Tests

Mazda6

Mazda6

Het D-segment is – met uitzondering van de premiummerken – een bijzonder lastige markt geworden. Waar de Passat, Mondeo en 407 ooit menig accountmanager voor zich wisten te winnen heeft onze overheid door het fenomeen ‘bijtelling’ iedereen in een kleinere auto doen stappen. Jammer, want als je een algemeen oordeel zou vellen over een grote middenklasser als de Mazda6 dan zou deze de 4 sterren met gemak halen. Opnieuw een rondje maken met de nieuwe 6 vonden we dan ook zeker geen vervelende bezigheid.

Smaken verschillen, dat zullen we niet ontkennen, maar Mazda heeft van alle Japanse merken steevast het meest de karaktertrekken van een Europees automerk. Talrijk gevoel voor detaillering, een betrekkelijk clean lijnenspel en een sportieve ondertoon. Een thema dat met de introductie van Mazda’s design-DNA ‘Kodo’ een nog veel prominentere rol is gaan spelen. Het ranke ‘lijf’ van de nieuwe 6 – met in elkaar lopende flanklijnen – maakt de Japanner een knappe verschijning. Elegant ook. De katachtige neus oogt zelfs agressief en weet met de hulp van de in de binnenste hoeken geplaatste LED-dagrijverlichting een indringend beeld in je binnenspiegel neer te zetten.
Tot aan de A-stijl, die ten opzichte van de vorige generatie 10 cm meer naar achter is geplaatst en zowel de instap makkelijker maakt als de kijkhoek vergroot, zijn de sedan en de eerder geteste Sportbreak overigens identiek. Een heel belangrijk verschil is dat de sedan een maar liefst 8 cm langere wielbasis kent en dankzij de aflopende daklijn een langgerekt en haast coupé-achtig profiel heeft. Keer op keer als we op ‘onze’ 6 afliepen wekte het lijnenspel een warm gevoel op. Mazda weet echt de emotie los te maken.

Vorm en functie
Met die emoties overtroeft de 6 naar onze mening een groot gedeelte van zijn concurrentie. Wees eerlijk, een Passat is een puike auto, maar spannend? Dan weet de oosterling van ver ons veel meer in verroering te brengen. En daar voegt hij nog een rationele ondertoon aan toe ook. Dankzij de eerder aangehaalde langere wielbasis ten opzichte van de Sportbreak weet de 6 niet alleen visueel een voordeel te bewerkstelligen, van binnen is het nog nadrukkelijker merkbaar. Wat een enorme ruimte op de achterbank heb je! Zelfs de meest lange achterpassagiers zullen met hun benen niet in de knel komen tegen de stoelen van de inzittenden voor hen. En de aflopende daklijn doet weliswaar vermoeden dat je onderuit moet zakken om niet met je kruin het dak te raken, niets blijkt minder waar. Personen tot 1.90 meter kunnen hier prima zitten. En als we dan toch op de rationele tour zijn: de bagageruimte is met 483 liter eveneens toereikend bemeten. Wie zei dat vorm en functie nauwelijks samengaan?

Europese verfijning ontbreekt
Jammer genoeg hebben de interieurontwerpers minder Europees peper en zout aan de receptuur toegevoegd. Dat betekent echter niet dat het interieur niet goed in elkaar steekt. De bouwkwaliteit is dik in orde en er is meer luxe en verfijning dan ooit tevoren waarneembaar, maar de kwaliteitsbeleving mist. De toegepaste materialen zijn consistent en voelen een stuk hoogwaardiger aan dan weleer, maar dat kan niet verhullen dat diverse panelen alsnog van harde en relatief krasgevoelige kunststoffen zijn gemaakt. Bovendien zorgen details als een typisch Japans digitaal klokje uitgevoerd met turquoise verlichte letters, oubollige knopjes van de deurvergrendeling en een net iets te Aziatisch ogend centraal display ervoor dat de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’ missen. Wie iets minder kritisch is zal zich hier niet aan ergeren, maar wij hadden graag nog een niveau hoger gewenst.

5,8 inch kleurenscherm
Ergonomisch heeft Mazda behoorlijk doordacht gehandeld. Er is merkbaar zorg besteed aan het groeperen van de bedieningselementen en daarmee is een haast Duits opgeruimd interieur ontstaan. Een centrale rol daarbij speelt het 5,8 inch kleurenscherm waarop de functies van de audio, navigatie, telefoon en diverse instellingen van de auto zijn af te lezen en te bedienen. Het systeem werkt prima, ziet er grafisch keurig uit en de van TomTom afkomstige navigatiesoftware doet zijn werk zoals je het verwacht met bovendien grafics die vertrouwd overkomen. Eén puntje van kritiek: als wij Mazda waren geweest, hadden wij het display groter uitgevoerd. Dat had simpelweg gekund door de knoppen aan weerszijden weg te laten. Die zijn dankzij het touchscreen én de iDrive-achtige controller in de middentunnel volstrekt overbodig. Drie mogelijkheden om een systeem te bedienen is immers wat overdreven.

Lichtvoetig
Kijken, voelen en alle knopjes aftasten. Je kunt een auto niet enkel beoordelen op zijn statische aard. Zeker een Mazda niet. Het Japanse merk weet keer op keer te overtuigen als het op rijden aankomt en dat maakt het dat bij deze nieuwe 6 de lat hoog ligt. Dat begint al wanneer je op de bestuurdersstoel gaat zitten. De zitpositie geef je meteen het gevoel als het ware één te worden met de auto. Een gevoel dat ook sportauto’s weten op te wekken. Je kunt lekker laag in de 6 gaan zitten, het stuurtje dicht naar je toehalen en zodoende dat heerlijke rijdersgevoel creëren. De stoelen zijn bovendien van sportieve snit en sterk geprofileerd. Mazda is er altijd al goed in geweest om dynamiek te bieden en dat weet de 6 derhalve al vanuit stilstand te bevestigen.
En er is nog meer goed nieuws te melden. Het merk is er namelijk met glans in geslaagd om van de Zes een plezierige en scherp sturende machine te maken. De elektronisch geregelde stuurbekrachtiging is er weliswaar eentje van de nerveuze soort, maar van gevoelloos kun je deze absoluut niet betichten. Na meerdere bergweggetjes in het Duitse Sauerland werd het rijplezier alleen maar meer en meer. Het is net alsof je met een kleinere auto op pad bent, zo lichtvoetig voelt de 6 aan.

Instap-diesel
Wat bijdraagt aan de prettige rijeigenschappen zijn ook de motor en zijn transmissie. In ons geval ligt er onder de Stormy Blue gelakte motorkap een 2.2 liter viercilinder-dieselmotor met een vermogen van 150 pk. De instapdiesel bij Mazda. Een erg stil en zeer soepel blok dat ook qua prestaties zeker geen flater slaat. In 9,0 seconden accelereert de Mazda6 2.2 Skyactiv-D naar 100 km/h en net iets boven de 200 km/h geeft hij zich gewonnen aan de wetten der natuur. Een topsnelheid die we overigens moeiteloos en op een ontspannende manier wisten te rijden. Ook op hoge snelheden voelt de 6 heel vertrouwd en solide aan. Hij zou wat dat betreft zomaar Duits-DNA kunnen hebben. Oh ja, de versnellingsbak heeft een zeer korte slag en draagt eveneens bij aan die sportieve rijbeleving. Je begrijpt het al wel, wij zijn ervan gecharmeerd. En het verbruik, dat weet met een gemiddelde 5,5 l/100 km een heel keurige score neer te zetten.

Conclusie
Het is spijtig voor Mazda dat het D-segment zo onder druk staat in Nederland. Met de gloednieuwe 6 heeft de fabrikant namelijk voor het eerst écht een model in huis om het de gevestigde orde heel moeilijk te maken. Het model oogt Europees, is ontworpen met veel gevoel voor detaillering en het design spreekt tot de verbeelding. Het interieur is bovendien ruim, goed uitgevoerd en haast Duits-strak. Waar we vaak het gevoel hadden dat Mazda een keurige auto had neergezet maar die nergens echt in overtuigde kunnen we bij de nieuwe 6 spreken van de nodige overtuigingskracht. Als je op zoek bent naar een sportief gelijnde, heerlijk rijdende en ook nog eens ruime sedan in het D-segment, dan moet je de Mazda-dealer niet vergeten. Je zult gaan begrijpen waarom wij enthousiast zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Mazda6
Redactie
Door Redactie

Zoeken