Tests

Volkswagen Beetle Cabrio

Volkswagen Beetle Cabrio

Noem de Beetle Cabriolet gerust een buitenbeentje binnen de Volkswagen-familie. Zelfs het publiek dat op de Golf Cabriolet afkomt haalt er waarschijnlijk de neus voor op. Maar een muurbloempje is ze allesbehalve. De dakloze Beetle bedient een geheel eigen publiek, net zoals haar voorvader dat vanaf eind jaren ’50 al deed; het type koper dat spontaan een ommetje van pak ‘em beet 50 kilometer maakt om ook maar een zuchtje zeelucht op te kunnen snuiven. Zomaar, eventuele verplichtingen of niet. Kiezen voor de Beetle Cabriolet is kiezen voor onthaasten: tijd en geld staat bij deze Volkswagen mijlenver van elkaar vandaan. En wie wil dat stiekem nu niet!

‘Een kappersauto!’. Sommigen nemen geen blad voor de mond om de Volkswagen Beetle Cabriolet hiermee te bestempelen. Het predicaat heeft een negatieve klank, maar is dat wel terecht? Sla de geschiedenisboeken er maar eens op na en je zal ontdekken dat de auto’s die dit etiket kregen opgeplakt stuk voor stuk auto’s waren die grote invloed hebben uitgeoefend op de auto-industrie. Bovendien kenden vrijwel al deze modellen een geweldige carrière(start). Sommige hebben zelfs een iconische status bereikt. Kortom, voordat je een auto als ‘kappersauto’ aanduidt, bedenk je dan nog maar een tweede keer, want dat wat eigenlijk negatief bedoeld is, kan juist wel eens positief uitpakken. Ondanks dit pleidooi heeft Volkswagen het design en het rijgedrag van de Beetle Cabrio een behoorlijke slinger gegeven om (lacherige) kritieken daarop zoveel mogelijk in de kiem te smoren.

Vrouwelijke aandacht
Van de buitenkant heeft de Beetle Cabrio uiteraard zijn karakteristieke vormen behouden, dat was simpelweg onvermijdelijk. Maar het van opzij bezien symmetrische exterieur is niet meer. Dat lag namelijk nogal gevoelig op de tong. Bij de nieuwe is wel van een afstandje te zien of deze nu voor- of achteruitrijdt. Dit in tegenstelling tot de vorige generatie waardoor alleen de kleur van de lichtunits het front zich van de achterzijde onderscheidde. De nieuwe is gekscherend een stuk beter in balans. Gewoon mooier, zonder zoals gezegd de historie in het ontwerp de rug toe te keren. Met name vrouwen zien van grote afstand al dat ‘er een schatje van een auto’ aan komt rijden. Dat hebben wij ook niet verzonnen, maar zijn de feitelijke reacties uit het publiek. Als man achter het stuur van de Beetle Cabriolet is aandacht van vrouwelijk schoon dus gegarandeerd. En andersom is het niet anders. Tsja, wees eerlijk, dat stemt toch onmiddellijk vrolijk?!

Viennetta
Nog zo’n smakelijk detail: de kap. Na een druk op de knop plooit het zich op welhaast sensuele wijze bovenop het korte, platte gedeelte van de kont. Met de nodige fantasie deed een opgevouwen softtop ons aan het beroemde Viennetta ijs denken. Dat je hier en daar op de techniek van de kapconstructie kunt kijken doet ietwat afbreuk aan het verder hoge afwerkingsniveau, maar zal de cabriorijder niet storen. Doet het dat wel, dan is er een speciale, lederen hoes om een neergestreken dak in z’n geheel af te kunnen dekken. Dat vergt enige oefening, maar nadat dit de eerste keer enkele minuten duurt, baart oefening ook hier kunst. En om nu te zeggen dat de Beetle Cabrio er fraaier op wordt… Dat vonden we heel vroeger al, en dat vinden we heden eigenlijk nog steeds.
Een voordeel van een neergestreken kapconstructie die als het ware bovenop de carrosserie rust, is dat er niet of nauwelijks aan bagageruimte verloren gaat. De kofferruimte in de Beetle Cabrio neemt nog steeds geen grote vormen aan, maar met 225 liter passen er toch nog twee kleine reiskoffers in. Meer heb je toch niet nodig voor een weekje naar de Côte d’Azur? De zonnebril – zo’n joekel – en zonnebrandcrème kan je voorin wel kwijt.

Slimme airco
Over het interieur gesproken. Daar wordt de historie doorgezet, maar met een moderne twist. Het tweedelige dashboardkastje, de klokkenwinkel en de behuizing daarvan doen het meest denken aan vervolgen tijden. De bouwkwaliteit is echt van een moderne Volkswagen: de belangrijkste oppervlakken zijn hoogwaardig en soms zacht, de niet meteen in het zicht liggende delen een tandje minder van kwaliteit en harder. Links en rechts vind je op schouderhoogte veel pianolak. Dat doet hip aan, maar heeft de vervelende eigenschap dat het erg vlekgevoelig is. Ook niet weg te poetsen krassen zijn snel gemaakt. Dat de Beetle Cabrio feitelijk nog stamt uit de tijd van de zesde generatie Golf is te merken aan een oudere versie van Volkswagen’s multimediasysteem. Dat is onder andere nog niet bedeeld met de functie dat wanneer je hand in de buurt van het scherm komt het hoofdmenu automatisch tevoorschijn komt en weer verdwijnt als de sensor even geen beweging heeft waargenomen.
Dit neemt overigens niet weg dat het nog altijd goed vertoeven is in het herkenbare Volkswagen-interieur. De vandaag de dag gewenste ergonomie is perfect geïntegreerd in het tot zekere hoogte klassiek gevormde dashboard. Neem de elektronisch geregelde airco. Die schakelt bij het openen van de kap automatisch terug naar de tempratuur die als laatst stond ingesteld toen deze nog neergestreken was. Handig wanneer het buiten aan de frisse kant is, maar je toch graag je haren wilt laten wapperen.

Cruisen
De Beetle Cabrio schreeuwt het uit dat ze graag open gereden wil worden. Dat dakloos cruisen is uitstekend te doen vanaf een graatje of 15, en voor je het weet bevind je je spontaan op een weg die je leidt naar de zon. De kap, die al rijdend tot 50 km/h geopend kan worden, verdwijnt fluisterstil in slechts 9,5 seconden geheel achter je. Het geluid van de rijwind die je dan door je haren voelt is logischerwijs harder, maar daar heeft een beetje doorgewinterde cabriomaker natuurlijk een oplossing voor, zo ook Volkswagen. Om onaangename geluiden en wervelingen te elimineren is er een windscherm verkrijgbaar. Optioneel welteverstaan en dat is bij een auto die al gauw over de 35 mille gaat kosten een beetje karig. Het behoorlijk groot uitgevallen windscherm doet dan wel weer uitstekend dienst. Tot een snelheid van 120 km/h weet het de rust uitstekend in de cockpit te houden. Maar ook bij nog hogere snelheden is er nog best met elkaar te communiceren. Hooguit dien je je stem lichtjes te verheffen.

Soepeltjes
Het hele koetswerk geeft geen krimp tijdens het rijden. Nergens is een kraakje of piepje te horen. Ook de 1.4 TSI-motor is prettig stil. Hij levert een lekkere 160 pk waarmee je ook nog eens niet meteen een flater slaat voor het stoplicht. Een sprintje tot 100 km/h is geklaard in 8,6 seconden en de topsnelheid bedraagt met 205 km/h. Dan weet je in ieder geval zeker dat je kapsel een nieuwe beurt nodig heeft.
De vering is lekker soepel, waardoor je ook op slechter wegdek geen last hebt van horten en stoten. Ook de hoge, sterk meeverende wang van de banden draagt bij aan het hoge comfortgehalte. Zelfs na het trotseren van de soms bizar slechte Belgische en Franse wegen is het onvermoeid uitstappen. Sportief zal je met deze auto niet voor de dag komen, iets dat je vooral merkt tijdens een bochtig parcours. Het onderstel – dat net als het interieur gestoeld is op dat van de Golf VI – leent zich daar liever niet voor, al blijft de auto lang neutraal voordat het het veilige onderstuur opzoekt.

Vrouwen
Hoewel de Beetle Cabriolet nooit heeft gevraagd een stempel opgedrukt te krijgen, zal ook de nieuwe vast weer gebukt moeten gaan onder een stereotype erenaam. Het zij zo. Volkswagen moet daar als merk boven willen staan. Dat de koper annex berijder van de Beetle Cabrio dat sowieso doet is goed voor te stellen. Zelden reden we in een cabriolet die ons telkens zo vrolijk stemde. Ook toen het miezerde. Toch, laat de lente, de zomer en de zonnige oorden maar komen! De nieuwe Beetle Cabriolet behoort tot de leukste cabrio’s van dit moment.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Volkswagen Beetle Cabrio
Redactie
Door Redactie

Zoeken