Tests

Audi A6 allroad

Audi A6 allroad

Hij heeft weliswaar iets weg van een robuuste SUV, en deelt zelfs enige capaciteiten, maar het is en blijft een Audi A6 Avant. Klinkt als een compromis hè? Nou, dat is de Audi A6 allroad niet. Verre van zelfs. Dit is een heerlijke allrounder die binnen no-time je trouwste metgezel kan worden.

We weten allemaal hoe prachtig de marketingjongens het kunnen bedenken en omschrijven. ‘De aantrekkelijkste manier om een eigen weg in te slaan’. Of wat te denken van deze: ‘Waarom een geëffend pad kiezen?’. Stuk voor stuk aanstekelijke verpakkingstaal waardoor een automerk niets liever wenst dan dat je acuut je portemonnee trekt. Relativering komt (gelukkig) vaak vlak na impulsiviteit. Dat weten ook de marketingboys, maar ze proberen het verstand zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Want alsof je dagelijks over onverharde bospaden ploetert, met je voeten in de klei stapt en het zonet geschoten wild in de kofferbak smijt om vervolgens vrouwlief te bellen met de vraag of ze de braadpan alvast op hoog vuur wil opzetten. Nee, natuurlijk doe je dat niet. Maar het is wel leuk als je het kunt doen. En het geeft een veilig gevoel. Een gevoel van zekerheid, dat als het er toch op aankomt, je net dat beetje verder zou komen dan wanneer je te maken hebt met een A6 Avant die 35 millimeter minder bodemvrijheid heeft. Oh, en laten we de wintersportperiode niet vergeten.

Functioneel effect
Bij dergelijke auto’s gaat helemaal niet om de capaciteiten. Dan zou er namelijk in Nederland amper een SUV verkocht worden. Bij auto’s als de A6 allroad, maar bijvoorbeeld ook de Q5 en Q7 gaat het puur om de looks. Wellicht nog belangrijk is het imago dat aan deze ‘vertekende’ auto’s kleeft. Want met deze feitelijk inferieure zaken zit het wel snor. Boud gesteld is de A6 allroad niets meer en niets minder dan een A6 Avant met een verhoogde bodemvrijheid, standaard Quattro-vierwielaandrijving en de nodige visuele opsmuk. Toch heb je gevoelsmatig met een andere auto te maken. Dat is al zo sinds de eerste allroad ruim tien jaar geleden zijn intrede deed en bij deze derde generatie niet anders. De bredere spatborden hebben een ruige uitstraling dankzij hun ongelakte oppervlak, de roestvrijstralen strips op de dorpels doen denken aan treeplanken en datzelfde materiaal is op de voor- en achterbumper geplakt om het gevoel van bodembeschermers op te wekken. Functioneel zijn ze praktisch waardeloos, qua effect niet. Want wat wordt de A6 Avant er een serieus stoere kar van! De verchroomde grille met priemende koplampen ernaast vullen je binnenspiegel met één brok testosteron. Wij willen je overigens wel één ding adviseren: kies niet voor het Phantomzwart pareleffect waarin Audi Nederland deze auto liet afleveren. Dat gaat echt ten koste van de looks. Verstandig is het te kiezen voor Javabruin. Dat bekt niet alleen al lekkerder, het doet de auto ook zoveel beter. En het laat de toegevoegde kunststof delen ook net wat meer spreken. Overigens moet je de wielen onder onze testauto even laten voor ze zijn. In verband met de winterperiode heeft de importeur gekozen voor speciale, ietwat duffe winterwielen. Er zijn mooiere verkrijgbaar.

Schoonheid heeft z’n prijs
In het interieur zijn de kleuren gelukkigerwijs wel zorgvuldig gekozen. Het leder is uitgevoerd in Santosbruin en het essenhout heeft zijn natuurlijke kleur en oppervlak mogen behouden. Geen glimmende sierlijsten die door vele laklagen op kunststof lijken, maar echt hout met een ruwe look. Het is meteen ook het enige met een ruw oppervlak in de A6 allroad. Net als bij elke andere A6 – en eigenlijk elke andere Audi – is het gevoel voor detail ongekend hoog. Strakke lijnen worden geaccentueerd door randjes chroom, aluminium en lederen stiksels. En aan een zeer rijke uitrusting ontbreekt het uiteraard evenmin. Of je nu het klimaat wilt regelen, lekker van de muziek wilt genieten of jezelf laat navigeren, in de A6 allroad staat het allemaal op het hoogste niveau. Een niveau waar helaas ook een dito prijskaartje aanhangt, want al die verwennende systemen laten het aanschafbedrag behoorlijk in de papieren lopen. Onder de streep mag ‘onze’ A6 allroad voor € 110.329,- de showroom verlaten. Dat is bijna 38 mille meer dan de basisprijs van € 72.590,-!

Dure verliespunten
De reden dat de basisprijs van de A6 allroad al aan de stevige kant is heeft alles te maken met het verkrijgbare motorpalet. Welke keuze je ook maakt, het zal altijd een zescilinder worden; in ons geval de instapper van het gamma van drie diesels. Deze nieuwe 3.0 liter TDI-motor ontwikkelt een vermogen van 204 pk en een koppel van 450 Nm. Hij is daarmee weliswaar niet overdreven snel, maar wie geen zware aanhanger zal trekken of vaak in bergachtig gebied rijdt heeft helemaal niets te klagen. Vooral niet als je bedenkt dat wij een acceptabele 7,0 l/100 km wisten te scoren. De dieselmotor is gekoppeld aan een 7-traps S tronic-transmissie die zijn werk foutloos uitvoert. De verzetten worden boterzacht gewisseld en de keuzes die de transmissie maakt zijn nagenoeg altijd ideaal. Tijdens het accelereren klinkt er onder de kap een bescheiden maar gespierde grom vandaan. Op cruisesnelheden is de motor dan weer muisstil aan het werk. Het zijn complimenten die op het conto van de motoreningenieurs kunnen worden bijgeschreven, maar ook op die van de isolatie-experts. En als we dan toch veren aan het uitdelen zijn, dan mag de afdeling onderstel er ook eentje ontvangen. Iedere A6 allroad is uitgevoerd met actieve luchtvering waardoor de auto aanvoelt alsof je op een zwevend tapijt bent gestapt. Oneffenheden worden prachtig gefilterd en ook op een slechte bosweg met diepe kuilen heb je als inzittenden weinig af te zien. Via het MMI-systeem is de gehele rijdynamiek nog af te stemmen op je persoonlijke smaak, maar de comfort-stand past wat ons betreft uitstekend bij de auto. Deze Audi leent zich niet echt voor het snellere bochtenwerk. De A6 allroad kan best overweg met een beetje sportiviteit, maar het is vooral een comfortabele metgezel. Een puntje van kritiek die we tot slot niet onvermeld willen laten is de besturing. Die is wat nukkig van aard. Vooral rond de middenstand vertoont de elektrisch geregelde stuurbekrachtiging een enigszins vreemd gedrag. Het is alsof de stuurinrichting continue de intensiteit van de bekrachtiging aanpast. En dit zorgt voor een onnatuurlijk stuurgedrag. Jammer dat we hiermee af moeten sluiten bij een auto die het woord perfectie vrijwel in alles uitschreeuwt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Audi A6 allroad
Redactie
Door Redactie

Zoeken