Tests

Kia Sorento

Kia Sorento

Sommige merken hebben weleens voor minder ingrijpende veranderingen de term ‘nieuw’ voor een model geplakt. Maar bij Kia hebben ze er ook daadwerkelijk recht op. De deuren, het dak en de motorkap zijn de enige visuele zaken die van het origineel zijn overgenomen. Op zijn zachtst gezegd een enorme facelift. Maar dat is slechts de optische zijde. We hebben het immers dan nog niet eens over het stijvere koetswerk en het flink gewijzigde onderstel gehad, toch wel behoorlijk fundamentele ingrepen als je het ons vraagt. Kia had de Sorento wat ons betreft evengoed voor een nieuwe generatie door kunnen laten gaan.

Maar goed, letters en cijfers zeggen lang niet alles, het is daarom nog altijd en alleen de realiteit die ons moet kunnen overtuigen. Daarvoor nemen we de Sorento 2.2 CRDI mee. In zijn meest uitgebreide en als diesel tevens enig verkrijgbare uitvoeringsniveau Plus Pack. Een uitvoering waarmee de Zuid-Koreaanse SUV zich qua prijsniveau nog altijd ver onder een qua afmetingen redelijk vergelijkbare Audi Q7, BMW X5 of Mercedes ML begeeft, maar in het geval van onze Aziaat dan al wel volledig bepakt met alle extra’s die de optielijst kan sieren. In 2002 als alternatief voor deze Duitse SUV’s in de markt gezet lijkt deze nieuweling wederom een alternatief voor deze groep, zo bevestigt ook de Nederlandse importeur. Het is niet zo dat het exact dezelfde doelgroep is, maar een deel van deze mensen kijkt ook meer dan ooit naar hun portemonnee. En dan is er voor de helft van de prijs van een van de genoemde Duitsers ook deze Kia beschikbaar. Zodoende worden er ongemerkt bij de Kia-dealers best wat grote Duitse SUV’s ingeruild. En waarom ook niet? Kleed een willekeurige Duitse SUV aan en de prijs loopt ongekend hard op. En hebben we dan de bijtelling al genoemd? Nee, precies.

Ingestort
In het verleden heeft Kia bewezen enorm goed te scoren met het aanbieden van de Sorento als alternatief voor deze SUV’s. En als monopolist wist men daar gigantische verkoopaantallen mee te behalen. Maar die tijden zijn veranderd. Niet in de laatste plaats ook omdat er zoveel concurrentie bijgekomen is. En die was er pakweg tien jaar geleden nog niet. Resultaten behaald in het verleden bieden in dit geval dan ook absoluut geen garantie voor de toekomst. En dat heeft Kia met deze tweede generatie Sorento in ons land helaas al wel ervaren. De verkopen stortten in sinds de nieuwe op de markt kwam en recordjaar 2002 is met 2.800 exemplaren enkel nog een geweldige herinnering. Vorig jaar (2012) verkocht Kia slechts 148 Sorento’s in Nederland. Dat staat in schril contrast tot voorheen, maar dat valt de fabrikant niet geheel aan te rekenen. Dit hele segment staat immers op zijn kop en laat dalende cijfers zien. 

Vernieuwd onderstel
Toch laat men het er niet bij zitten. Alleen al omdat de rest van de wereld wel massaal voor de Sorento kiest en het model met 220.000 exemplaren op jaarbasis (2011) ongekend populair is. Die populariteit wil men niet verliezen en dus moet er vernieuwd worden. Verjongd. Verbeterd. En vooral ook bespaard, op brandstof. De belangrijkste stap in de gehele vernieuwing van de Sorento is het onderstel. Daarvan is de gekozen techniek, te noemen de McPhersons voor en de multilink achter, nog altijd hetzelfde maar het werd wel geheel herzien met het oog op meer rijcomfort en stabiliteit. Een stijver en veel minder trillend onderstel moet het resultaat zijn. En dat is zonder meer het geval ervaren we. De Sorento is een stuk stiller en het onderstel geeft een veel meer uitgebalanceerd gevoel. Meer personenauto dan voorheen. Dat betekent echter nog niet je de Sorento in de klasse van sportievere SUV’s annex crossovers kunt plaatsen zoals we die tegenwoordig kennen. Daar is de auto veel te groot en zwaarlijvig voor, maar bovendien ook teveel voor op comfort afgesteld. Daarom vinden we de mogelijkheid om de communicatieloze besturing sportiever (volgens Kia betekent dat zwaarder) dan wel lichter (‘comfortabeler´) in te stellen op zijn zachtst gezegd overbodig, maar goed het zit erop. Net als stuurverwarming overigens, al is die functie zeker in de wintermaanden wél heel erg lekker.

Comfortabele pakezel
De Sorento kan je dus niet als sportief bestempelen. Maar het comfort daarentegen staat op zeer hoog niveau. En het gevoel daarvan net zo. Je zit lekker hoog en voelt je al snel heer en meester ten opzichte van je medeweggebruikers. Veel meer dan in de SUV’s die juist wel dat sportieve gevoel moeten geven. Drempels worden door de Koreaan gladgestreken en ook matige wegstructuren dringen amper tot het binnenste van de Sorento door. Je legt moeiteloos flinke afstanden af en het gevoel van een werkpaard en trouwe reisgenoot komt dan ook al snel om de hoek. Niet in de laatste plaats door zijn enorme interieurruimte. De auto meet 4,69 meter in de lengte en 1,89 meter in de breedte. Ondanks dat de wielbasis 2,70 meter blijft optekenen, is de ruimte ertussen door het gewijzigde onderstel wel beter te benutten, vooral doordat de vloer lager kwam te liggen. Wie dat wenst kan met zijn zevenen in de Sorento stappen, al is een dakkoffer dan wel essentieel als de bagage nog mee moet; er blijft immers maar 258 liter over. Met z’n vijven op pad? Dan staat er 1.047 liter tot je beschikking. En wie echt een vervoersdrift heeft kan met alle rijen plat en doorstapelend tot aan het dak 2.062 liter bagage meenemen. Het lijkt ons geen uitleg te behoeven dat je als inzittenden meeprofiteert van deze riante binnenmaten. Zelfs op de derde rij kan je prima zitten.

Afwerking
Die ruimte had de Sorento feitelijk altijd al, maar de uitstraling van de SUV is er tevens flink op vooruit gegaan. De gebruikte materialen zijn veel beter, de afwerking zelfs heel goed en het grote kleurenscherm voorzien van audio en navigatie functioneert prima. Uniek is de middelste koker van het instrumentenpaneel; deze is geheel digitaal. De Sorento staat ermee niet op het torenhoge Europese niveau, maar kan keurig meekomen.

Dieselmotor
Vernieuwd zijn ook de motoren. Wij reden de diesel en die kenmerkt zich als een prettig krachtig en soepel blok. Dat mag ook wel als je ziet dat er op papier 197 pk en 437 Nm wordt genoteerd voor de viercilinder dieselmotor. Gekoppeld aan een zestraps automaat draagt ook deze bij aan de comfortabele beleving die de Sorento biedt. Het is alleen jammer dat de zelfontbrander zich af en toe behoorlijk duidelijk laat horen. Enerzijds stoer als werkpaard, maar als comfortabele reisgenoot toch wel hinderlijk. Keerzijde is er ook wat verbruik betreft. De opgegeven en zeer vooruitstrevende 6,7 l/100 km weet de Sorento niet te halen, dat is niet verwonderlijk, maar dat het richting 1 op 10 schiet is wel een duidelijke kanttekening. En dan hebben we nog niet eens met een aanhanger gereden, want dat is iets dat de Sorento met gemak uit kan voeren. De fabrikant geeft namelijk een trekgewicht van 2.500 kg op.

Resumé
Het moge dan zo zijn dat grote SUV’s uit de gratie zijn geraakt, Kia laat wel zien dat de Sorento nog altijd een toontje mee kan blazen in dit segment. En in betere tijden ook betere verkoopcijfers in ons land zou kunnen scoren. De grondige verjongingskuur deed ‘em erg goed. Het front oogt strakker en dynamischer en de nieuwe achterzijde draagt net zo goed bij aan het modernere karakter. Instappen betekent nog altijd profiteren van heel veel ruimte, een goede zit – ook op de derde zitrij – en een interieur dat zeker in deze Plus Pack-uitvoering nergens aan ontbreekt. Dat de Sorento geen sportieveling is valt feitelijk alleen maar te loven, dan pak je maar een kleinere Sportage. Nee, de Sorento voelt nog echt aan als een comfortabele, stoere en grote SUV. En voor zo’n 50.000 euro kent hij amper een gelijke.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Kia Sorento
Redactie
Door Redactie

Zoeken