Tests

Nissan Juke Nismo

Nissan Juke Nismo

Nismo klinkt bij Europese consumenten allicht niet bekend in de oren, tenzij het fanatieke PlayStation 3-gamers zijn. In het professionele circuit is dat wel even anders. Daar is de samentrekking van Nissan Motorsports een grote naam. Maar binnenkort kan die situatie er heel anders uitzien nu Nismo de stap naar de lokale Nissan-showroom heeft gemaakt.

Nismo, zeg maar het AMG van Nissan, en snelheid worden in de racerij en op de thuismarkt Japan in één adem genoemd. Het bedrijf bestaat sinds 1984, telt heden ongeveer 175 medewerkers en heeft inmiddels een prijzenkast die uitpuilt met schalen en bokalen van edelmetaal. Bij het grote publiek, met name in Japan en Amerika, is Nismo bekend van het leveren van sportieve accessoires voor de meeste modellen van Nissan. Maar Nismo heeft ook enkele complete, in eigen beheer ontwikkelde auto’s op naam staan. De bekendste is de GT-R R34, de vijfde generatie van Nissan’s sportwagen waarvan de productie in 1999 aanving. En de R35 dan? Nee, die is feitelijk afkomstig van moederbedrijf Nissan, al is voor de totstandkoming van deze alom bejubelde huidige generatie GT-R de deur platgelopen bij 100%-dochter Nismo. Eenzelfde verhaal gaat op voor de moeder aller Juke’s, de 550 pk sterke Juke-R. De 20 gelukkigen die er één hebben weten te bemachtigen hebben elk 400.000 euro overgemaakt aan RML in Groot-Brittannië. Het enige dat Nissan daarvan opstrijkt is een compensatie voor het verstrekken van een licentie zodat RML de Juke-R mag bouwen. Uiteraard plukt Nissan de vruchten van alle aandacht rond de Juke-R en ook Nismo pikt een graantje mee. Maar wil Nismo zich in Europa op de kaart zetten, dan zullen ze toch echt zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Dat hebben ze gedaan, met de Juke Nismo als eerste van een reeks Nismo’s die onze kant op komt.

Concurrentieloos
De Juke Nismo is er voor iedereen, er zit geen gelimiteerde uitgave aan vast. En om ook maar meteen de betaalbaarheid ervan aan te geven; de Juke Nismo is te koop vanaf € 34.160,-. Een zacht prijskaartje kunnen we dit niet echt noemen omdat voor dit geld sneller spul op de oprit staat. Dat zal dan wel een hot hatch zijn. De Juke is daarentegen een compacte crossover. Met 1,57 meter is hij gemiddeld zo’n 6 centimeter hoger dan een hatchback. Nissan zelf vergelijkt de Juke Nismo zodoende het liefst met de Countryman S van MINI. Het prijskaartje van dat model is op enkele honderden euro’s gelijk aan dat van de Juke Nismo, maar moet een heldhaftig uiterlijk missen. Wie de Juke Nismo in z’n achteruitkijkspiegel ziet naderen zal zich geen tweede keer bedenken om even opzij te gaan. Het front van de Japanner is zonder twijfel het meest indrukwekkend. Het spoilerwerk oogt gemeen, of de carrosserie nu in het wit, grijs of zwart gespoten is. Voor zo’n entree heeft MINI de Countryman John Cooper Works. Maar die kost, ondanks een vermogen dat 18 pk hoger ligt, een klap meer met € 45.495,-. Je zou dus kunnen zeggen dat de Nissan Juke Nismo eigenlijk geen directe concurrentie heeft, en alleen dat al draagt bij aan de exclusiviteit van deze toch al bijzondere ´hot crosser´.

RC
Overigens heeft Nismo al een regelrechte concurrent van die snelste Countryman in de pijplijn zitten. Nog voor 2014 moet hij te koop zijn. We hebben zelfs al even met deze Juke Nismo RC kunnen rijden. Weliswaar nog als prototype, maar al zover klaar dat een goede indruk verkregen kon worden van het finaleproduct. Ten opzichte van de gewone Juke Nismo stuurt de RC directer en met nog meer gevoel. Maar het is vooral het weggedrag dat op scherp is gezet. Door stijvere dempers, kortere veren en een stabilisatorstang te monteren kun je zowaar stevig hoeken met deze Juke. Minstens zo opwindend is het laat kunnen remmen door krachtigere remklauwen. Doe je dit extreem laat, stevig tot hard en in een bocht, dan wordt de kont licht en raakt hij iets uit balans. Jaaaa! Dit is wat we bij een sportieve auto willen, zonder bang te worden dat onverhoopt de vangrail wordt gekust.
Onder de kap van de RC ligt een tot 220 pk opgevoerde 1.6 liter DIG-T waarbij het koppel bij een lager toerental zijn maximum bereikt en dit langer vasthoudt. Bochten doemen daardoor eerder op, om ze vervolgens sneller uit de achteruitkijkspiegel te laten verdwijnen. En dan is er dat geluid. Wij kennen maar weinig viercilinders die zo bruut klinken wanneer je ze ver in de toeren jaagt. De DIG-T van de RC briest, sist en raast als een malle. En daar komt geen kunstmatigheid aan te pas. Hulde voor de soundengineers bij Nismo! Serieus snel is de Juke Nismo ook als RC nog altijd niet – van 0-100 km/h in 7 seconden, schatten we zo – maar daar ligt naar eigen zeggen ook niet de prioriteit tijdens de ontwikkeling. Nismo wil ons vooral verleiden met sportief rijplezier. En die goedkeuring heeft het, ondanks de zeer korte testduur, van ons.

Rookfestijn
Nu je weet wat er in het verschiet ligt, betekent niet dat je per se moet gaan zitten wachten op de RC-uitvoering. De normale Juke Nismo kent behoorlijk veel overlap met dat model. Ook de Juke Nismo is allesbehalve vies van een potje sturen. Gewillig en met veel enthousiasme reageert de auto op commando’s die we ingeven. Het rode ’12 uur’-streepje op het deels met alcantara beklede stuurwiel hebben we niet nodig gehad om te weten onder welke hoek de wielen staan en is vooral een leuke verwijzing naar Nismo´s raceactiviteiten. Minder fijn is het niet in diepte kunnen verstellen van dat stuurwiel. Een ideale zitpositie hebben we daardoor nooit kunnen vinden. De besturing daarentegen is erg goed. Het is niet heel direct, maar geeft precies de juiste hoeveelheid tegenwicht. In Sport-modus is de bekrachtiging zelfs tegen het perfecte aan. Op momenten dat de Juke Nismo wat langer rechtdoor dendert dan je lief is kan dit nu juist het verschil zijn tussen een oef of au!
Wij hebben ons er niet aan gestoord, maar wie toch minder bodyroll wenst moet dus voor de RC kiezen. Dan krijg je ook meteen minder onderstuur, eigenschappen die beide gunstig zijn voor het behouden van de ingezette rijsnelheid. In de Juke Nismo moet je je enthousiasme namelijk enigszins onderdrukken, want wegglijden over de voorkant in combinatie met spinnende wielen ligt continu op de loer. De voortrein moet echt alle zeilen bijzetten om het maximale vermogen van 200 pk kwijt te kunnen. Wanneer het wegdek vochtig is, is het helemaal een rookfestijn. Dat klinkt stoer, maar het is feitelijk erg beschamend als je pretendeert het gros van het gemiddelde wagenpark te snel af te zijn.

Gestrest
De Juke Nismo schreeuwt om een sper tussen de voorwielen, maar daar willen de makers helaas niet aan. Ook de RC moet deze onafhankelijke krachtverdeler helaas ontberen. Timing is zodoende het credo wil je de Juke Nismo op hoog tempo over uitdagende bergweggetjes sjezen zoals die talrijk rondom Barcelona zijn geasfalteerd. Gelukkig wordt je dat vrij makkelijk gemaakt door de werkelijk heerlijk schakelende klik-klak ‘close ratio´-bak. Er is ook een CVT-automaat verkrijgbaar, en ook al hebben we die niet geprobeerd, we twijfelen er niet aan dat deze alle plezier uit de Juke Nismo haalt. Ervaring leert namelijk dat zo´n traploze transmissie de ultieme tegenpool van sportiviteit is. Die manuele 6-bak moet je gewoon hebben, punt. Want los van het feit dat hij snaarstrak schakelt en je beter betrekt bij het rijden, is de handbak je beste vriend om de motor continu te dirigeren in het gebied waarin hij optimaal presteert. Voor het langer kunnen genieten van de DIG-T-sound hoef je het dan weer niet te doen. Want zo geweldig als de RC klinkt, zo teleurstellend (en vermoeiend) is het geluid van de Juke Nismo. Des te vervelender is dat het gestreste motorgeluid met name hoorbaar is bij zware belasting. En laat het nu net zo zijn dat de turbo onder de 3.000 tpm niet bijster veel doet. Pas daarboven zet de Juke Nismo het op een lopen en voelt de auto sneller aan dan dat je op basis van zijn curriculum vitea zou geloven.

Veelbelovende start
Nismo mag dan geen groentje zijn, de Europese automobilist stelt andere eisen dan een Japanse of Amerikaanse. Maar het performancebedrijf van Nissan weet wat wij willen als het om snelle auto’s gaat. Nu is de burgerlijke Juke al een leuke auto om te rijden, als Nismo is het helemaal een kek karretje. Weliswaar kan de Juke Nismo op sommige punten nog verbeterd worden, de gewenste fijnslijperij staat een veelbelovende start van Nismo in Europa niet in de weg. Bovendien hebben we de RC nog tegoed. Hoe dan ook, de Nissan Juke Nismo is tot dusver de leukste crossover die we hebben gereden!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Nissan Juke Nismo
Redactie
Door Redactie

Zoeken