Tests

Kia Carens

Kia Carens

Kia is terug van geweest in het MPV-segment. Na een afwezigheid van twee jaar introduceren de Zuid-Koreanen de gloednieuwe Carens. Ondanks deze vertrouwde naam lijkt de auto in geen velden of wegen op zijn voorganger. Maar is dat voldoende om mee te kunnen komen in een klasse waarin al zoveel inventieve spelers vechten om de euro’s?

Laten we beginnen met het bijna onweerstaanbare lokmiddel van Kia. Met ingang van de nieuwe Carens breidt het merk haar al unieke aftersales-pakket, dat bestaat uit maar liefst 7 jaar garantie, uit met nog eens drie sterke verkoopargumenten: 7 jaar lang gratis kaartenupdates bij de modellen met fabrieksnavigatie, 7 jaar gratis APK én 7 jaar lang kosteloos en zorgeloos profiteren van internationale wegenhulp. Nogmaals, deze aftersalesacties komen bovenop de al langdurige fabrieksgarantie. Noem het slimme methoden om klanten trouw aan zich te binden of gewoonweg vertrouwen hebben in haar eigen producten, feit is dat de (prijsbewuste) consument wel enorm afkeurend tegenover het merk Kia moet staan om diens showroompanden te negeren. Overigens gelden deze zorgeloos-onderweg-gevertjes niet alleen voor elke nieuwe Carens, ook bij aanschaf van een andere nieuwe Kia zijn ze voortaan bij de prijs inbegrepen.

First Edition
Om het zekere voor het onzekere te nemen dat de nieuwe Carens voortvarend van start gaat en meteen een stevige plek in het MPV-segment opeist, lanceert Kia speciaal voor de snelle beslissers de Carens First Edition. Dit extra rijk uitgeruste introductiemodel beschikt onder meer over toegevoegde luxe als een groot navigatiesysteem, automatische klimaatregeling, lederen interieur-accenten en een regensensor. De vanafprijs bedraagt € 24.995,- in combinatie met de 1.6 liter GDI, de 135 pk sterke viercilinder benzinemotor en motorisering waarvan Kia het meest verwacht te verkopen.

Ford C-Max
De eerste klap is inderdaad vaak een daalder waard, maar wees bewust dat dergelijke additionele lokkertjes veelal slechts kort op de tevredenheidsspiegel werken – hoewel 7 jaar een lange tijd is. Vroeg of laat raak je als koper eraan gewend en ga je juist des te meer het uiterlijk, de afwerking en het rijgedrag van de auto op waarde schatten. Maar ook wat dat aangaande hebben Peter Schreyer, hoofddesigner van Hyundai-Kia, en z’n team opnieuw uitstekend werk afgeleverd. De nieuwe Carens doet zijn oubollige voorganger(s) onmiddellijk vergeten als je die tenminste nog herinneren kan. De gladde, met stijlkenmerken van de vorige Ford C-Max doordrenkte carrosserie laat weinig tot geen ruimte over voor franje en andere vormen van sensatie of sensualiteit, maar is daardoor juist toegankelijk voor een breed publiek. Ja, we begrijpen wel dat Schreyer onlangs tot president van Hyundai-Kia is benoemd, een post die bij het concern nog nooit is bekleed door een niet-Koreaan.

Oog voor detail
In het interieur gaat het er al net zo aan toe. Ook hier een keurig, overzichtelijk en representatief geheel dat aansluit op de strak geplaveide weg die Kia enkele jaren is ingeslagen en vervolgens met veel succes aan het bewandelen is. De gebruikte materialen lijken zelfs nog weer wat beter te zijn dan in de nieuwe pro_cee’d, de 3-deurs carrosserievariant van de Cee’d die Kia gelijktijdig met de Carens introduceert. In ieder geval is er qua detaillering en uitrusting weer een stap gemaakt. Zo zagen we het dikke, grijpgrage stuurwiel niet eerder, terwijl de 20 jaar geleden ook al gebruikte stuurhendels - eindelijk - zijn verruild voor modernere stengels. Chic is het chromen randje rond de raambediening en ook het deels digitale instrumentarium op de duurdere modellen ziet er erg gelikt uit. Zelfs vrij uniek in deze klasse - alsook daarbuiten overigens - is de verkrijgbaarheid van achterbankverwarming. Tegelijk kleeft er ook een nadeel aan. Kia levert het enkel als onderdeel van het Premium Pack, en dat pakket annex die uitvoering is enkel bereikbaar als je daarvoor de hordes van het Business Pack (meerprijs € 4.000,-) en Super Pack (nog eens € 2.000,-) hebt genomen. Los te bestellen is het niet, en zo is het met meer begeerlijke accessoires. We begrijpen de gedachte achter de ongebruikelijke opbouw van de uitvoeringen, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het nogal ergerniswekkend wordt als Kia net doet alsof haar neus bloedt wanneer een koper af-fabriek graag lichtmetaal wenst, maar daarvoor ook betaalt voor de niet zozeer gewilde LED-achterlichten. ‘Kia, je gaat nu toch niet naast je schoenen lopen?!’

Variabele ruimte
Anderzijds heeft Kia (Nederland) ook een gulle kant, zo heeft het eerder bewezen met het rijke aftersalespakket. Daarnaast is ervoor gekozen om de nieuwe Carens in ons land standaard te leveren met drie zitrijen met elk individuele stoelen en waarvan de middelste verschoven kan worden om te variëren in beenruimte voor de tweede en derde zitrij. Zijn passagiers en bagage evenredig verdeeld, dan kun je de achterste twee stoelen in de bodem van de auto laten rusten en biedt de Carens een behoorlijke bagageruimte. Handig is het speciaal gemaakte compartiment voor de afdekhoes onder de laadvloer zodat deze niet in de schuur onder het stof raakt.
De achterste twee stoelen te voorschijn halen is een kwestie van trekken aan de daarvoor bestemde lussen en vervolgens kan de Carens maximaal zeven personen vervoeren. Om ze te bereiken moet er geklauterd worden aangezien de tweede zitrij niet naar voren geklapt kan worden. Dat doen sommige MPV’s van andere merken toch beter, zonder overigens ruimer te zijn. Net als de Carens biedt de concurrentie op de laatste zitrij alleen voldoende ruimte voor kinderen.

Rijden
Aan praktische bruikbaarheid ontbreekt het niet, maar natuurlijk is het wel zo fijn dat de nieuwe Kia Carens ook weet te overtuigen qua rijgedrag. Kia verwacht dat 70% van de Carens-kopers kiest voor de lichtste benzine, de 1.6 GDI. Waar (modernere) turbomotoren al vroeg 80% van hun trekkracht paraat hebben staan en dit vervolgens lang kunnen vasthouden, vereist dit atmosferische blok bij accelereren dat er enkele duizenden toeren per minuut later wordt opschakelt. De schakelindicator zal aangeven dat dit al eerder kan om brandstof te besparen, maar ga je daarop in, dan moet de viercilinder van ver komen om de gewenste kruissnelheid te bereiken. In het middengebied voelt de 1.6 zich het prettigst. Leeg weegt de Carens 1.6 GDI afgerond 1.400 kg, maar met volle bepakking is dat al gauw tegen de twee ton en dan moet de motor best aan het werk om de snelheid erin te houden. Echt reserve is er niet, maar het is ook weer niet zo dat de 1.6 over te weinig kracht beschikt om voldoende vlot met het gros van het verkeer mee te komen. De sprint van 0 naar 100 km/h in 11,3 seconden en een top van 185 km/h bewijzen dit.
Qua rijgedrag wil de Kia Carens zijn inzittenden zo min mogelijk storen. Het in de basis zijnde Cee’d-onderstel hangt gemoedelijk in de veren zodat comfort de boventoon voert terwijl de demping wat stevig is zodat de auto niet al teveel overhelt in bochten. De Carens is, ondanks zijn hogere zwaartepunt, eigenlijk net zo wendbaar als een gewone personenauto en de prettige besturing werkt daarin mee. Een acute stuurbeweging resulteert in een voorspelbare koetsbeweging dat vlotjes weer z’n neutrale, veilige positie heeft gevonden. Bovendien is de Carens enorm stil. Motorgeluiden worden uitstekend buiten het interieur gehouden. 

Foutloos
Heeft de langdurige pauze die Kia heeft genomen haar botten stroef gemaakt? Nee, integendeel. Het is alsof Kia nooit is weggeweest uit het MPV-segment en toch sterker uit de sabbatical is gekomen. De nieuwe Carens steekt an sich weliswaar niet boven het maaiveld uit, de concurrentie zet hem ook niet op achterstand. Zodra dat het geval is, is het juist de omgekeerde wereld en ga je veelal letten op wat de extraatjes zijn bij een aankoop. En tsja, dan kom je terecht bij dat o zo aantrekkelijke aftersalespakket van Kia dat enkel 7 volle jaren kent. Hoewel je bij Kia tegenwoordig niet zozeer voordeliger uit bent dan bij de concurrentie, maken die weggevertjes het merk en haar modellen alsnog onweerstaanbaar. En zo ook de nieuwe Carens.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Kia Carens
Redactie
Door Redactie

Zoeken