Tests

Seat Leon SC

Seat Leon SC

Met de Leon SC presenteert Seat naar eigen zeggen meer dan zomaar een driedeurs uitvoering van de Spaanse middenklasser. SC, wat staat voor Sport Coupé, moet de aantrekkelijkheid van de Leon verder vergroten. Bovendien moet hij enige meerwaarde bieden om de concessie die je doet (je levert immers twee zeer praktische portieren in) te rechtvaardigen. Is dat gelukt?

‘Het is niet enkel een kwestie van minder deuren’, aldus Antonio Valdivieso, verantwoordelijk voor de communicatie van Seat, tijdens zijn presentatie. ‘De Leon SC heeft duidelijk een onderscheidend karakter’. Gedeeltelijk heeft hij een punt. De nieuwe Seat oogt wat gedrongener, heeft een optisch bredere schouderpartij en het dak loopt sneller af. Ook de 35 millimeter kortere wielbasis draagt volgens een van de ontwerpers bij aan de juiste proporties. ‘En afmetingen, dat is alles bij autodesign.’ Zodoende kunnen slechts drie-en-een-halve centimeter bijdragen aan een masculiener ontwerp. Dankzij de reeds van de vijfdeurs Leon bekende scherpe vouwen in de flanken, de op de portieren gemonteerde vlijmscherp gelijnde buitenspiegels en het agressief gestylde front is de Leon SC zonder meer een auto waarmee je (trots) voor dag kunt komen.

Alfa Brera
De SC heeft net wat meer om het lijf dan de 5-deursuitvoering, maar om nu te spreken van een ‘zelfstandig’ model gaat ons te ver. Wie dat wil bereiken moet sowieso voor de FR-uitvoering gaan. Ten opzichte van een gelijk gemotoriseerde Style kost die € 1.000,- extra en op de topmotoriseringen is het pakket zelfs standaard. Een aantrekkelijke optie als je je bedenkt dat je daarvoor een sportieve voor- en achterbumper, 18 in plaats van 17 inch lichtmetaal, sportstoelen alsook FR-logo’s van binnen en buiten krijgt. Eigenlijk zou Seat de SC standaard als Formula Racing moeten leveren, want zonder heeft de SC weliswaar een afwijkend kontje, hij deelt exact hetzelfde front als de vijfdeurs. Als de Spanjaarden de auto echt als het sportieve broertje willen neerzetten - zoals Opel dat met de Astra GTC en Renault met de Mégane Coupé doen – dan waren ze nog net dat stapje verder gegaan. Anderzijds, als sommigen vinden dat de bilpartij van de Leon SC doet denken aan die van de Alfa Brera, dan is dat een enorm compliment.

Duitse invloeden
Instappen in de Leon SC betekent plaatsnemen in een inmiddels vertrouwd interieur. Jammer genoeg is hier geen sportieve noot toegevoegd om het onderscheid kenbaar te maken, maar verzorgd is het interieur wel. Seat heeft aanzienlijk mooiere materialen gebruikt dan bij de vorige generatie. Alleen bij de portierpanelen liet het dit afweten. Die zijn wel erg sober vormgegeven en missen een uitstraling die de rest van de auto wel bevat. Centraal in het dashboard is het nieuwe navigatiesysteem van de Volkswagen Group gemonteerd, en ook de knoppen, schakelaars en hendels aan de stuurkolom zijn van het moederbedrijf. Inmiddels is dat gemeengoed aan het worden bij Seat en dat is een positieve ontwikkeling. In het verlengde is de ergonomie van hoog niveau. Even de ogen vluchtig het strakke, zakelijk ingerichte dashboard laten scannen en de gewenste functie is vrijwel meteen gevonden. Dit maakt rijden zo veel ontspannener.

Even ruim
En de ruimte? Daar zit het wel goed mee. Voorin merk je er niets van dat de auto een 35 mm kortere wielbasis heeft. Wanneer je de stoelen, die overigens erg prettig zitten, naar voren klapt ontstaat de toegang tot de achterbank. Naar achteren klauteren vergt wat lenigheid, maar zit je eenmaal, dan heb je weinig reden tot klagen. Personen met een lengte tot 1,85 meter kunnen achterin heel behoorlijk zitten. De Leon SC voelt binnenin niet minder ruim aan dan de vijfdeursuitvoering. Met 380 liter is de bagageruimte in ieder geval gelijk aan zijn broer. Dus wat lever je nu daadwerkelijk in op ruimtegebied? Feitelijk niets. Enkel de praktische instap naar achteren. Maar hoe vaak zit iemand daar nu werkelijk? Bij de Leon SC draait het vooral om jezelf. Zo heeft Seat de auto ook bedoeld; voor een jongere klantengroep, zonder kinderen.

Rijden
Met die gedachte in het achterhoofd leggen we de eerste kilometers af in de diesel, om even op te warmen. In de neus ligt de welbekende 150 pk sterke 2.0 liter TDI-motor gekoppeld aan een DSG-bak. En ja, die combinatie doet precies wat je ervan verwacht: boterzacht schakelen, veel koppel bieden en je zonder morren van A naar B brengen. De diesel, die er ook met 184 pk is, daagt je niet uit, maar het is wel een heel prettige auto om mee op pad te zijn. We komen echter voor sportiviteit. En die vind je veel meer in de Leon SC FR alwaar we direct daarna in stappen. Onder de in ons geval knalrode motorkap heeft Seat de nieuwe 180 pk sterke 1.8 TFSI gemonteerd. En die weet wel raad met de sportieve bedoelingen van de Catalanen. Cijfermatig schort er helemaal niets aan: hij sprint in 7,5 seconden naar 100 km/h en klokt af op 224 km/h. Gevoelsmatig voelt hij dan weer wat minder rap aan. Door de zeer gelijkmatige vermogensopbouw van moderne turboblokken als deze, is het agressieve gevoel nog nauwelijks aanwezig. De SC is met deze voorlopig sterkste benzinemotor best snel, maar 180 pk doet iets meer spektakel vermoeden. Eenzelfde oordeel vellen we over het geluid. Het turboblok klinkt zeker niet onaardig, maar mist een bepaalde byte. Je praat hier immers wel over een Sport Coupé, het mag dan allemaal best wat minder beschaafd.

Vlotte jongen
Om de FR echt als het sportieve topmodel binnen het reguliere gamma neer te zetten, monteert Seat standaard het Driving Profile. Met een druk op de knop is hiermee het karakter van de besturing en de respons op het gaspedaal in te stellen. Deze optie is een absolute aanrader als je op zoek bent naar een verhoogde mate van sportiviteit bij het bestellen van een nieuwe Leon SC. Het maakt de van nature ietwat vage besturing een stuk zekerder en de vlottere reactie op het gaspedaal doet de beleving tijdens het rijden toenemen. Je voelt dat de Leon SC in de Sport-stand veel meer tot zijn recht komt. FR staat tevens voor een 15 millimeter verlaagd onderstel en bij de versies boven de 150 pk ook nog eens voor een geavanceerdere achterwielophanging. Stuk voor stuk technieken die eraan bijdragen dat de Leon SC redelijk lichtvoetig aanvoelt en een sportief ritje niet schuwt. Echt sportief zal hij er echter niet van worden. Wie flink aan de bak gaat zal merken dat onderstuur continu op de loer ligt en Seat duidelijk de Spaanse pepers heeft bewaard voor een Cupra.

Scherpe prijzen
Voor alledag heb je aan de Seat Leon SC een bijzonder gelikte auto. Hij is niet uitgesproken sportief of sportiever dan de vijfdeurs, maar een fraaie driedeurs is het zeker. En daar komt nog bij dat hij qua prijsstelling zijn directe concurrenten weet af te troeven. De prijzen beginnen bij € 21.390,- voor de 1.2 TSI (Reference). De eveneens 105 pk sterke 1.2 TSI in Style-uitvoering staat voor € 23.390,- in de prijslijsten en is dan al zeer compleet. Wie de smakelijke 180 pk sterke TSI in FR-uitvoering, zoals wij die ook gereden hebben, wil aanschaffen betaalt € 28.790,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Seat Leon SC
Redactie
Door Redactie

Zoeken