Tests

Rij-indruk: Audi R8 e-tron

Audi R8 e-tron

Vier jaar werk kan zo de prullenbak in. Vier jaar! Een periode waarin intensief is gewerkt aan de ontwikkeling van de elektrische Audi R8. Een project waarbij een groep specialisten met veel enthousiasme en toewijding heeft toegewerkt naar de lancering van – voor hen – ongetwijfeld een van de meest bijzondere auto’s ooit. En dan slaat het nieuws dat de auto er niet komen gaat natuurlijk in als een bom. Het zal voor dit team in eerste instantie voelen als weggegooide tijd, maar vergeet niet dat de opgedane kennis en ervaring van onschatbare waarde is. En buiten dat laat Audi met de R8 e-tron zien dat elektrisch rijden verdraaid leuk kan zijn. Dus weggegooid? Nee, helemaal niet!Audi opende het hoofdstuk 'e-tron' in september 2009 op de IAA in Frankfurt alwaar men de R8 e-tron presenteerde; een op de R8 gebaseerde conceptcar met onder de knalrode body volledig elektrische aandrijftechniek. Vier motoren realiseerden samen een indrukwekkend vermogen van 313 pk en een allesverpletterend koppel van liefst 4.500 Nm. Te veel om realiseerbaar te zijn, maar in de jaren die volgden ontwikkelde Audi de conceptcar tot een heel realistische straatauto. Want dat is vanaf dag één de ambitie van het team geweest: de elektrische R8 in productie nemen. 


Alles nieuw

Die missie is zo goed als geslaagd, want het productiestadium is heel dichtbij gekomen. Dat voel je in alles aan de auto, zo realiseerden we ons tijdens een aantal zeer exclusieve testronden in een prototype van de R8 e-tron. Alle knopjes zitten stevig op hun plek, de techniek is keurig weggewerkt en de R8 e-tron mag dan bijzondere wielen, een van de R8 LMS geleende motorkap en een iets ander vormgegeven achterzijde hebben, je krijgt niet de indruk oog in oog te staan met een handgebouwd prototype. Markant, want slechts 9 van de ruim 6.000 onderdelen waaruit de R8 e-tron is opgebouwd deelt hij maar met zijn benzinestokende soortgenoten. Enkel negen stuks! De portieren, het dak en de zijruiten komen zoal van de reguliere R8, de rest is geheel nieuw en speciaal voor de e-tron ontwikkeld. En dat maakt de elektrische supercar uiterst speciaal.

Zoektocht naar gewichtsreductie

Die compleet eigen onderdelen heeft de R8 e-tron niet gekregen om een onderscheidende look te creëren, het was bittere noodzaak. Aangezien het accupakket op zichzelf al 577 kg weegt was Audi er alles aan gelegen om het gewicht van de auto zoveel als mogelijk te reduceren. Sportwagens moeten immers niet teveel ballast dragen. Audi's wapen in deze strijd is het Multimaterial Space Frame bestaande uit, inderdaad, meerdere soorten materialen waaronder aluminium, carbon en CFRP, oftewel met koolstofvezel versterkt plastic. Een groot gedeelte van de structuur van de auto is van carbon, de body van aluminium en de vering van CFRP. Maar ook het kostbare titanium werd toegepast. Zodoende wist Audi het gewicht van de carrosserie met 23 kg te reduceren tot 199 kg, is de vering 40% lichter dan wanneer deze gewoon van staal gemaakt zou zijn en is het totale resultaat dat een R8 e-tron slechts 160 kg meer dan de zwaarste R8 V10. De weegschaal wijst uiteindelijk 1.780 kg aan. Een ongekende prestatie waarbij elk schroefje, boutje en stukje plaatmateriaal onder de loep werden genomen en herzien.

Geluk bij een ongeluk

Tot die gigantische gewichtsbesparing is Audi tijdens het ontwikkelingsproces gedwongen. Men had maar al te zeer gehoopt dat de batterijtechniek zich in de afgelopen jaren sneller zou ontwikkelen en zodoende batterijpakketten compacter en lichter konden worden, maar bovendien ook veel meer capaciteit konden bevatten. Die theorie ging helaas niet op en zo werd continu gestreefd naar een lager gewicht van de verschillende onderdelen. Alle inspanningen ten spijt, maar kleinere batterijen zijn er nog altijd niet. Wie die weet te ontwikkelen zal zich binnen de kortste keren tot multimiljonair kunnen prijzen. Maar goed, dat is (momenteel) niet aan de orde. En zodoende ligt er achter de bestuurder en zijn passagier een gigantisch accupakket. Zo groot zelfs dat Audi de achterruit heeft moeten laten vervallen. Ervoor in de plaats kwam een paneel van carbon en uit noodzaak werd een camerasysteem gemonteerd dat via een slechts 7 mm dik Amoled-scherm het beeld toont op de plaats waar normaal gesproken de conventionele binnenspiegel zit. Het is even wennen, maar het werkt uiteindelijk perfect. Bovendien levert het een mooie innovatie op. 


Klimaatbeheersing

Het pakket aan batterijen dat Audi monteert is dus groot. Immens groot. Leverancier Panasonic voorzag in maar liefst 530 lithium-ion cellen die zo efficiënt mogelijk in de R8 werden gemonteerd. Daar tussendoor loopt maar liefst 100 meter aan leidingen die middels vloeistof zorgen voor koeling van de batterijen. Of verwarming, want enkel bij de optimale temperatuur van tussen de 20 en 30 graden kunnen de batterijen voldoende capaciteit leveren om zo'n 160 km ver te komen alvorens de stekker weer moet worden ingeplugd.

Circuitje

Zover zijn wij niet gekomen. Op het voormalige Berlijnse vliegveld Tempelhof was slechts een korte kennismaking mogelijk. Maar benauwd waren de Duitsers niet om hun peperdure en uiterst krachtige prototype te laten pijnigen. Na een eerste ronde achter de safety car mogen we op een door lijnen en pionnen uitgezet circuitje naar hartenlust met de R8 e-tron spelen. En machtig, wat een ervaring is dat! Zodra we de gemarkeerde startlijn passeren en de R8 vol laten accelereren geven de twee elektromotoren, samen goed voor 380 pk en 820 Nm, meteen een gigantische boost. Er hoeven geen toeren opgebouwd te worden en ook in de aandrijflijn zit geen enkele vertraging. De R8 spurt er meteen vandoor en met een ferme duw worden we achterin de kuipstoelen gedrukt om 4,2 seconden later de 100 km/h-grens te passeren.

Unieke driftenbuien

In de cockpit begint zich onderhand een Star Trek-achtige sound te ontwikkelen die een combinatie vormt van het mechanische geluid van de techniek alsook een 'sound composer' die Audi heeft gemonteerd om de beleving naar een hoger niveau te tillen. En ondanks dat wij al vanaf het begin sceptisch zijn over elektrische auto's en het gebrek aan emotie, weet dit toch wel een juiste snaar te raken. Vlak voor de eerste bocht remmen we flink aan en sturen we in. Ondanks het relatief hoge gewicht weet de R8 e-tron zich prachtig door de bocht te dirigeren. Ronde na ronde komen we meer in de stemming en schakelen we langzaam maar zeker meer hulpmiddelen uit. De e-tron beschikt over een drietal instellingen die de mate van aandrijfkracht en daarmee je 'vrijheid' beïnvloedt. In de meest veilige stand kun je vol gas geven in de bocht, maar wordt alles geknepen totdat je je stuurwiel weer rechtuit laat komen. Wie de Sport-stand inschakelt zal juist volop kunnen profiteren van het achterwielaangedreven karakter. Je hebt alle vrijheid om te driften en dat maakt deze Audi uniek in zijn eigen soort. We zijn immers altijd gewend dat pijlsnelle Audi's over quattro-vierwielaandrijving beschikken en daarop vormt deze R8 e-tron de zoveelste uitzondering.

Auto van vandaag én morgen

Een klein half uurtje hadden we om met de R8 e-tron te 'spelen'. Een korte kennismaking, maar voldoende om een beeld te krijgen van de gigantische ontwikkeling die het team bij Audi heeft gerealiseerd. Maar ook voldoende om onze scepsis over een elektrische supercar enigszins aan de kant te zetten. Want elektrisch rijden kan dus best heel leuk zijn. Natuurlijk mis je die brullende V8 of V10 achter je, maar je krijgt er ook talloze mogelijkheden qua aandrijving en rijbeleving voor terug. Des te jammer is het dan ook dat de batterijtechniek amper geëvolueerd is om de R8 in productie te kunnen nemen. Op dit moment is er dan ook geen business-model op te bouwen. Wil Audi de R8 e-tron in productie nemen, dan moeten klanten daar minimaal 1 miljoen euro per exemplaar voor gaan betalen. En daar ziet de Duitse fabrikant geen potentie in. Nu niet tenminste. Echter dat betekent niet dat het project zomaar de prullenbak ingaat. Er zijn talloze nieuwe technieken ontwikkeld, er is veel ervaring opgedaan en een team van specialisten gevormd waarmee Audi klaar is voor de toekomst. Eigenlijk is het enkel wachten op een toereikend, maar compacter accupakket. Als die vandaag zou worden geïntroduceerd, kan de R8 e-tron morgen nog in productie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Audi R8 e-tron
Redactie
Door Redactie

Zoeken