Tests

Audi RS 6 Avant

Audi RS 6 Avant

Alweer een RS? Ja. Performance-dochter quattro GmbH lanceert letterlijk aan de lopende band snelle machines voor Audi. De exclusiviteit neemt daardoor af, maar dat geldt niet voor de snelheid van de RS-modellen an sich. Door twee high-revving turbo´s in te zetten en het wagengewicht omlaag te brengen, is nieuwe RS 6 Avant nóg rapper dan zijn V10-voorganger. Niet alleen in rechte lijn.

De Audi RS 6 is terug bij af. Opnieuw ligt er een V8-biturbo in het vooronder, net als bij de allereerste generatie. De Lamborghini-V10 is niet meer. Maar daarom hoef je niet te treuren. Nou ja, een beetje allicht omdat het vleugje Italiaans temperament ermee verloren is gegaan. De derde generatie RS 6 – die niet langer als vierdeurs sedan is te verkrijgen – is weer 100% Duits. Maar daardoor zeker niet minder spectaculair.

Vulgair
Wat een beul is het geworden! Nog dikker, nóg sneller. De mannen van quatrro GmbH, de 30-jarige volle dochter van Audi, hebben het plaatwerk nog verder weten op te kloppen. De RS 6 is breed, monsterlijk breed. De wielkasten moeten de scherpe vouw bovenin, zoals die de RS 4 Avant aansnijden als verwijzing naar de oer-Quatrro missen, maar dan blijft er nog genoeg te smullen over. De voorzijde imponeert en oogt welhaast sinister, zeker met het Carbon-package waarbij diverse delen zwart zijn gelakt. Als optie is het opschrift ´QUATTRO´ in opgelegde letters in de grille te bestellen. Tikkeltje vulgair, maar zo gaaf! Zeker in de binnenspiegel van de voorligger. De achterzijde is zowaar nog indrukwekkender. De RS 6 Avant heeft dijen, gemeen eng zijn ze gewoon. Tegen het seksistische aan.

Furieuze mokerslagen
In een soortgelijke strekking is ook de dubbelgeblazen achtcilinder. 560 pk levert ´ie. Iets minder dan voorheen, maar nog altijd meer dan menig gerespecteerde sportwagen, zo ook de snelste R8, de Plus. Ook voor de RS 6 mag je knielen en buigen. Wat een geweld, een beest! En zo klinkt hij ook; als een aaneenschakeling van felle mokerslagen op een aambeeld. Zodra de optionele vlinderkleppen in de uitlaat opengaan en de doorgang voor de uitlaatgassen volledig vrijmaken is het pas echt vuurwerk. Donder en bliksem wisselen elkaar ritmisch af. Vooral donder vult de atmosfeer. Laat abrupt kort het gas los en de ovale uitlaatmonden kletteren nog even in een laatste ademteug na. Telkens weer. Wat een razernij. Fantastisch!

Slimme software
Het enige waarvan je Audi´s gretige achtcilinder-sound zou kunnen betichten is dat het teveel achterin de auto blijft ´hangen´, daar waar de kleppen zitten. De vroegere V10 wist ook de cockpit te vullen. Overal klonk zijn woeste schreeuw. De nieuwe RS 6 Avant is daarin gecultiveerder, maar kan zich buigen over nog meer snelheid. De 700 Nm aan bijna continue trekkracht is werkelijk fenomenaal en kent geen enkele onderbreking gedurende accelereren door een vrijwel perfecte automatische transmissie. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is dit niet de S Tronic met dubbele koppeling, maar de conventionele Tiptronic met koppelomvormer. Een weloverwogen en bovenal verstandige keus van quattro GmbH omdat deze lichter is en minstens zo rap schakelt als de S Tronic. Kwestie van slimme software installeren.

Klotsende oksels
De nieuwe RS 6 kan vanaf een staande start in een flitsende 3,9 seconden naar de 100 km/h accelereren. De topsnelheid bedraagt een verdienstelijke 305 km/h, mits de auto is voorzien van het Dynamic Plus Package. Menig Porsche, Lamborghini en Ferrari die daar klotsende oksels van krijgt. Een vaartje van 270 km/h wordt uit de losse pols geschud. Ongelofelijk gewoon.
De RS 6 Avant is verbluffend snel, maar elk schouwspel voltrekt zich met weinig drama, iets dat we gewend zijn van supersnelle Audi´s. Op dat moment hebben we echter nog niet de MMI-knop een slinger gegeven om de Dynamic Mode in te schakelen. Prompt stuiteren we over de hier en daar nog gelegen betonplaten van de Autobahn. Ineens is alle rust uit de auto verdwenen. De complete omgeving lijkt als een samengeklonterde schim aan je voorbij te trekken, met op de achtergrond het helse onweer uit de sportuitlaten. Ondertussen geeft ook de normaliter onmerkbare Tiptronic ineens rake klappen bij het overschakelen, al moet je dit enigszins forceren door fel te gaan flipperen in Manual Mode.
Dit hadden we niet verwacht. Quattro GmbH lijkt – eindelijk – geluisterd te hebben naar de veelgehoorde kritieken dat hun producten, hoewel zeer snel, weinig meeslepend zijn. Laatst nog, tijdens de introductie van de RS 5 Cabriolet. Met de nieuwe RS 6 heeft het performance-bedrijf zich herpakt. Het theatrale niveau van furieuze dondergod Mercedes E 63 AMG wordt niet gehaald, maar hard rijden met de RS 6 is al velen malen intenser en verslavender dan het was. Een positieve ontwikkeling.

Verborgen talenten
De grootste verrassing moet dan eigenlijk nog komen. De vorige RS 6 staat erom bekend toch vooral kogelhard te gaan in rechte lijn, een ultieme Autobahn-cruiser, maar moet lossen zodra de weg van richting verandert. De derde generatie RS 6 is hierin ook een andere weg ingeslagen. Het lagere wagengewicht van 100 kilogram is daarbij mooi meegenomen, maar draagt slechts gering bij aan dit resultaat. De winst zit ´em met name in de toevoeging van meer high-tech. Variabele, alerter reagerende dempers, straffere veren, een centrale sper al dan niet optioneel aangevuld met een differentieel tussen de achterwielen, en een heleboel vernuftige rijelektronica maken met elkaar de nieuwe RS 6 uitdagender om te rijden op binnenwegen. En vierwielaandrijving dan? Uiteraard is Quattro is ook weer van de partij en werkt nog efficiënter dan voorheen. De stabiliteit is ongeëvenaard. Een RS 6 breng je niet van zijn stuk. Altijd is er tractie en grip. Stamp middenin een haakse bocht vol op het gas en de techniek doet het werk. De rest van de pak ´em beet 1.400 kilogram aan aluminium en staal volgt vanzelf de voorzijde. Dat klinkt weinig spannend en dat is het ook. En toch voelt de RS 6 speelser aan. Agieler is wellicht het betere woord.
De voortrein laat zich makkelijker plaatsen en de lichtere motor heeft dat zeker een aandeel in. Met het optionele Dynamic Steering werkt de besturing progressief: licht bij lage snelheden, zwaar bij hoge snelheden. De rijstijl is ook bepalend voor de mate van stuurbekrachtiging. Het werkt, al had de besturing in de meest dynamische stand, naast zwaarder en directer, ook meer gevoel in je handen mogen leggen. Datzelfde geldt voor de keramische remmen (niet standaard). Hoewel ze hun taak uitmuntend verstaan, zouden ze bijteriger mogen zijn. Nu voelt de pedaalslag wat doods, wat we overigens best begrijpen; we hebben het hier immers nog steeds over een grote familiestation die zelden zal worden ingezet op het circuit. De Autobahn is zijn ding, glooiende binnenwegen voortaan een tweede natuur. Wij reden de nieuwe Audi RS 6 Avant in en rondom München, in het hol van… je weet wel. Gedurende de gehele dag zijn we geen BMW M5 tegengekomen. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar ooit hebben we ons laten vertellen dat dat niet bestaat.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Audi RS 6 Avant
Redactie
Door Redactie

Zoeken