Tests

Kia pro_ceed GT

Kia pro_ceed GT

Wat is Chinees voedsel zonder sambal, voetbal zonder buitenspel of een bioscoopbezoek zonder popcorn? En wat is de Kia pro_cee’d GT zonder de implementatie van een i? Bederft dit gemis het nieuwste Zuid-Koreaanse feestje? Wij weten na een uitgebreide test het antwoord!

Nee, deze pro_cee’d GT is geen GTI. Beslist niet volgens Kia. Daarmee dekken ze zich veilig in. Enerzijds omdat ze zelf vermoedelijk wel weten dat de lat op dat niveau inmiddels heel hoog ligt met modellen als de Volkswagen Golf GTI en Ford Focus ST, maar vooral ook omdat Kia zich (nog) niet wil profileren op dit niveau. Verstandig om dan op veilig te spelen, maar anderzijds maakt het het voor ons heel moeilijk. Want is het daarmee een halflauwe Koreaan waar geen mens op zit te wachten?

Heet gewassen
Halflauw? Dat zijn bepaald geen woorden die we in de mond nemen terwijl we voor het eerst oog-in-oog staan met de pro_cee’d GT. Het agressieve front met vier priemende LED-lampen die nog het meeste weghebben van kruisraketten steken dreigend uit de voorbumper. Daarboven zien we de scherp aangesneden lichtunits welke samen met de theatrale rode bies in de luchtsplitter geen onduidelijkheid laten ontstaan; hier schuilt meer potentie en durf in dan de overige leden van het Kia-assortiment. De fraaie 18 inch wielen, zijskirts en dubbele uitlaat intensiveren dit gevoel nogmaals en brengen ons aan twijfelen. Heeft Kia het echt niet gemunt op de Golf GTI en Focus ST?

Tweedelig instrumentarium
In het interieur minder spektakel. Afgezien van een rood stiksel en GT-badge kijken we nog altijd tegen het met knoppen overgoten stuurwiel aan en ook op het dashboard zijn er weinig verschillen met de reguliere varianten waarneembaar. Een gemiste kans, want het binnenste barst niet bepaald van karakter. Het is allemaal keurig, zeker door het zwart glanzende kunststof, maar spannend is het evenmin. Maar goed, laten we eerlijk zijn, daar verkoop je geen auto minder door. Een goede rijhouding en de juiste dosis gadgets en gimmicks wordt tegenwoordig hoger ingeschat. En kijk, prompt krijgt het middelste instrumentarium een LCD-beeldscherm in plaats van een conventionele wijzer. Hierop toont Kia desgewenst een traditioneel ogende meter voor de snelheid, of een meer futuristische lay-out die je tevens van turbodruk en trekkracht voorziet. Uiteraard nodeloos, maar het is een leuke toevoeging die de sportieve inborst van de Koreaan halvelings accentueert.

Recaro
De meest ingrijpende mutatie moet echter het meubilair van de GT-uitvoering zijn. Kia wisselde namelijk de standaard fauteuils in voor kuipzetels van Recaro. Dat klinkt zeer racy, maar hoewel de stoelen voldoende zijdelingse steun bieden zijn het duidelijk geen GTI-exemplaren. Het comfort overheerst. De andere eigenschappen en afmetingen van de GT zijn overigens identiek aan de reguliere pro_cee’d. Dat betekent meteen dat vier volwassenen een ruime zit vinden - zelfs qua hoofdruimte achter - en dat de bagageruimte tevens evenveel bagage consumeert. 380 liter in de normale configuratie en liefst 1.225 liter wanneer de achterbank is neergeklapt. Lekker praktisch.

GT
Zoals eerder aangehaald wil de pittige Kia geenszins een hardcore sportwagen zijn. Sterker nog, Kia ziet die juist niet als concurrenten. En dat levert wederom een probleem op, want met een 204 pk genererende, geblazen 1.6 liter viercilinder komt Kia pk-technisch aardig in de buurt. Tevens werd de ophanging ietwat aangescherpt totdat hij eigenlijk te stug werd om alle oneffenheden onmerkbaar te consumeren. Tot slot stoeiden de ingenieurs lichtelijk met de gas-, rem- en stuurrespons. Scherp wordt het er niet van, daarvoor is de pro_cee’d in de basis al een te comfortabele auto. Wie de grens op gaat zoeken zal snel op de pro_cee’d GT uitgekeken zijn. De auto biedt te weinig vertrouwen voor het betere gooi-en-smijt-werk. Opvallend is de relatief zachte voorveren welke de auto extra doen duiken in snel genomen bochten en daarmee het gevoel van sportiviteit en vertrouwen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Tevens een gemis voor de beleving is het ontbreken van een lekkere soundtrack. Daar had Kia best wat aandacht aan mogen besteden.

Overtuigend
Op de prestaties valt echter weinig af te dingen. Vanuit stilstand naar 100 km/h in 7,7 tellen is nog altijd meer dan vlot te noemen. Bijzonder is de acceleratie wel. Waar we tegenwoordig zijn gaan wennen aan zeer lineair accelererende auto’s lijkt de viercilinder in de Koreaan een soort tweetrapsraket. Hij komt op stoom, blaast even wat af en vervolgens krijg je weer een extra duwtje in de rug. En dat elke volgende versnelling opnieuw. Het komt minder verfijnd over. En verder? De zesbak schakelt strak en het stuur heeft een bekrachtiging die ervoor zorgt dat er levendig, doch niet overdreven agressief, op je input wordt gereageerd. De pro_cee’d GT is dus nooit onaangenaam, het betreft juist een heel fijne reisgenoot. Een ware Grand Tourer waarmee we relatief comfortabel en met genoeg vermogen moeiteloos aanzienlijke afstanden willen overbruggen. Het scherpe randje van een hete hatchback hebben wij tijdens de testperiode amper gemist. Natuurlijk zijn een Golf GTI of een Focus ST heerlijke scheurijzers, maar die kosten ook bijna 10 mille meer. Kia schiet wat ons betreft met scherp op een soort van nieuw segment. En daar zijn wij wel van overtuigd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Kia pro_ceed GT
Redactie
Door Redactie

Zoeken