Tests

Nissan Leaf Nismo RC

Nissan Leaf Nismo RC

Nissan is een automerk van uitersten, met aan de ene kant van hun modellenspectrum de welhaast radicale, niet voor niets “Godzilla” genoemde, GT-R, en aan de andere kant de elektrische, zeer bedeesde Leaf. Maar zelfs de emissieloze Leaf kan radicaal, zo ervaar ik tijdens een ronde over het Castelolli Circuit nabij Barcelona.

Nissan Leaf Nismo RC

Diep gelegen in de veelal kleurrijke, soms droge heuvels op zo’n 60 kilometer van Barcelona zou je bij voorbaat denken dat het snelle asfalt van het Castelloli Circuit het uiterste van mens en machine vergt. Maar schijn bedriegt. Althans, die indruk krijg ik als de getalenteerde Playstation Gran Turismo-gamer en inmiddels fabriekscoureur van Nissan, Lucas Ordoñez, mij over de in 2001 gebouwde Catalaanse racebaan jaagt in een Nissan GT-R Track Pack. De in Spanje geboren winnaar van Nissan´s PlayStation GT Academy 2008 weet het virtuele knap naar de realiteit te brengen – en ik ben dan ook onmiddellijk overtuigd dat het spelen van computerspelletjes wel degelijk helpt om een betere coureur te worden – maar echt onder de indruk van het Castelolli Circuit ben ik niet. Wellicht komt dit doordat het een motorcircuit van origine is. En die laten zich, ter bevordering van de veiligheid, veelal kenmerken door gigantische uitloopstroken, enorme grindbakken en relatief veel en lange rechte stukken. Niet allemaal overigens, want het 400 kilometer zuidelijker gelegen Circuit Ricardo Tormo Valencia bewijst dat het ook uitdagend kan. Nog maar te zwijgen over het veeleisende, van hoogte wisselende asfalt van Autódromo Internacional do Algarve nabij Portimao en Autódromo do Estoril dat ook in Portugal ligt.

Monsterlijk
Schijnbaar moeiteloos dendert Ordoñez de minstens, zo niet nog begaafdere GT-R over Castelolli. Zelfs een korte vraag tijdens deze ‘opwarmronde’ brengt hem niet van zijn stuk. ‘Of ik hierna zelf achter het stuur mag kruipen?’ Zijn balaclava zit in de weg, maar de ogen van 27 jaar jonge Spanjaard spreken boekdelen. Hij glimlacht. Weliswaar geen in 2,8 seconden naar de honderd knallende, 550 pk sterke GT-R wordt me voorgereden, maar een elektrische Nissan Leaf. Maar niet zomaar een Leaf. Het is de Leaf Nismo RC, een speciaal gebouwde Leaf voor demonstratieritten tijdens autosportevenementen en dus ook officiële persintroducties als die van de Nissan Juke Nismo.
De Leaf Nismo RC (van Racing Competition) oogt monsterlijk. Eigenlijk behelst deze race-Leaf nog maar weinig van zijn donor. Je herkent het design en ook de RC is louter elektrisch aangedreven, maar daarmee houdt elke gelijkenis ook wel op. De carrosserie is geheel opgetrokken uit carbon en kan in luttele seconden verwijderd worden. Wanneer de heren van Nismo dat doen, heb je alsnog nauwelijks zicht op de techniek. Alles is keurig verpakt. Helm op en instappen dan maar…

Vast is vast
Zoals bij alle serieuze raceauto’s is in- en uitstappen in de Leaf Nismo RC niet eenvoudig. Ik krijg het persoonlijk extra lastig vanwege mijn lichaamslengte van afgerond twee meter. Eenmaal in de smalle kuipstoel genesteld en vastgegespt in de 4-puntsgordels kan ik geen kant meer op – wat eigenlijk ook de bedoeling is uiteraard. In een geforceerde houding en bovenbenen die lichtjes tegen de onderzijde van het racestuurwiel drukken zit ik allesbehalve comfortabel. Het stuur draaien kan nog net. Maar ik wil niet klagen. Hoe vaak krijg ik deze kans?!
Links van me zit Wolfgang Reip, de laatste toevoeging aan het gelukkige en zeer selecte gezelschap van virtuele gamers die hun vrijetijdverdrijf hebben kunnen omzetten naar een betaald beroep als coureur. De Belg, een Waal, spreekt geen woord Nederlands maar weet zich prima verstaanbaar te maken in het Engels. Na een simpele uitleg over hoe de Leaf Nismo RC gestart moet worden en de ietwat lachwekkende mededeling dat de auto niet sneller kan dan 152 km/h, rijden we de pitstraat uit.
De RC is breed en doordat je zeer laag zit, is de auto gevoelsmatig nog breder. Als Reip het teken geeft, gaat het gas erop. Oef, dit had ik niet verwacht. Op papier accelereert de Leaf Nismo RC in krap zeven seconden naar honderd, in werkelijkheid lijkt het veel sneller. In ieder geval de eerste meters komt de auto serieus uit de startblokken. Ondanks mijn krampachtige zit voelt deze bijzondere machine meteen vertrouwd. Ook al is het maar voor één ronde, ik ga hiervan genieten.

Huiswerk
De eerste bocht na het rechte stuk van het Castelolli Circui is meteen al een redelijk scherpe. Het geeft me meteen de gelegenheid om te ervaren hoe de race-Leaf reageert en aanvoelt wanneer je hem instuurt. Sturen gaat best zwaar, dit waarschijnlijk mede veroorzaakt door de enorme spoorbreedte van de bolide. Omdat de tweede bocht op de eerste lijkt (ik had wat huiswerk gedaan vooraf) geef ik wat gas bij. Opnieuw die duw in de rug. Gaaf! Een vreemde gewaarwording ook omdat er geen motorgeluid is. Enkel het tikken van opspattende kiezelsteentjes tegen de onderkant van de auto en het ietwat wringen van de carrosserie hoor ik door mijn helm. Wolfgang gebaart dat de volgende bocht een flauwe is en dat de gaskraan helemaal open kan. Dat laat ik me geen tweede keer vertellen, en niet veel later hikt de RC tegen zijn topsnelheid. Ook ik moet nu even grimassen omdat 150 km/h op een uitgestrekt en volstrekt verlaten circuit in wat feitelijk een volbloed racewagen is nogal langzaam is. En zo voelt het ook. Totdat het asfalt voor me niet langer rechtuit gaat. In de remmen. Hard, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, en omdat ik de ongetwijfeld peperdure Leaf Nismo RC pas enkele bochten ken, ga ik wat eerder op het linkerpedaal staan. Pas tijdens deze gemene, haakse knijper ervaar ik dat het veel sneller kan. ´De auto heeft immens veel grip´, zo verklapt Reip mij nadat we deze 45 graden bocht hebben getrotseerd: ‘Bijna overal kun je plankgas!’ Ik wil hem graag op zijn woord geloven, maar doe toch maar niet al te gek en rijd mijn ronde gecontroleerd uit. Voor ik het weet parkeer ik de Leaf Nismo RC, waar er maar twee van zijn, in de grindbak, of nog erger, de bandenstapel. Bovendien was de ervaring er niet minder om. Nooit gedacht dat elektrisch rijden zo opwindend kan zijn. Zo... deze kan van mijn bucket list!

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC
Nissan Leaf Nismo RC

Zoeken

Merk- & modeldossiers