Tests

Honda CR-V 1.6 i-DTEC

Honda CR-V 1.6 i-DTEC

Door een nieuwe motor in de steunen te hangen is de aantrekkelijkheid van de Honda CR-V is er aanzienlijk beter op geworden. We werden dan ook niet zomaar uitgenodigd om naar de Tsjechische hoofdstad Praag af te reizen om daar te gaan rijden met deze motorvariant. Deze nieuwe dieselmotor heeft namelijk grotere gevolgen dan je in eerste instantie denkt.

De Honda CR-V kennen we. Daar maakten we net na de zomer van 2012 immers al kennis mee. We waren toen best te spreken over de auto, en dat zijn we nog steeds. De CR-V zorgt voor een aangename afwisseling in het segment dankzij zijn stoere voorkomen. Of het je smaak is of niet, Honda's SUV is bedeeld met een zelfverzekerde uitstraling en een gezonde dosis dynamiek.

Grote knaap

Grootste troef van de CR-V is zijn binnenste. Dat is allereerst keurig netjes afgewerkt, hier en daar wat harde kunststoffen daargelaten, maar bovenal bijzonder ruim. Zelfs als je van bovengemiddelde lengte bent is een verblijf in de CR-V een aangename bezigheid. Voor- en achterin. Des te jammer is het dan ook dat Honda niet wat meer aandacht heeft geschonken aan het afstemmen van de stoelen op de Europese berijder. Het zitvlak is erg kort en ondersteunt feitelijk alleen je billen. Openen we de achterklap, dan blijkt de CR-V ook nu weer te verbazen qua ruimte; die meet maar liefst 589 liter. Bij het neerklappen van de achterbank ontstaat er een gigantische hoeveelheid van 1.669 liter. Op de Mitsubishi Outlander na biedt de CR-V verreweg de meeste bagageruimte in zijn klasse. Een groot pluspunt. Bovendien bevat het compartiment een praktische lay-out, lekker vierkant dus.

Moeilijke positie

Met zijn kwaliteiten zit het wel goed, maar waar Honda de plank tot dusver vooral heeft misgeslagen is in zijn prijsstelling. De CR-V is er vanaf € 29.900,-. Onder de kap doet een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 155 pk het werk, met voorwielaandrijving als uitgangspunt. Voor de vierwielaangedreven versie moet een forse € 6.000,- worden bijbetaald, maar daarbij moet wel gesteld worden dat het uitrustingsniveau omhoog gaat. Dieselen kan enkel met de 2.2 i-DTEC, goed voor 150 pk, en de CR-V beschikt dan altijd over 4x4-aandrijving. Echter, de dieselversie is met een prijskaartje dat begint bij € 43.990,- geen koopje. Concurrentie in de vorm van de Kia Sportage, Hyundai ix35, Mazda CX-5 en zelfs de Volkswagen Tiguan mogen voor enkele duizenden euro's minder weg. Honda heeft daarmee zichzelf in een moeilijke positie gebracht, want, eerlijk is eerlijk, de CR-V biedt, ondanks dat het een prima auto is, weinig meerwaarde ten opzichte van die concurrentie. Die meerprijs valt dus niet goed te praten.

'Rond 30 mille'

Maar nu is het zo dat die meerprijs komt te vervallen. Sterker nog, Honda gaat zich heel competitief opstellen als het op de vanafprijs aankomt. Om dat te kunnen realiseren gaan de Japanners vanaf oktober de reeds in de Civic leverbare nieuwe 1.6 liter viercilinder-dieselmotor leveren in de SUV. Dit blok is 120 pk sterk en ontwikkelt een maximaal draaimoment van 300 Nm. Niet spectaculair, maar voldoende voor een instapmodel dat enkel wordt aangedreven op de voorwielen. In een in de praktijk voldoende vlotte 11,2 seconden moet de 100 km/h behaald kunnen worden. Honda Nederland moet de prijzen nog exact vaststellen maar streeft naar amper tot geen prijsverschil ten opzichte van de 2.0 liter benzine. En dat zou betekenen dat de CR-V 1.6 i-DTEC voor om en nabij de 30 mille in de prijslijsten opgenomen gaat worden. En dan komt de concurrentie ineens volop in beeld.

Lichtvoetiger

Met het aantrekkelijkere financiële aanbod wil Honda een groter deel van de markt gaan veroveren. Een markt die voor bijna een derde gedomineerd wordt door voorwielaangedreven diesels. En ja, dat is deze CR-V dus ook. Maar er is meer goed nieuws. Ten opzichte van de 620 cc grotere diesel is dit model 116 kg lichter. De motor zelf is verantwoordelijk voor 47 kg gewichtsbesparing en daarnaast kon de vierwielaandrijving worden geschrapt alsook minder krachtige remmen worden gemonteerd. Of dit te merken is? Jazeker, en dan vooral in positieve zin. De CR-V heeft minder gewicht in de neus en dat komt zijn al prettige rij-eigenschappen nog maar eens ten goede.
Honda laat bovendien weten de demping vooraan iets zachter te hebben afgesteld om zodoende meer grip te garanderen – de aandrijfkrachten worden bij dit dieselmodel immers niet over alle vier de wielen verdeeld. En het oogst succes. De CR-V heeft een fijn uitgebalanceerd onderstel dat zelfs op de slechtste Praagse wegen voldoende comfort biedt en op bochtige binnenwegen net buiten de Tsjechische hoofdstad meer dan voldoende rijplezier weet te realiseren. De besturing had naar onze smaak wel wat directer gemogen en je voelt, mede door het ontbreken van vierwielaandrijving, meer de aandrijfkrachten door het stuurwiel trekken, maar dat is het ook wel. Sturen in de CR-V verveelt niet snel.

Adequate basisdiesel

En de nieuwe dieselmotor? Die weet zich als gretig te doen omschrijven. Bij alle toerentallen is er voldoende (trek)kracht beschikbaar. Zelfs bergopwaarts is de CR-V redelijk schakellui te rijden. Geen nood overigens als je de pook wel ter hand moet nemen, want die is prettig hoog geplaatst en heeft korte en soepele slagen. Het enige puntje van kritiek is dat het motorgeluid bij belasting wel iets minder had mogen zijn. Met name bij het accelereren klinkt een typische dieselbrom die pas weer verdwijnt zodra je op kruissnelheid rijdt. Voor de rest is het blok overigens fluisterstil en als klap op de vuurpijl nog zuinig ook. Honda weet op de Europese verbruikstest 4,5 l/100 km te scoren. Wij eindigden onze testrit op 6,9 l/100 km, maar hebben beslist geen zuinigheidsproef gereden, dus echt representatief is die meting niet. De gemiddelde CO2-uitstoot van 119 g/km doet de CR-V dan weliswaar niet in aanmerking komen voor 20% bijtelling, er behoeft evenmin veel extra BPM betaald te worden. En daarmee worden Honda's inspanning beloond en is de CR-V ineens zeker het overwegen waard.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Honda CR-V 1.6 i-DTEC
Redactie
Door Redactie

Zoeken