Tests

Volkswagen Golf BlueMotion

Volkswagen Golf BlueMotion

Met de titel ‘Auto van het jaar 2013’ op zak lijkt Volkswagen (Nederland) het hoogst haalbare al behaald te hebben, maar niets is minder waar. De Duitse fabrikant aast namelijk op een veel begeerlijkere titel; die van ‘leasetopper van het jaar’. Wolfsburg zet hoog in met de Golf BlueMotion. Wij reden hem.

Over de kwaliteiten van de nieuwe, zevende generatie Golf hoeven we niet lang uit te wijden. We reden de Volkswagen al eerder op Sardinië en waren erg gecharmeerd van zijn vertrouwde bouwkwaliteit, hoogwaardige materiaalgebruik en solide rijgedrag. Dankzij dit volwassen karakter werd de Golf opnieuw bestempeld als de benchmark in het C-segment en dat geldt eigenlijk ook voor de nu gereden BlueMotion-uitvoering. Grootste talent van deze energiezuinige dieselvariant is dat hij in tegenstelling tot de overige modellen over 14% bijtelling beschikt bij zakelijk gebruik. Eén van de voorwaarden om überhaupt in aanmerking te komen voor de leasetopper-trofee.

Zakelijke uitstraling
Het zal de consument wellicht niet direct interesseren, maar het is eigenlijk best goed om te weten dat de stappen die Volkswagen moest nemen om van de reguliere Golf 1.6 TDI met een uitstoot van 102 g/km een BlueMotion 1.6 TDI met 85 g/km te maken ingrijpend waren. Zoals altijd start de transformatie in de windtunnel waar de ingenieurs onder andere de dichte grille, een speciale achterspoiler en de gedeeltelijk dichte luchtinlaten in de bumper uitdachten. Tezamen met het 15 mm verlaagde onderstel en de aerodynamische bodempanelen dragen ze bij aan een optimale luchtstroom met een Cw-waarde van 0,27. Echter veranderen de aanpassingen niets aan de zakelijke uitstraling van de Golf die nog steeds op een hoog niveau staat. De simplistische lijnen mogen wellicht niet op ieders voorkeur rekenen, het is wel zo dat de Golf optisch in iedere situatie uit de voeten kan.

Dieseldreun
Naast de geoptimaliseerde aerodynamica verbeterde Volkswagen tal van zaken onderhuids. Simpele wijzigingen als het monteren van lage rolweerstandbanden en een handgeschakelde zesbak met lange verhoudingen, maar tevens complexe ingrepen zoals de kortere opwarmfase voor de krachtbron en het verlagen van interne fricties zijn daar enkele voorbeelden van. Echter schuilt de hoofdverantwoordelijke voor het zuinige karakter de turbodieselmotor achter de zwarte grille. De 1.598 cc grote krachtbron levert een vermogen van 110 pk en ontwikkelt een maximaal koppel van 250 Nm bij het lage toerental van 1.500 tpm. Gezonde cijfers waardoor de Golf geen moment traag aanvoelt. Pas bij het afzwakken naar 1.200 a 1.300 toeren begint de viercilinder te protesteren door dit kenbaar te maken aan de hand van een stevige dieseldreun. Daarboven gedraagt de TDI zich meegaand, gewillig en geruisloos. Sterker nog, voor een BlueMotion is de Golf verrassend vlot met slechts 10,5 seconden op de klassieke sprint van nul naar honderd. Ook de topsnelheid van 200 km/h verraadt geen moment onderweg te zijn met één van de zuinigste middenklassers van het moment.

Praktijkverbruik
Het is een leuke bijkomstigheid dat het aan pit niet ontbreekt in de BlueMotion, maar het draait natuurlijk om de zuinigheid. Volkswagen claimt een 15% daling in verbruik ten opzichte van de vorige generatie en komt zodoende uit op een gemiddelde van 3,2 l/100 km. Tijdens onze korte testroute in de omgeving van Nijkerk wisten wij deze waarde niet te benaderen, maar met een gemiddelde van 4,2 l/100 km op de boordcomputer kwamen we enigszins in de buurt. Dat we enkel op binnenwegen gereden hebben tijdens druk verkeer zal niet bevorderlijk voor het gemiddelde verbruik zijn geweest. Met meer constante snelheden en inachtneming van het ‘Nieuwe Rijden’ achten we de kans groot om onder de 4,0 l/100 km uit te komen.

Strijd kan beginnen
Het moge duidelijk zijn, Wolfsburg heeft met de nieuwe Golf BlueMotion een gewaagde uitdager in huis die zelfverzekerd uitkijkt naar de strijd met de Ford Focus en Renault Mégane. Een mogelijk struikelblok waarop de Volkswagen stuit is dat hij over het hoogste prijskaartje van deze drie 14%-middenklassers beschikt. De vijfdeurs BlueMotion is namelijk te koop vanaf € 25.990,- en dat is liefst € 1.300,- duurder dan de Mégane ENERGY dCi 110 ECO. Bij Ford loopt het verschil nog verder op. De Focus ECOnetic Lease staat namelijk voor € 23.755,- in de showroom en dat is € 2.235,- minder dan de Duitser. Dat het verschil alleen maar groter wordt als we de modellen gaan aankleden is vast geen nieuws. Anderzijds, dit heeft het verkoopsucces van de Volkswagen Golf nog nooit tegengehouden en dat zal het deze keer eveneens niet doen. Het ijzersterke imago gecombineerd met bovengemiddelde kwaliteit, gedegen rijeigenschappen en 14% bijtelling lijkt ons ruim voldoende om de consument te verleiden. Laat de strijd beginnen!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Volkswagen Golf BlueMotion
Redactie
Door Redactie

Zoeken