Tests

Chevrolet Trax

Chevrolet Trax

In de USA denken ze bij Chevrolet en SUV´s aan de Traverse, Tahoe en Suburban. Auto´s zo kolossaal en lomp dat ze pas na een serieuze typegoedkeuring de Europese wegen mogen berijden. Met een lengte van 4,2 meter past de Trax niet in dat (villa)straatje thuis. Opmerkelijk genoeg mijdt Chevrolet zodoende de thuismarkt en richt het zijn pijlen op Europa dat maar geen genoeg kan krijgen van compacte SUV´s en crossovers. Vraag is echter of de Europeaan ook warmloopt voor het ´bowtie´-embleem.

Compleet het eigen volk passeren doet General Motors (GM) nu ook weer niet. Hun nieuwe compacte SUV is wel degelijk een wereldauto, die ook in de Amerikaanse showrooms staat. Alleen niet als Chevrolet Trax. De witte boorden bij GM leek het slimmer om het model op de thuismarkt te verkopen als Buick, omdat een kleine SUV beter aansluit op de identiteit – en in het verlengde daarvan de consumentenbeleving – rond dit merk. Een tactische keuze dus, die tot dusver gunstig uitpakt want de Encore, zoals de Trax als Buick heet, kent een voortvarende start onder met name jeugdige Amerikanen. In Europa zal de Trax het waarschijnlijk niet zo gemakkelijk afgaan. Ten eerste omdat Chevrolet, in tegenstelling tot Buick in Amerika, in Europa zeker niet een van de weinige merken is met een compacte SUV of crossover in het productgamma. Ten tweede omdat de vanaf juli leverbare Trax serieuze concurrentie uit het ouderlijk huis tegemoet kan zien. Voor wie hiervan nog niet op de hoogte is: de Trax en Mokka van Opel zijn neven, staan kort na elkaar in de showroom en worden door evenzo ijverige verkopers (beide merken kunnen wel een verkoopsuccesje gebruiken) aangeprezen tegen aan elkaar gewaagde vraagprijzen. May the best win!

Stoer
Als je (intern) zoveel met elkaar met elkaar gemeen hebt, kun je je maar beter onderscheiden op een vlak waar je nog enigszins invloed op hebt, te weten het visuele. En die mogelijkheid heeft Chevrolet met beide handen aangegrepen. Als je niet beter zou weten, zou je niet snel denken dat de Trax en Mokka bloedverwanten zijn. Chevrolets zien er altijd een beetje uit alsof ze in de pot met toverdrank zijn gevallen, en ook de Trax lijkt ergens gedurende het ontwikkelingsproces daarin gestruikeld te zijn. De bonkige frontpartij met uitgesproken grille en ´bowtie´-embleem, hoog geplaatste raampartijen en massieve achterzijde sluiten naadloos aan bij andere ´kleerkasten´ van Chevrolet zoals de Orlando, Volt en niet te vergeten, de Camaro. Je moet de Trax welhaast in levende lijve zien om te geloven dat hij toch echt maar 4,2 bij 1,6 bij 1,7 meter is en tot de kleinere SUV’s in het B-segment behoort.

Ruimte
Direct achter het stuurwiel of op een van de andere volwaardige zitplaatsen is de Trax goudeerlijk over zijn geringe formaat. De stevige, maar prettig en prima ondersteunende voorstoelen staan best dicht op elkaar. Aanvankelijk valt dat niet op, totdat je je ellenboog op de middenarmsteun laat rusten en daarbij de naaste buurman lichtjes aanstoot. Ons overkwam het meerdere keren, evenals het schampen van het gaspedaal bij het wat dieper intrappen van het rempedaal. Een nadere blik in het voetencompartiment van de bestuurder geeft de bevestiging dat de beide pedalen inderdaad nogal knus bij elkaar zitten. Ga bij interesse in de Trax dus vooral serieus proefrijden om een persoonlijk oordeel te vellen.
Over de ruimte op de achterbank kunnen wij je nu alvast eenduidig voorlichten; die is dik in orde. Drie kinderen of twee volwassen zouden het hier uren kunnen volhouden. Been- en hoofdruimte zijn afdoende, die laatste ook wanneer de Trax is uitgerust met een schuif-/kanteldak. Bij veel auto’s is deze accessoire funest voor de hoofdruimte, maar door de riante diepteverstelling van de stoelen voorin en achterin een ´hap´ uit het dak te nemen, compenseert de Chevrolet Trax de weggenomen centimeters op slimme wijze.
Het vervoeren van bagage kost de Trax al evenzo weinig moeite. Leg de voorste passagiersstoel plat en je kan zomaar eventjes meerdere op elkaar gestapelde pakken laminaat met een lengte van 2,3 meter naar binnen schuiven. In deze stoelconfiguratie bedraagt het maximale bagagevolume bijna 1.400 liter, inclusief het opbergvak onder de laadvloer. Indien enkel de achterbankleuningen worden omgeklapt kan de Trax 785 liter aan bagage herbergen. Is de achterbank bezet, dan blijft daarvan nog 356 liter over. Een marktconforme hoeveelheid.

MyLink
Nog meer opmerkingen over het interieur? Uiteraard. We blijven de motorfiets-benadering die Chevrolet hanteert bij het vormgegeven van het instrumentarium leuk vinden. Het is een keer wat anders en bovendien erg prettig afleesbaar, al kan de digitale snelheidsmeter misschien wat nerveus vallen bij mensen die strak de maximale snelheid willen aanhouden. Verder straalt het dashboard juist opvallend veel rust uit. Knoppen en schakelaars zijn er nauwelijks. We moeten hierbij wel vertellen dat Chevrolet Europe ons – uiteraard – op pad stuurde met de meest complete LTZ-uitvoering. En die is voorzien van het MyLink-infotainmentsysteem dat bijna alle functies achter een grafisch hoogwaardig 7-inch aanraakscherm herbergt, waardoor fysieke knopjes achterwege gelaten konden worden.
Een systeem als Chevrolet MyLink kom je af-fabriek nog niet bijster veel tegen in de auto-industrie en is wellicht nog het beste te vergelijken met het after-market systeem van Pioneer, de AppRadio. Ook dat apparaat gebruikt een smartphone (met Apple’s iOS of Android als besturingssysteem) als bron voor het kunnen weergeven van je favoriete muziek, persoonlijke video’s en foto’s, digitale radiozenders, telefoonfuncties en navigatie.
Voor het kunnen navigeren is Chevrolet een samenwerking aangegaan met BringGo. Download en installeer hun app op je smartphone, koppel deze vervolgens via de USB-poort in het bovenste dashboardkastje aan de auto en het navigeren via het MyLink-scherm kan gestart worden. Het duurt eventjes voordat Bringo is opgestart, maar als het eenmaal op de achtergrond draait, werkt het snel en feilloos (in combinatie met andere functies).
Met een app-prijs van € 60,- is BringGo een koopje vergeleken met conventionele autonavigatiesystemen. Maar zoals vrijwel elk vooruitstrevend concept stuit ook MyLink op enkele bezwaren. De BringGo-applicatie is namelijk niet overdraagbaar. Elk gezinslid dat gelijktijdig wenst te Traxxen en te BringGo-en zal dus in het bezit moeten zijn van een smartphone en zes tientjes moeten investeren om de navigatie-app te kunnen bemachtigen. Anderzijds, hoeveel ‘vaste’ bestuurders kent een huishouden normaliter: twee, hooguit drie personen? Dat maakt een totaal van 120 euro, wat nog altijd aanzienlijk goedkoper is dan een geïntegreerd systeem met vergelijkbare mogelijkheden.

Rijden
Het beschikbare motorenprogramma van de Trax komt exact overeen met dat van Opel Mokka, inclusief de aandrijflijncombinaties: een atmosferische 1.6-benzinemotor met 115 pk en voorwielaandrijving, de 1.4 Turbo met 140 pk en standaard vierwielaandrijving, en een 1.7D die alleen dieselolie lust en naast een handbak optioneel ook gekoppeld kan worden aan een automaat.
Op de basismotor na (want die hebben we niet kunnen testen) weten alle motoren wat werken en presteren is en laten dit maar al te graag aan de inzittenden weten. Anders gezegd, tijdens het accelereren en ook op hogere snelheden laten ze zich goed horen. De 1.4T schreeuwt het uit, terwijl de 1.7D er flink op los bromt. Na dezelfde kritieken op de Mokka had Chevrolet hier meer mee moeten doen.
Dit gezegd hebbende, hebben we de familiebanden ook wel weer besproken. Chevrolet mag dan dezelfde technische basis aangereikt hebben gekregen, vanaf dat moment zijn de Amerikanen met een ander doel dan de Duitsers aan de slag gegaan. Chevrolet wilde een weggedrag dat aansluit op het stoere, avontuurlijke uiterlijk van de Trax en dat liet zich vertalen naar een enthousiast(er) rijkarakter. De demping en vering zijn daartoe steviger afgestemd dan bij de Mokka, waardoor de carrosserie minder overhelt en de auto makkelijker door bochten rolt. Ook de besturing heeft er wel zin in. Die is relatief zwaar en wat gevoelloos, maar reageert zeer direct op stuurcommando’s. Misschien wel iets te alert in relatie tot de habitat van de Trax. Een hogere auto als de Trax heeft immers ook een hoger zwaartepunt en is daardoor gevoeliger voor invloeden op de stabiliteit, die als ze optreden, sterker worden doorgegeven dan bij een conventionele personenauto. Zelfs kleine, natuurlijke stuurreacties – die je ongemerkt uitvoert tijdens het rijden op lange aaneengesloten rechte wegen zoals de snelweg bijvoorbeeld – kunnen uitmonden in het continu lichtjes moeten bijsturen, wat op een gegeven moment vermoeiend wordt. Door zijn erg attente besturing heeft de Trax hier soms last van. In ons land, waar niet zelden een stevige wind waait, kan dit vaker het geval zijn. Anderzijds, de Trax is tenminste wel een auto die je graag bij het rijden betrekt en daarin staat hij, samen met de Nissan Juke, vrijwel alleen in z’n klasse.

Conclusie
Leuke auto, die Trax. De Amerikaan heeft een stoer en onderscheidend design, weliswaar geen hoogstaand afgewerkt maar keurig in elkaar geschroefd interieur, is ruim en dat alles in combinatie met complete uitrustingniveaus, betaalbare, vooruitstrevende features als Chevrolet MyLink en een levendig weggedrag tegen marktconforme prijzen. Dat vat de Chevrolet als nieuwste aanbieding in het SUV-B-segment wel zo’n beetje samen. Is het voldoende? Dat zou het wel moeten zijn tegen 80% van de compacte crossovers daarbuiten. Het grootste gevaar voor de Trax kan wel eens uit de Franse hoek komen in de vorm van de Renault Captur. Hoewel we die auto nog niet gereden hebben, laat zijn messcherpe prijs van € 15.990,- veel speelruimte over voor kritiek. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Chevrolet Trax
Redactie
Door Redactie

Zoeken