Tests

Mitsubishi Space Star

Mitsubishi Space Star

De Mitsubishi Space Star is terug van weggeweest. Het is alleen niet meer de ruimtelijke midi-MPV van weleer. Toch pakt de op het allerlaatste moment opgeplakte en afgestofte naam niet ongelukkig uit, zo ervaren we tijdens een test met deze compacte, betaalbare Mitsubishi.

Mitsubishi Space Star

De nieuwe Mitsubishi is een ‘wereldauto’ volgens hun ‘Global Small’-stategie. En dat kan volgens het Japanse merk het beste uitgelegd worden als ‘een ontwerp, een fabriek en een auto die voor iedereen identiek is’. Een deel van de 160 markten waar Mitsubishi opereert zal hem echter (leren) kennen als Mirage, een naam die Mitsubishi in Europa, Rusland en Oekraïne niet mag voeren omdat de rechten daarop al toebehoren aan een ander bedrijf. Met reeds geprinte brochures, met daarop Mirage, onder de arm moest het Japanse automerk zodoende genoodzaakt vlak voor de marktlancering een andere naam verzinnen. Het werd Space Star, gelijknamig aan hun vroegere MPV waarvan de productie in 2006 stopte.

Twee walletjes
Iemand die de automarkt op de voet volgt en zodoende al helemaal gewend is geraakt aan de naam Mitsubishi Mirage – dat bovendien lekkerder in de mond ligt – zal zich vast nog wel eens vergissen, maar lang kan dat niet duren, alsook de herinneringen aan de oude Space Star. De nieuwe Space Star is namelijk een compleet andere auto dan zijn naamgenoot die Mitsubishi tussen 1998 en 2006 produceerde. Terwijl de Space Star destijds meevocht in de MPV-klasse, wil de naam zich nu vestigen in de allerkleinste segmenten. Segmenten? Ja, want met een lengte van 3,71 meter is niet eenduidig te zeggen of de Space Star toebehoort aan het A- of het B-segment; qua lengtemaat valt hij er precies tussenin. Ter vergelijking: een volle B-segmenter als de Volkswagen Polo is 3,97 meter lang en een gemiddelde auto in het A-segment meet zo’n drieënhalve meter tussen voor- en achterbumper. Modellen als de Polo, Fiësta en Ibiza zijn weliswaar ruimer dan de Space Star, maar echt veel scheelt het niet. Slechts luttele centimeters.
Vier, niet al te forse personen zitten absoluut niet opgevouwen in de Space Star, al zal het niet wenselijk worden bevonden als Zuid-Frankrijk de eindbestemming is. Wat betreft de hoeveelheid bagageruimte kan afreizen naar een zonniger oord overigens gerust. Met standaard 235 liter is die namelijk verrassend toereikend. Wel wordt de toegang ertoe gehinderd door een immense tildrempel. Maar tsja, je kunt niet alles wensen voor een prijs van € 8.790,-. Want ja, dat is namelijk de belachelijk lage prijs waarvoor de goedkoopste Space Star in de prijslijsten staat. Kleinere auto’s als bijvoorbeeld de Peugeot 107 en Seat Mii zouden het er warm van moeten krijgen, terwijl hij de binnenruimte biedt van auto uit een segment daarboven. De nieuwe Space Star eet van twee walletjes, dat mag duidelijk zijn.

Speelgoedplastic
Dat de gevestigde orde in het B-segment alsnog weinig te vrezen heeft van de Space Star, heeft onder meer te maken met zijn geringe affectie. Of zeg maar gerust het volledig ontbreken daarvan. Kijk naar de Space Star en je hebt het gevoel dat je het allemaal al eens eerder hebt gezien. Maar dan al jaren geleden. Het design oogt vandaag de dag gedateerd of in ieder geval weinig verfrissend. Op geen enkele visuele manier probeert de Space Star je te verleiden. In appeltjesgroen of kersenrood en rollend op lichtmetalen wielen is ‘fris’ echt het hoogst haalbare.
Het interieur is zowaar nog zoutelozer. De Space Star schittert door eenvoud. Bovendien vind je in de auto meer plastic dan in een speelgoedwinkel. Normaliter zouden we een diepe zucht slaken, maar nu niet; vergelijkbaar geprijsde auto’s staan er immers niet (veel) beter voor. En dan is er nog het feit dat nieuwkopers die met dit geld op zak winkelen gewoonweg heel andere eisen stellen dan de gemiddelde automobilist. Hun criteria bestaat uit de aanwezigheid van de dagelijkse basisbehoeften zoals ruimte, veiligheid, gebruiksgemak en (voldoende) comfort. Luxe, airco daargelaten, is veelal een stuk minder relevant. De optielijst voor de Space Star is zodoende beperkt, zeker bij de duurdere modellen en uitvoeringen. Bijbetalen kan dan alleen nog voor het overigens erg prettig werkende infotainmentsysteem inclusief navigatie, uitgebreide multimedia en achteruitrijcamera, lichtmetalen velgen en stoelverwarming. De duurste Space Star komt daarmee op € 14.990,-.

Idealist
Er zijn niet veel aanknopingspunten nodig om te ontdekken dat Mitsubishi zich met de Space Star verzet tegen de consumptiebehoefte die de hedendaagse maatschappij nodig heeft. Een ander treffend voorbeeld daarvan zijn de voorgeschotelde 3-cilinder benzinemotoren. Die zijn compleet nieuw en behoren tot de zuinigste en schoonste op de markt (hybride- en elektrische varianten daargelaten).
Aan de basis staat de 71 pk sterke 1.0 liter. Een prima motortje, dat mooi ronddraait en stil is, maar door het ontbreken van een drukvuller (turbo of compressor) maximaal 88 Nm weet op te hoesten. En dat is toch wat krapjes om lekker op te schieten. In scherpe bochten, waar de 2de versnelling normaliter volstaat, moet je soms zelfs terug naar één wil je het achteropkomend verkeer niet ophouden. In de cijfers zie je dit trouwens niet terug, want de basismotor weet alsnog in een acceptabele 13,6 seconden naar de 100 km/h te spurten. Dat is met name te danken aan het ongekend lage drooggewicht van slechts 820 kg, een waarde die Mitsubishi heeft bereikt door lichtere doch sterke soorten staal te gebruiken en ander technisch geneuzel. Veel belangrijker is dat de wegenbelasting – die pas vanaf 2014 verschuldigd is – per maand slechts tientjeswerk is.

Pittige 1.2
Rijd je overwegend in de stad of net daarbuiten, dan volstaat de éénliter. Doe je regelmatig N- en A-wegen aan, dan adviseren we de 1.2 liter. Ook dat is een atmosferische driepitter, maar die houdt de gang er beter in door 80 pk en 106 Nm te leveren. Om het brandstofverbruik hoef je het niet te laten, want dat is met een gemiddelde van 4,2 versus 4,0 l/100 km in het vlakke Nederland te verwaarlozen. Liefhebbers van automatisme kunnen de sterkste motor bovendien koppelen aan een continu variabele transmissie (CVT). Wij reden deze aandrijflijn niet en gingen actief aan de slag met de knots van een versnellingspook. Een uiterst fijne bezigheid moeten we stellen. Maar het maken van strakke, doeltreffende versnellingsbakken is de perfectionistische Japanners dan ook wel toevertrouwd.

Allemansvriend 
Het schakelen is echter ook meteen het enige wat strak verloopt tijdens het rijden met de Space Star. Voor de rest doet de compacte Mitsubishi alles op zijn elfendertigst. Iets dat precies past bij de doelgroep die Mitsubishi wil aanspreken, namelijk 55+´ers. De Space Star stuurt licht en afstandelijk, hangt uiterst gemoedelijk in de veren en helt daardoor licht over in bochten, maar brengt zichzelf daarna al gauw weer terug in z’n neutrale positie. Ook drempels worden in alle enthousiasme genomen. Alsof ze er niet liggen. Om te voorkomen dat de Space Star nog meters na deint zijn de dempers wat steviger afgesteld. Een verstandige keus, anders zou de auto te wollig worden. Gelukkig blijft dat nu uit, maar rijden met de Space Star blijft desondanks verre van opwindend.

Bang for the buck
‘De ruimte van een B-segmenter, met de prijs van een A-segmenter’. Als je het zo boud stelt, heeft de nieuwe Mitsubishi eigenlijk geen concurrentie te dulden. Auto’s die het dichtst in de buurt komen zijn de Nissan Micra (vanaf € 11.550,-) en de Dacia Sandero (€ 10.990,-). Voor al deze modellen geldt dat ze enorm veel ‘bang for the buck’ bieden, zeker qua aantal centimeters binnenruimte per uitgegeven euro. Echter kan er maar één de winnaar zijn, en dat is de nieuwe Space Star. Het is alsof Mitsubishi vooraf al wist dat die ster alsnog zou schitteren.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star
Mitsubishi Space Star

Zoeken

Merk- & modeldossiers