Tests

Audi S8

Audi S8

Je hart kan pijn doen. Bloeden. Vol emoties zijn. Maar het kan ook gestolen worden. Sneller gaan kloppen door spanning, sensatie en blije emoties. Maar wie een harttransplantatie heeft ondergaan kan dat ineens heel anders ervaren. Je hoort wel eens dat bij zo´n ingreep een deel van de eigen ziel verloren is gegaan. Of dit waar is of niet, bij de nieuwe Audi S8 is het heel herkenbaar.

Audi S8

Nadat de eerste generatie van de Audi S8 zich bij auto- en filmliefhebbers onsterfelijk maakte in de blockbuster Ronin, had Audi de toon gezet. De S8 maakte niet alleen zijn debuut, maar wist ook meteen een onuitwisbare indruk achter te laten. Een voor die tijd ijzersterke 4.2 liter V8 met een maximum van 340 pk en een bijbehorende soundtrack bracht de S8 op een niveau dat weinig autofabrikanten eerder hadden weten te realiseren. Audi toonde er als jonge speler in deze topmarkt mee aan dat de A8 niet onder hoefde te doen voor zijn inmiddels decennialang dominerende Duitse rivalen, de Mercedes S-klasse en BMW 7-serie. En dat deden ze sterk. Heel sterk. Tot ieders grote verrassing wist Audi zichzelf te overtreffen toen het tien jaar na het debuteren van de eerste S8 een tweede generatie lanceerde. Daarmee maakte Audi’s vlaggenschip zich pas echt onsterfelijk. Want zeg nu zelf, wie haalt het nu in zijn hoofd een hoogtoerige tiencilinder uit een volbloed Italiaanse sportauto in een Duitse zakenlimousine te lepelen? Niemand, behalve Audi. En met succes. De S8 werd alom geprezen en de soundtrack was zowaar nog mooier.

Passie voor perfectie
Maar aan die vrijerij met een temperamentvolle Italiaanse mocht de zakenlimousine zich niet langer vergrijpen. Die 5.2 liter Lamborghini-V10 past niet meer in een tijd waarin met minder slagvolume, maar geholpen door turbotechnologie, veel meer efficiency kan worden behaald. Het roer ging om en zodoende werd in Ingolstadt gestart met de ontwikkeling van een gloednieuwe achtcilinder voorzien van een tweetal turbo’s, directe injectie, variabele kleptiming en zelfs cilinderuitschakeling. Een blok dat breed uitgerold zou kunnen worden en behalve in de modellen van Audi ook bij concerngenoot Bentley worden aangeboden. En als dat gebeurt, dan kun je op je blote voeten aanvoelen dat de ooit zo vurige Italiaanse ziel is gestorven en plaats heeft gemaakt voor Duitse koelbloedigheid. Zelfs een greintje Brits raffinement is te bespeuren.

Decibellen
Nu klinkt het alsof Audi een volstrekt idiote keuze heeft gemaakt, maar dat is overdreven. We blijven er echter bij dat de harttransplantatie een gedeelte van de S8’s ziel heeft doen sterven. Dat klinkt heel dramatisch, dat beseffen wij ook, maar het is wel het gevoel dat we keer op keer kregen toen we uit de nieuwste S8 stapten. De V10 is een icoon die, zeker met zijn Italiaanse DNA en het geluid dat hij produceert, ons destijds heeft overdonderd. En dan is het met een V8, ook nog eens uitgevoerd met van nature geluiddempende turbo’s, toch even slikken. Waar de tiencilinder zich bij de minste of geringste aanraking van het gaspedaal liet horen, doet de achtcilinder dat eenvoudigweg niet. Het helpt ook niet mee dat de A8 van zichzelf al een subliem geïsoleerde auto is die zoveel mogelijk van de omgevingsgeluiden buiten het interieur houdt. Een heerlijk gegeven voor een lange en comfortabele reis, maar soms dodelijk wanneer emotie en sensatie nu juist de X-factor moet zijn.
Pas wanneer de 4.0 liter Bi-Turbo V8 aangespoord wordt zet hij een keel op. Die is hoorbaar, maar niet luid. De S8 is altijd geciviliseerd. Althans, voor de inzittenden. Omstanders kunnen dat anders ervaren. Want wanneer de toerenteller omhoog schiet neemt het aantal decibellen onder de motorkap alsook door de uitlaten wel degelijk toe, maar binnenin de auto krijg je dat zoals gezegd nauwelijks mee, zeker als op dat moment de overigens voortreffelijke klinkende Bang & Olufsen-installatie op de achtergrond zachtjes een ontspannen muziekje staat te spelen. De soundclimax van de S8 ligt in het bovenste toerenbereik, een gegronde reden om pas laat over te schakelen. Dat kan je geheel overlaten aan de automaat door deze in Sport te zetten, maar ook zelf controleren, en wel aan de hand van de peddels achter het stuurwiel in de manuele schakelmodus.

Inderdaad, waarom een RS8? 
Minder zintuigenprikkelende klanken of niet, het blijft zeer knap wat een prestaties Audi uit deze zakenlimousine heeft weten te persen. Daarmee weet het merk ons te raken. De 520 pk en 650 Nm sterke krachtbron weet je in 4,2 seconden naar 100 km/h te doen versnellen. De 200 km/h passeren duurt slechts 9 seconden langer. In 13 seconden vanuit rust naar ruim driemaal de maximale snelheid van een vrachtwagen accelereren, dat fikst de R8 met achtcilinder niet eens! Daar komt nog bovenop dat de S8 maar liefst 2.050 kg schoon aan de haak weegt. Als je deze cijfers even goed op je laat inwerken, dan moet je wel heel afkeurend tegenover producten van Duitse makelij staan – hoe klinisch sins misschien ook – wil dit niet iets met je doen.
Anderzijds moeten we wel reëel blijven. Iedere vergelijking met super-sportieve machines als de R8 houdt daarmee ook wel op. De S8 is gewoonweg geen sportauto. Het is een limousine. Maar wel een beestachtig snelle. We hoorden het Franciscus van Meel, de hoogste baas van quattro GmbH, nog zo zeggen: ‘Er zal waarschijnlijk nooit een RS8 komen, simpelweg omdat we geen idee hebben hoe we een betere sportlimousine moeten bouwen dan de S8.’ Dit tekent de capaciteiten van de S8 nu we de nieuwe hebben gereden.
Audi heeft op grandioze wijze gestalte gegeven aan de S-badge. Neem de besturing, die is simpelweg briljant. Zeker wanneer de Sport-stand wordt ingeschakeld is deze zeer direct, maar zonder nerveus te worden. En de versnellingsbak reageert supersnel en adequaat. En laten we niet de 21 inch wielen vergeten. Die voel je met hun immens brede rubber – bij langzaam rijden – wringen zodra je aan het stuurwiel draait. Zo hebben we het graag. Geen zware stuurbekrachtiging dat dit elimineert, maar enigszins het gevoel krijgen dat je in een sportauto zit. Die A is niet voor niets vervangen door een S. Ondanks deze sportieve elementen mis je zelden comfort in de S8. Pas als je echt over heel slecht wegdek rijdt zullen de forse wielen minder mee geven dan dat je zou willen. Maar over het algemeen word je keurig opgevangen door de adaptieve luchtvering die dankzij de brede instelbaarheid gemakkelijk aan je rijstijl en humeur valt aan te passen.

S van…
Perfectie, dat mag je verwachten, sterker nog, eisen bij een auto met een prijskaartje van – hou je vast – € 198.670,-. Zonder ook nog eens te gaan vervallen in het opdreunen van de ellenlange lijst aan verwennerijen die de S8 rijk is geeft Audi hier gehoor aan. De S8 heeft als duurste en snelste recht op die kapitale S. Niet die van sensatie – door het verlies van de magistrale Lamborghini-V10 – maar van sport. De S8 is tot meer in staat dan de A8. Dat hoor je niet langer meteen, je merkt het wel. Wat de auto dan ook feitelijk is, is een topklasse-limousine. Een onwijs snelle. Met een hoofdletter.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8
Audi S8

Zoeken

Merk- & modeldossiers