Tests

Autotest| Peugeot 2008

Peugeot 2008

Met felrode gezichten, bezwete lichamen al stampend op de trappers komen ze boven. We hebben het over de wielrenners die, soms letterlijk, op hun tenen de top van de 1.912 meter hoge Mont Ventoux beklimmen. Vanaf een terras direct langs de straatkant van de bergtop juichen we ze toe en vragen we tegelijk af of de Peugeot 2008 ook zoveel moeite heeft gehad bij de klim. Wij in ieder geval niet.

Ruim 20 kilometer bedraagt de klimtocht richting de top van de befaamde Zuid-Franse berg. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% en een hoogteverschil van bijna 1.600 meter is het bestijgen van de westzijde van de Mont Ventoux bepaald geen gemakkelijke opgave. Vooral de diverse gedeeltes waar het stijgingspercentage de 10% overschrijden zijn een aanslag voor de wielrenner. Wanneer men – zij het met fiets of auto – echter eenmaal de top heeft bereikt kan er genoten worden van het indrukwekkend panorama, het behoorlijke temperatuurverschil en een continu aanwezige bries.
Genieten is er voor Peugeot niet bij momenteel. De Franse fabrikant bevindt zich figuurlijke wijs op het meest steile stuk van haar leven. De financiële crisis raakt met name de op Europa georiënteerde fabrikanten en dat valt moederconcern PSA zwaar. Vermoedelijk moet er zelfs staatsteun aan te pas komen om het roemruchte merk de berg weer op te krijgen. Ondertussen zit Peugeot zelf verre van stil. De laatste jaren introduceerden de Fransen een compleet nieuwe generatie van spraakmakende modellen als de 508, 208 en de RCZ. Allen met behoorlijk succes, maar in een teruglopende markt is dat niet genoeg. Instappen in nieuwe segmenten en dan vooral groeiende segment lijkt het devies. Niet onlogisch dat het Franse concern enige tijd terug een broederschap sloot met het Japanse Mitsubishi om zodoende haar SUV-gamma op sterkte te brengen met de 4007 en 4008 als gevolg. Tegenwoordig vraagt de Europese markt vaak om een kleiner formaat auto. Het resultaat? De kakelverse 2008 die het op mag nemen tegen de Nissan Juke, Opel Mokka en Renault Captur.

Gris Artense
Terwijl we rustig aan onze espresso nippen op het terras van Brasserie Le Vendran, nemen we de Franse nieuwkomer eens goed in ons op. Het betreft geen traditionele opvolger van de 207 SW, maar geheel volgens de trend een compacte crossover waarbij het exterieurdesign een hoge prioriteit heeft gehad. Natuurlijk zijn de overeenkomsten met de 208 te zien, maar de 2008 heeft wel degelijk een eigen gezicht. Het model moet immers opvallen tussen alle andere SUV- en crossoverbroeders die hier, tijdens de vakantieperiode, in grote getale neerstrijken op de Mont Ventoux. En hoewel de 'Gris Artense'-lakkleur niet bepaald een aandachttrekker is zorgt de 2008 met een mengeling van attractieve vormen, LED-verlichting, chromen details en 17 inch 'Eridan'-lichtmetaal voor de nodige bekijks. De nieuwe Peugeot designtaal bereikt hiermee zowaar een hoogtepunt.

Wennen
Maar we zijn echter nog niet over de top heen. Ook binnenin experimenteert Peugeot duidelijk met de ongeschreven wetten van de auto-industrie. Bekijk bijvoorbeeld de positie van het instrumentencluster dat net als bij de 208 niet direct achter het stuurwiel is geplaatst, maar dichter tegen de voorruit. Optisch absoluut een raar gezicht, maar – na enige gewenning – blijkt het aflezen van de gegevens via de bovenkant van het stuurwiel goed te werken. En dat is niet het enige futuristische aan het interieur. Ook de middenconsole oogt vooruitstrevend dankzij de organische vormen, het opgeruimde karakter en het robuust gebouwde 7 inch touch-screen. Laatst genoemde is overigens pas standaard vanaf het Active-uitrustingsniveau, maar is absoluut aan te raden. De bediening mag dan enige routine vergen, zowel grafisch als functioneel heeft Peugeot de zaken uitstekend voor elkaar. Gelukkig heeft bijzondere vormgeving geen negatief effect gehad voor de materiaalkeuze en afwerking. Beide zijn van een hoog niveau.

Prettig rijgedrag
We verlaten de Brasserie en zetten koers richting de voor deze regio zo kenmerkende lavendelvelden. De route leidt ons langs tal van slingerde bergwegen waarbij het rijgedrag van de 2008 ons positief opvalt. Peugeot heeft sinds de nieuwe generatie modellen ons meerdere keren verbaast met een vriendelijk rijkarakter en dat is bij de 2008 niet anders. Weliswaar zorgt het hogere zwaartepunt en gewicht ervoor dat hij niet zo lichtvoetig aanvoelt als zijn kleine broertje, desalniettemin voelt de Fransoos wendbaar aan. Het compacte, maar dikke stuurwiel geeft genoeg feedback en reageert relatief direct op onze commando's. Ook het onderstel sluit hier naadloos op aan door een goede mix te bieden van comfort en sportiviteit. Een compromis waar een grote groep autokopers zich in kan vinden. Klein smetje op de rijbeleving is de typisch Franse versnellingsbak. Die kent onwennig lange slagen en voelt bovendien ietwat twijfelachtig aan.

Onbekend gebied
Terwijl we langzaam richting de Middellandse Zee rijden passeren tal van schilderachtige bergdorpjes en geurige lavendelvelden ons blikveld. Onze eindbestemming ligt in de Camargue, een waterrijk gebied ten westen van Marseille en is onder de Nederlandse toerist relatief onbekend. Dat blijkt ook wanneer wij voor het laatste stuk van onze trip gebruikmaken van de A9, de weg van Nimes richting Montpellier. Geen drukte bij de peage en tevens weinig Nederlandse kentekens betekent ruim baan voor de atmosferische 1.6 liter benzinemotor. De 120 pk krachtige viercilinder is afdoende voor de bijzonder lichte 1.055 kilogram wegende Fransoos, al missen we enige trekkracht onderin. Met name heuvelop is het aanpoten voor de viercilinder. Houd je de toerenteller in de buurt van de 4.000 tpm, dan maakt de een-punt-zes zich sterk en gaat de 2008 er wel vandoor. De bekende sprint naar honderd geschiet ruim binnen tien seconden en hoge snelheden verschijnen zonder moeite op ons instrumentarium. Toch hopen we dat Peugeot ons binnenkort gaat verblijden met de komst van een krachtbron voorzien van een turbo die de twee bestaande benzinemotoren zal versterken. Wat meer pit onderin de toeren, alsmede een zesde versnelling voor het kunnen draaien van lagere toeren bij constante snelheden is geen overbodige luxe en drukt het brandstofverbruik meteen.

B- of C-segment
Twintig kilometer voor Montpellier verlaten we de snelweg en een klein half uur later staan we op onze campingplek. Dankzij de neergeklapte achterbank heeft onze complete camperuitrusting de reis zonder een krasje overleeft. Langzaam beginnen we de 1.194 liter grote bagageruimte leeg te maken en zetten we de achterbank weer in z'n natuurlijke positie. Eenmaal zover kunnen er met gemak twee volwassenen meer in de auto plaatsnemen. Achterin is er dan nog plek voor 350 liter aan spullen. Ruimtes die overeenstemmen met auto's uit het C-segment, terwijl de Peugeot 2008 officieel aan het B-segment gelinkt wordt. Een knappe prestatie waarmee de Fransen hun naam op het bouwen van ruime auto's hoog houdt.

Einde in zicht
'Plop!'… dat was de kurk van onze eerste fles wijn op onze vakantiebestemming. Terwijl we toasten op twee zonnige weken luieren, dwalen we in gedachten nog even af naar de momenten op de Mont Ventoux. Het bedwingen van die machtige berg blijft natuurlijk een mooie metafoor voor de strijd die Peugeot momenteel levert in Europa; een klus die je absoluut niet red zonder het beste materiaal. Het doet wat dat betreft goed dat Peugeot de laatste tijd keer op keer weet te verbazen met opvallende producten. Auto's die telkens op de criteria kwaliteit, rijgedrag en ruimte overtuigen. Alhoewel het overleven op de Europese markt zonder de export naar overzeese landen vrijwel ondoenlijk lijkt, krijgen we sterk het gevoel dat Peugeot op de goede weg zit. Met de 2008 heeft het bedrijf opnieuw een product in handen dat veel Nederlanders zullen appreciëren. Maar ook buiten ons landsgrenzen, zo getuige het feit dat de productie onlangs verhoogd moest worden op de levertijden niet onacceptabel lang te maken. Nadert Peugeot dan eindelijk weer de top of is het slechts vals plat? Wij geven de Fransen bij deze graag het zetje voor dat eerste.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Peugeot 2008
Redactie
Door Redactie

Zoeken