Tests

Jaguar F-type

Jaguar F-type

Zonder enige gêne schakelen we nog een keer terug. Zware ploffen en hels gekletter weerklinken tegen de grijze bakstenen in de straten van Larraintzar. Het plaatsje met net geen 130 inwoners is niet meer dan een gehucht in het uiterste noorden van Spanje. Een stipje op de wereldkaart dat normaliter 24 uur per dag in ruste is. Behalve nu. De nationale en internationale autopers is namelijk iets verderop neergestreken voor het kunnen beproeven van Jaguar’s nieuwste, de F-type. En laat het pittoreske dorpje nu net onderdeel zijn van een werkelijk grandioze route die is uitgezet om deze volbloed Britse roadster op de pijnbank te leggen.

Als de F-type voorbij rijdt zonder hem te zien zou je niet denken dat er zo’n sexy-gelijnde en hypermoderne sportauto door je straat komt rijden. De F-type gorgelt en rochelt zodra deze wordt gestart, hij blaast een diepe toon zodra je op het gas gaat, en het vuurwerk dat uit de uitlaat komt zodra je het gas lift is welhaast van het niveau van een circuitauto. Alsof de oorlog tussen de Spanjaarden en de Basken is uitgebroken denderen er dagelijks enkele tientallen F-type’s over de bergwegen en door de dorpen in de omgeving van Pamplona. Niet tot ieders genoegen overigens. De bewoners zijn het zat. Hoe geweldig die in Firesand Orange en Salsa Red gespoten bolides ook door hun straten flaneren, ze willen niet keer op keer van hun stoel geblazen worden als we vlak voordat we hun dorp binnenrijden terugschakelen en een salvo aan kanonnades uit de uitlaat laten ontsnappen. Zij willen hun trommelvliezen niet langer in gevaar brengen als wij hun woningen gebruiken als klankkasten om de overweldigende soundtrack van de F-type te versterken. Zij willen hun Siësta houden. Punt uit. De lokale Policia was de twee dagen dat wij in het Baskenland verbleven dan ook onze grootste vijand. En wij die van hen. Alle andere factoren waren ons goed gezind; fantastisch droog weer, superieure wegen, een enerverende omgeving en een lijdend voorwerp dat wat ons betreft geen gelijke kent. Vooral emotioneel gezien.

Na E komt…
Dat leidend voorwerp is de Jaguar F-type. Een auto die in de voetsporen moet treden van inmiddels onbetaalbare iconen als de C-type, D-type en jawel, ook de E-type. Historisch gezien een heel logische stap om Jaguar’s jongst geborene F-type te noemen, maar wat leg je er een druk mee op de schouders van de sportauto. Tientallen jaren is er in de bloedlijn van de C-, D- en E-type geen opvolging geweest en dat moet de F-type min of meer in één klap overbruggen. Erfgoed is er genoeg, inspiratie daarmee ook, maar ga het maar even doen. De E-type wordt door velen als de mooiste auto ter wereld betiteld en dan kun je als opvolger bijna enkel falen.

Mooi van eenvoud
Tot dusver is van dat falen beslist geen sprake. De F-type heeft een daverende indruk gemaakt. Ondanks dat smaken vanzelfsprekend verschillen moeten we de eerste persoon die de F-type niet sexy vindt nog tegenkomen. Bij zijn debuut op de Autosalon van Parijs, in het najaar van 2012, vormde hij meteen dé klapper van de show. In vele jaaroverzichten, waaronder die van ons, stond de F-type hoog in de lijst met meest spraakmakende, begeerlijke en spannende auto’s. En het is het design waaraan Jaguar die aandacht in het bijzonder te danken heeft. Ermee rijden had immers nog niemand kunnen doen. Het design verdient daarmee een buitengewoon groot compliment. Ian Callum en zijn team zijn niet verzand in een retro-lijnenspel. Historisch verantwoorde designelementen als de centraal geplaatste dubbele uitlaat, de ovalen grille en de vorm van de achterlichtunits ontlenen hun inspiratie weliswaar aan de E-type, maar dat alles wel in een hypermodern jasje. Tegelijk weerstond Jaguar de drang om een overdreven druk lijnenspel te creëren. Ze deden zelfs het tegenovergestelde. Zijn scheppers hebben het lijnenspel zo zuiver mogelijk gehouden. Gimmicks als verzonken deurgrepen, een uitklapbare achterspoiler en andere functionele benodigdheden tasten het simpele lijnenspel zo min mogelijk aan.

Snelle kap
De lat ligt zodoende hoog. Dat beseft iedereen. Maar de Britten blijven ontspannen als altijd wanneer ze ons de sleutels overhandigen van een F-type V6. Een witte. Polaris White om precies te zijn. Met 18 inch ‘Vela’ lichtmetaal, zwart lederen Performance-stoelen en een zwarte kap. In alle vier de gevallen biedt Jaguar ruim de keuze om de F-type geheel naar wens aan te kleden. Talloze lakkleuren, waaronder spraakmakend Firesand en Salsa Red, alsook talloze lichtmetalen wielen en een viertal kleuren voor het cabriodak. Die laatste zien we overigens weinig. Telkens als we bij de uitgestalde testauto’s arriveren is het dak al voor ons neergestreken. We zijn in de gelukkige positie dat de weergoden dit toelaten. En mochten we onverhoopt de kou inrijden, dan is in 12 seconden het dak weer op de F-type. Geheel elektrisch uiteraard.

Sciencefiction
Additionele warmte zullen we wel niet nodig hebben. Daar zorgen de prestaties van de F-type wel voor. Zelfs het instapmodel, de 340 pk sterke V6, weet ons al vanaf het eerst moment voor zich te winnen. Het blok is afgeleid van de 5.0 liter Supercharged zoals die bijvoorbeeld ook in de XJ ligt. Als je je bedenkt dat er ook een bijna 500 pk sterke F-type V8 S is lijkt het behelpen, maar oh wat weten die 340 paardenkrachten al veel los te maken. In 5,3 seconden accelereert Jaguar naar 100 km/h, en net als de andere twee motoriseringen is de zescilinder gekoppeld aan een 8-traps Quickshift-transmissie. Een bak die razendsnel en vloeiend van verzet wisselt en die we in twee dagen zeer intensief rijden geen enkele keer hebben weten te betrappen op het maken van een verkeerde keuze. Gaaf is ook de joystick waarmee de versnellingen worden gekozen. Dat Jaguar’s interieurdesigner een grote voorliefde heeft voor sciencefiction en de luchtvaart valt niet te missen.

Beats by Jaguar
Instapper of niet, bij 340 pk kun je amper van een dergelijk predicaat spreken. Maar voor het ultieme gevoel ontbreekt er toch iets. Zo is het basismodel uitgevoerd met een open differentieel. En die maakt het amper mogelijk een goede drift in te zetten of de achterzijde speels te laten kwispelen. Wij prefereren het gelimiteerde slip-differentieel op de V6 S, of nog beter, het elektronisch geregelde sperdifferentieel op de V8, die laat nog meer speelruimte toe. En dat is wat je bij een F-type wenst!
Wat op de € 89.900,- kostende F-type V6 eveneens standaard ontbreekt is het Active Sound system. Met een druk op de knop gaat er een klep in de uitlaat open die als een versterker de soundtrack oppompt. En die moet je gewoon hebben, want wat een verslavend en ongekend fraai geluid wordt er door dat RVS-uitlaatsysteem geproduceerd. Keer op keer als je het gas loslaat ploft hij er lustig op los. De F-type kent daarmee geen gelijke. Het enige dat in de buurt komt is het geluid van een Aston Martin V8 Vantage, en dan heb je als Jaguar toch wel een gigantisch compliment te pakken.

Lauwe kritiek
Complimenten zijn er dus in overvloed. Kritiek in maar heel beperkte mate, en de meest belangrijke voor ons is de besturing. Die had rond de middenstand wel iets zwaarder en communicatiever gemogen. Het is zeer direct, maar de gevoeligheid ervan ontbreekt. En dat maakt de F-type ietwat onzeker. Zelfs wanneer we later in de V6 S (380 pk) stappen en via de Jaguar Drive Controller de meest sportieve instelling kiezen voor de besturing, de adaptieve dempers en de versnellingsbak mist de besturing dat gewenste gevoel. Gelukkig verandert dat karakter bij het insturen acuut; zwaar en vlijmscherp wordt de besturing dan. Zo hebben we het graag. Het liefst altijd. Tijdens het betere stuurwerk over bochtige bergwegen in alle soorten en maten was het dan ook puur genieten. Terwijl de klanken van de zescilinder, en later van de nog magistraler klinkende V8, tegen de bergwanden weergalmen, de razernij uit de uitlaat klinkt en we opnieuw achterin de sportstoelen worden gedrukt, begint het gevoel te groeien dat Jaguar een topprestatie heeft geleverd.

Levende ventilatieroosters
Het euforische gevoel krijgt alleen maar meer vorm als we de F-type beter leren kennen. Bij elke bocht verliezen we wat van onze bedachtzaamheid en krijgen we er meer en meer vertrouwen voor terug. De F-type heeft een ongekend mooi uitgebalanceerd onderstel. De grip is buitengewoon en wie (in het geval van de V6 S en V8 S) met iets ‘teveel’ gas een bocht uitaccelereert wordt getrakteerd op een prima te doseren partij overstuur. Ondertussen kijken we uit op een typische sportautocockpit waarbij zo min mogelijk knoppen, gadgets en andere overbodige elementen zijn geplaatst. Sterker nog, als de centrale uitstroomopeningen van het klimaatsysteem niet nodig zijn zakken ze weg in het dashboard. Het interieur is verzorgd, kwalitatief zeer hoogwaardig en geheel naar smaak aan te kleden. Het navigatiesysteem en het display tussen de tellers stelt nog altijd wel teleur. Het is grafisch nu eenmaal niet het meest hoogwaardige dat de markt te bieden heeft.

Rauwdauwer
Eén ding hebben we nog onbesproken gelaten: zijn positionering. Jaguar rept er met niet al teveel woorden over, maar de Porsche 911 heeft ongetwijfeld in tot op de laatste schroef ontlede toestand bij de engineers van Jaguar op de werktafel gelegen. En daar zijn heel bewust wat onderdelen niet van geanalyseerd. Het ietwat klinische dat een Duitse sportauto als de 911 heeft, dat schuwt de F-type. Hij is rauwer. Emotioneler. En daarmee leuker? Wij vinden van wel. Maar wij houden als autoliefhebbers in hart en nieren dan ook wel van die onvervalste emotie. Jaguar begeeft zich ermee op het territorium van de Aston Martin V8 Volante. Maar dan tegen een veel zachter prijskaartje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Redactie
Door Redactie

Zoeken