Tests

Mercedes CLS Shooting Brake

Mercedes CLS Shooting Brake

In de strijd naar het behalen van de absolute top wringt Mercedes-Benz zich in de ene niche na de andere. In Stuttgart heeft men besloten het grootste premiumautomerk ter wereld te worden en daarvoor wordt elke kans aangegrepen. Met talloze nieuwe segmenten bewijst Mercedes-Benz dat ‘Das Haus’ als grondlegger van de automobiel ook heer en meester is in het creëren dan wel reïncarneren van segmenten.

Al decennia lang is Mercedes-Benz die vernieuwende dan wel hernieuwende rol toegedicht. Eind jaren ’90 bracht men de cabriolet met stalen klapdak terug, vond men de kleine premium MPV (A-klasse) uit en ook de ML-klasse werd in die tijd als grondlegger van het premium SUV-segment geïntroduceerd. Van recentere jaren is de CLS, de vierdeurs coupé die een nieuwe trend in de autobranche in gang wist te zetten. Het is met die CLS waarmee men opnieuw volop in de schijnwerpers komt te staan door er een Shooting Brake van te bouwen. Een concept dat weliswaar niet nieuw is, maar het betreft momenteel wel een unicum in de branche. Dat neemt echter niet weg dat de term al heel oud is. Vroeger was ‘break’ of ‘brake’ een Britse aanduiding voor karren die werden gebruikt om de weerstand van wilde paarden te breken en hun bewegingsdrang af te remmen, zodat ze als werkpaarden konden worden gebruikt. Tevens werden deze karren, vaak op verzoek van de Adel, voorzien van lichte opbouw om de nodige jachtuitrusting mee te nemen. Zodoende werd de term Shooting Brake geboren.

Statig kostuum
De huidige generatie ‘Shooting Brake’-modellen heeft overigens weinig van doen met de voorgaande idyllische geschiedenisles. Geen simpel en veelal hoekig vervoersmiddel om wapens mee te vervoeren, maar een moderne, slank gelijnde stationwagen verpakt als vierdeurs coupé met praktische achterklep. In het geval van Mercedes betreft het kort door de bocht een CLS met vijftig liter extra bergruimte. Begrijp ons niet verkeerd, dat bedoelen we louter positief. De ‘Shooting’ beschikt over dezelfde onberispelijke mate van elegantie en dynamiek, maar overtreft dit met een additioneel vleugje lef en eigenzinnigheid. Alsof je een statig Italiaans kostuum in felblauw draagt. Excentriek opvallen, maar met klasse.

Catwalk
En dat klopt des te meer als je binnentreedt in de weelderige luxe van de CLS. De hoogwaardige afwerking en de strakke vormgeving uitgevoerd in schitterende natuurlijke materialen, zou gemakkelijk als inspiratiebron voor de nieuwe voorjaarscollectie van een vooraanstaande Italiaans modehuis kunnen dienen. De prachtige samenhang tussen het amandelbeige leder en de wortelnoothouten sierdelen getuigen van fijnproeverij en absolute klasse. Om te voorkomen dat het geen decadente eenheidsworst wordt monteert Mercedes een gespierd driespaaksstuurwiel en voegde men tal van chromen accenten toe om het atletische karakter van de CLS te benadrukken. Want de Shooting Brake betreft immers geen comfortabel S-klasse alternatief, maar een sportief modestatement voor de vlotte zakenman. En ondanks dat hij dat in alles uitademt en sportiviteit vaak niet hand in hand gaat met ruimte stelt de CLS weinig teleur. Vier volwassenen nemen gemakkelijk plaats en zelfs de krap ogende instap valt in de praktijk mee.

Opzwepende V8
Snelheid en sportiviteit? Dat probeert Mercedes in ieder geval te stellen als we de ruim honderd pagina’s dikke brochure van de CLS Shooting Brake doornemen, want een motorisering onder de tweehonderd paarden vinden we niet. Het begint bij de 204 pk sterke 250 CDI dieselmotor en loopt op tot de 63 AMG met zijn verpletterende 557 pk. Wij reden met het summum onder de reguliere versies waarop de imponerende cijfers ‘500’ leesbaar zijn. De liefhebber dreunt waarschijnlijk vervolgens direct de getallen 408 en 600 op, respectievelijk het vermogen en koppel van de geblazen 4.7 liter V8. Cijfers die enkel garant kunnen staan voor bijpassende prestaties. Van nul naar honderd zoeft de Shooting Brake zodoende in slechts 5,3 seconden en de begrensde topsnelheid van 250 km/h is in een mum van tijd bereikt. Maar het is niet de pure snelheid waarmee de Mercedes verbaast, het is vooral het gemak en de klank waardoor we onder de indruk raken. Doordat het maximale koppel tussen 1.600 en 4.750 tpm beschikbaar is hangt de krachtbron energiek aan het gas en produceert bij elke beroering van het meest rechtse pedaal een smaakvolle V8-roffel. Van deze sublieme achtcilinder krijgen wij nooit genoeg, wat een verfijning.

Middenweg
De CLS 500 Shooting Brake is ongekend vinnig, maar de term ontspannend is een betere match met zijn karakter. Geen nerveuze of opzwepende bediening, maar een comfortabele besturing welke zelfs de meest gehaaste zakenman tot rust bedaard. En hoewel de CLS een beetje stuurwerk absoluut niet uit de weg gaat blijft vooral het raffinement ons bij. Verantwoordelijk daarvoor? Hoofdzakelijk de AIRMATIC luchtvering met adaptief dempingssystem en niveauregeling rondom. Die staan garant voor de ongekend hoge mate van comfort. Desgewenst kun je middels een druk op de knop overschakelen naar een sportievere setup, maar stuiterhard gedempt wordt de CLS nooit. De besturing voelt licht, doch precies en daarnaast draagt de bijna onmerkbaar werkende 7G-Tronic Plus-transmissie tevens bij aan het typische Mercedes-karakter. Hiermee zet de fabrikant duidelijk geen BMW 6-serie Gran Coupé concurrent neer, maar positioneert het zich juist uitstekend tussen comfort en dynamiek.

Kersenhout
Wie in deze topklasse wil shoppen dient voor deze verfijning te betalen. Logisch. De prijs van de Shooting Brake begint bij € 71.500,-. De door ons bereden CLS 500 kost echter - schrik niet - met € 137.250,- bijna het dubbele. Voor dat bedrag wordt de Benz overigens wel met nagenoeg dertig mille aan opties uitgerust, zoals Distronic Plus, de voortreffelijke lederen multicontourstoelen en het COMAND-onlinesysteem, actieve parkeerassistent en het LED Intelligent Light System. Stuk voor stuk lekkernijen welke tevens voor de reguliere CLS beschikbaar zijn, maar om het historische karakter van de Shooting Brake te benadrukken heeft Mercedes twee unieke opties voor dit model bedacht. Ten eerste een trekhaak. Niet leverbaar op de Coupé, maar wel op de Shooting Brake en dat maakt hem meteen aantrekkelijker voor eigenaren van een boot of paard. Waar het bij deze CLS stiekem echter om te doen is is de designo houten bagageruimtebodem van Amerikaans kersenhout. Onwaarschijnlijk kostbaar met een waarde van € 5.218,- maar tevens fabelachtig gracieus! Zoals eigenlijk de hele auto.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake
Redactie
Door Redactie

Zoeken