Tests

Ford Tourneo Custom

Ford Tourneo Custom

Bestelauto’s, en de daarvan afgeleide personenvervoerders, staan eenvoudigweg niet bekend om hun geraffineerde karakter. Het zijn werkpaarden, in staat om zoveel mogelijk lading dan wel personen te vervoeren. Ze moeten, vaak tijdens professioneel gebruik, hun mannetje staan op bouwplaatsen, in binnensteden en met (beschonken) uitgaanslieden aan boord. Ze lopen krassen en deuken op, worden veelal vervuild, en hebben tijdens hun leven heel wat te verduren. Dat zal bij de nieuwe Tourneo Custom weinig anders zijn. Maar hij zal zijn taken met verve volbrengen. Zeker op vlakken waar je het misschien niet zou verwachten.

Ook al hebben wij ons niet op een bouwterrein begeven en ook niet het interieur gevuld met een cocktail aan alcoholische dampen, smerig is onze Tourneo Custom wel geworden. Wat wil je ook als je in een periode van sneeuw en later plots ingezette dooi een paar duizend kilometer aflegt. Wegen met restanten van pekel, slobberig geworden sneeuwhopen en flinke gaten na een winter met zware vorst maken de condities er nu eenmaal niet beter op. Het vormde een zware beproeving voor de gloednieuwe transporteur van Ford om als onze reisgenoot te mogen aantreden tijdens onze trip naar Genève, alwaar we jaarlijks live-verslag doen van het reilen en zeilen binnen de hallen van het Palexpo in de Zwitserse stad. Een reisje waarbij wij als redactie graag op een ruime reisgenoot willen vertrouwen. Met vier redacteuren, hun laptops, camera’s, koffers en de nodige boodschappen aan boord is een beetje ruimte immers geen overbodige luxe. Maar er komt meer bij kijken. Ook het reiscomfort an sich speelt een zeer belangrijke factor wanneer je onderweg wilt ontspannen na een intensieve beursdag of nog even het laatste nieuws gedurende de heen- of terugreis wilt uploaden. En zo lieten wij ons oog op de Ford Tourneo Custom vallen. Waarom? Heel simpel: die is zeer actueel en wekt de indruk niet zomaar een doorsnee bus te zijn.

Wannabee personenauto
Ford zelf laat weten bij de ontwikkeling van de Tourneo Custom veel aandacht te hebben besteed aan het comfortniveau, de afwerking en diens uitstraling. Dit om de Tourneo Custom meer te laten gedragen als een personenauto dan een bedrijfs- dan wel familiebus. Het is een logische stap waarmee Ford vol de aanval opent op de Transporter en Multivan van Volkswagen die die rol al jarenlang op voortreffelijke wijze weet uit te voeren. De Ford-ontwerpers ontleenden zodoende hun inspiratie van hun collega’s op de personenauto-afdeling en trokken het Kinetic Design-handboek uit de schappen om de Tourneo Custom een uitdagend lijnenspel te geven. En daarin zijn de Amerikanen – voor zover dat mogelijk is bij een praktisch ingesteld concept – bijzonder goed geslaagd. De auto ziet er gewoonweg zeer verzorgd uit, met veel aandacht voor details. Ondanks dat er met het oog op een optimale binnenruimte sprake is van een klassiek hoekig design, doen de schuin over de carrosserie getrokken lijnen alsook de scherp gesneden neus nog weinig denken aan de bonkige Transit van weleer.

Vertrouwde bediening
Als je de beide voorportieren dan wel achterste schuifdeuren opent wordt een enorme toegang tot het interieur geboden. Het maakt meteen ook duidelijk hoe groot de Tourneo is. Met name de instap voorin geeft je het gevoel ‘op de bok’ te klimmen. Eenmaal plaatsgenomen op de twee comfortabele voorstoelen, waarvan de bestuurdersstoel in ons geval elektrisch verstelbaar is, kijk je uit op een dashboard dat weinig meer weg heeft van een bestelbus. Wie de Ford-interieurs van de laatste jaren kent zal veel overeenkomsten zien met bijvoorbeeld de Fiesta, Focus en C-Max.
De indeling is daarmee vertrouwd, maar de vele knoppen – vooral op het stuurwiel – zijn naar onze smaak niet altijd even logisch gekozen. Zo kun je het navigatiesysteem bedienen met de knopjes op het stuurwiel, maar ook met de knoppen op de middenconsole. Over die navigatie gesproken, net als bij vele andere Fords is ook in de Tourneo Custom het schermpje wel erg klein uitgevallen. De meerprijs van € 500,- voor het systeem is dan wel weer evenzo bescheiden. Waar niets dan goeds over gepraat kan worden is de afwerking; Ford gebruikt keurige materialen die niet alleen hoogwaardig ogen, maar op veel plaatsen ook mooi zacht zijn. De assemblagekwaliteit verdient dan wel weer een puntje van aandacht want ondanks dat onze Tourneo Custom nog gloednieuw was konden we een krakend stoelframe en de nodige geluiden vanuit de deurpanelen niet negeren. 

Luxe boven flexibiliteit?
Tussen de beide voorstoelen door loop je zo naar achteren. Mits je niet, zoals wij, een koelbox tussen beide stoelen hebt staan. Die past precies, en de ruimte lijkt ervoor ook speciaal gecreëerd te zijn, gezien het nabij geplaatste, optionele 220V (150 watt) stopcontact. Ideaal. Achterin tref je de tweede en derde zitrij aan met elk drie zitplaatsen; zes in totaal dus. Met de voorstoelen erbij gerekend is de Tourneo Custom zodoende een 8-persoonsauto, en wie dat wenst kan hem zelfs uitbreiden tot een 9-persoons door ook voorin drie plaatsen te laten monteren.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Volkswagen Multivan of de Mercedes Viano – zoals wij die vorig jaar naar Genève reden – heeft Ford ervoor gekozen de auto enkel met twee gedeelde achterbanken uit te rusten in plaats van losse stoelen. Reken echter niet op een fantasie- en vormloze achterbank. In tegendeel zelfs. De zitplaatsen zijn bekleed met leer, bieden voldoende steun en op de buitenste zitplaatsen zijn zelfs armleuningen gemonteerd. Zo lekker als afzonderlijke stoelen zitten ze weliswaar niet. Je mist enige verstelbaarheid van de rugleuning, wat additionele steun voor de bovenbenen en bovendien kun je de stoelen niet tegenover elkaar zetten, de zogeheten captain seats. Klaptafeltjes ontbreken eveneens. Wel zijn de banken uitneembaar en opklapbaar. En voor een goede instap naar achteren is de tweede zitrij heel gemakkelijk op te klappen zodat je zonder halsbrekende capriolen achterin stapt.

Serieuze familiebus
Wie met een groot gezin, een groep vrienden of twee families op vakanties gaat zal in de Ford Tourneo Custom een ideale reisgenoot vinden. Deze conclusie kunnen we wel trekken tijdens en na de duizenden kilometers die wij met de auto onderweg waren. De hoeveelheid hoofd- en beenruimte is zeer toereikend, en de grote bekerhouders en portiervakken maken het simpelweg mogelijk je losse spullen op te bergen. De kofferbak is met de achterste rij stoelen in gebruik nog altijd ruim voldoende voor de bagage van acht personen zolang het geen grote reiskoffers zijn. Onder de achterbank is eventueel ook nog wat ruimte om enkele spullen te stallen. En wat te denken van een speciaal vakje waar je als bestuurder je smartphone in het zicht kun plaatsen. Waarom is dit niet eerder bedacht! Het enige bezwaar op praktisch gebied is de enorme achterklep. Die is zo groot dat deze onhandig opent, maar vooral ook sluit. Twee deuren zouden in dit geval praktischer zijn geweest.

Gemak dient de (vak)mens
De Ford Tourneo Custom biedt dus een overdaad aan ruimte, is keurig afgewerkt en modern vormgegeven, maar heeft nog meer in zijn mars. Bijvoorbeeld vele moderne snufjes als Lane Keeping Alert, Driver Alert, een achteruitrijcamera met weergave in de binnenspiegel alsook voorruitverwarming en een uitgebreide boordcomputer. Maar ook een klimaatregeling achterin, parkeersensoren voor en achter, dynamische bochtenverlichting en een automatisch dimmende binnenspiegel ontbraken op onze rijk uitgeruste Titanium niet. Dankzij Ford SYNC is het bovendien mogelijk je smartphone te koppelen en zodoende muziek te streamen. Helaas werkte dit bij ons niet elke keer feilloos, maar dat neemt niet weg dat Ford aantoont dat haar Tourneo/Transit Custom dichter bij een Focus en Mondeo ligt dan ooit tevoren.

U bent gewaarschuwd!
Tot slot zijn grootste troef. Wie Ford kent weet inmiddels dat het merk bekend staat om haar voorbeeldige rijeigenschappen. Dat is bij de Tourneo Custom, mits je het in het juiste perspectief plaatst, niet veel anders. Het dikke stuurwiel biedt afdoende communicatie met de voorwielen en een directheid die in dit segment vaak ver te zoeken is. Keerzijde daarvan is dat de minste of geringste stuurbewegingen op hogere snelheden ervoor zorgen dat de carrosserie – zeker als je achterin zit – wat onrustig beweegt. Daar merk je achter het stuur nochtans niets van. De 155 pk sterke 2.2 liter TDCi (eveneens leverbaar met 100 en 125 pk) sleurt je probleemloos richting 160 km/h en weet op kruissnelheid opvallend stil zijn werk te doen. Bij het optrekken is dat helaas wel anders; een rauwe dieselbrom is de dieselmotor niet vreemd. Ander puntje van kritiek is de toch wel wat onnatuurlijke zitpositie. De pedalen staan erg rechtop en maken het noodzakelijk relatief ver van het stuur af te gaan zitten om je voeten niet krampachtig dubbelgevouwen bij de pedalen te moeten positioneren. Vooral op lange afstanden is dat namelijk zeer vervelend.
Eenmaal op kruissnelheid is de Tourneo Custom bijzonder stil. Een vaartje van 120 km/h op de snelweg voelt aan als 80 km/h. Wie bekeuringen wil voorkomen is bij dezen gewaarschuwd. En vertrouw anders op de Eco-stand. Die wordt bij iedere startbeurt ingeschakeld, activeert het start/stop-systeem, en begrenst ook de Tourneo Custom automatisch op 110 km/h. Waarom? Omdat een bestelauto, mede door zijn vorm, boven deze snelheid veel meer gaat verbruiken. In de praktijk werd ons dat al snel duidelijk. Blijf je rond de 120 km/h schommelen, dan moet een gemiddelde van 7,5 l/100 km vrij gemakkelijk haalbaar zijn. Maar met de vele kilometers Autobahn alsook de steile bergweggetjes die wij rond Genève aflegden van de beurs naar ons verblijf steeg het verbruik met sprongen richting gemiddeld 9,5 l/100 km. In het vlakke Nederland zal dat echter minder aan de orde zijn en moet je bij rustig rijden rond de 1 op 14 uit kunnen komen.

Troefkaart
Ruim een week lang diende de Tourneo Custom als onze reisgezel. De Ford was behalve een vervoersmiddel ook ons kantoor, kantine en vergaderruimte. En hij stelde ons geenszins echt teleur. De enorme ruimte bood ons veel bewegingsvrijheid om te kunnen ontspannen en ons werk te kunnen doen, en voor de (roulerende) chauffeur boden de prima rijeigenschappen zelfs rijplezier. Rationeel gezien doet de Volkswagen Multivan, de grootste rivaal van de Tourneo, dit ook, maar Ford heeft nog een troefkaart achter de hand en dat is een scherp(er) prijskaartje. En we hebben het dan niet over honderden, maar duizenden euro’s. In een economische periode waar het kosten/baten-verhaal zwaarder is gaan wegen en wanneer de aankoop van een nieuwe personenbus veelal een bedrijfsmatige investering is, kan de Ford Tourneo wel eens de betere keus zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Ford Tourneo Custom
Redactie
Door Redactie

Zoeken