Tests

Opel Monza Concept

Opel Monza Concept

Vier paar ogen zijn er op mij gericht als ik onder de vleugeldeur doorstap en mijzelf langzaam in de met bruin leer beklede bestuurdersstoel laat zakken. Er volgt een korte uitleg en ik krijg nog een laatste blik op mij gericht. Als ik de deur met een druk op de knop laat zakken kijk ik stuk voor stuk de ‘scheppers’ van de Monza Concept nog een keer aan. Je ziet de spanning op hun gezicht als ik er met hun geesteskindje vandoor ga. Een kort rondje, maar dat maakt het er voor hen niet minder spannend op.

De voormalige fabriekshal op het enorme terrein van Opel in Rüsselsheim is volledig leeg. Enkel een paar pilaren in het midden zorgen voor obstakels. De ramen zijn donker geschilderd en er hangt een unieke, rustige maar ook wat kille sfeer. En daar zit je dan. Achter het stuur van een miljoenen euro’s kostende conceptcar die het resultaat is van vele jaren werk. Dan kun je met auto’s op pad zijn geweest die dankzij vele honderden paardenkrachten tot duizelingwekkende prestaties in staat zijn, daar zijn er meestal vele honderden zo niet duizenden van. Deze Opel Monza is de enige ter wereld.

Met zweet in de handen
Opel koos uiteraard voor een elektrische aandrijflijn. De Monza Concept vormt immers de belichaming van de toekomstvisie van de Duitse fabrikant. En de toekomst is toch echt elektrisch. Met simpelweg de pook naar D bewegen en voorzichtig je voet op het gaspedaal komt de auto dan ook al in beweging. Ik durf amper snelheid te maken. En ach, wat voor nut heeft dat ook? Deze Monza is ontwikkeld als visitekaartje, als belichaming van de Opel van 2020, een project waar de afgelopen drie jaar bij de Advanced Design Studio van het merk intensief aan is gewerkt. Ingenieurs die zich moeten buigen over de rij-eigenschappen hebben zich met dit project niet bemoeid. Zodoende is van vering geen sprake, voelt de stuurinrichting aan alsof je met je PlayStation-stuurtje in de hand flink schade hebt gereden in een racegame en rammelt en kraakt de gehele auto om je heen. Maar daar gaat het helemaal niet om, want de ervaring an sich is al uniek. En zelfs met 30 km/h heb ik het zweet al in de handen staan.

Lasertechnologie
Dat Opel deze wat duistere hal gekozen heeft is geen toeval. Het is namelijk de beste manier om het meest unieke aan deze auto te kunnen ervaren: het volledig digitale dashboard. Van links naar rechts en van boven naar onderen is het dashboard van de Monza voorzien van transparant kunststof. Zowel mat als glanzend. Daarachter schuilt lasertechnologie wat ervoor zorgt dat de beelden geprojecteerd worden op het plexiglas wat er overheen ligt. Revolutionair en conceptcarwaardig, maar volgens Opel zelfs realistisch voor de toekomst. En dan niet de verre toekomst, maar nog dit decennium. En dat wekt onze interesse. Want hoe gaaf is het als we dit over een paar jaar daadwerkelijk in onze auto’s krijgen? Het biedt de mogelijkheid om knoppen op de plek te zetten waar je zelf wilt, de kleur van je sierstrips op je dashboard aan te passen en ook de lettertypes en algehele layout van je instrumentarium keer op keer te wijzigen. Het faceliften van een interieur kan op deze manier bij wijze van spreken met ieder seizoen worden gedaan. Productierijp is het echter nog niet zo verklaart Frank Leopold, Manager Concept Cars & Innovations, die als teamleider bij het project betrokken is geweest. Vooral de infrarood-bediening ervan bevindt zich nog in een prille fase. Het is daarmee mogelijk om met je handen door de lucht te ‘swipen’ en dus zonder het scherm daadwerkelijk aan te raken commando’s door te geven. Vergelijk het maar met de Kinect-technologie van Microsoft. Maar dan in de auto!

Wat nou saai?!
Naast het revolutionaire dashboard dat we volgens Friedhelm Engler, Director Advanced Design, ook daadwerkelijk terug gaan zien heeft de Monza Concept een veel hoger doel. Met deze conceptcar laat Opel namelijk zien hoe zij haar modellen in 2020 zien. Qua design, qua technologie en qua aandrijving. Het verleden heeft daarbij bewezen dat Opel met regelmaat trouw is gebleven aan conceptcars die zij hebben ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de Insignia Concept, waarin wij ook even een rondje hebben mogen doen, die stond model voor onder meer de Signum en de laatste generatie Vectra. En ken je de FlexTreme nog? Die deelt veel van zijn designkenmerken met de Zafira Tourer. De toekomst van Opel klinkt ons veelbelovend. En waag het niet om het merk ooit nog duf of voorspelbaar te noemen, want zeker oog in oog met de Monza Concept begon ons hart echt sneller te kloppen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Opel Monza Concept
Redactie
Door Redactie

Zoeken