Tests

Kia Optima Hybrid

Kia Optima Hybrid

Succes in het zakelijke segment hangt in Nederland tegenwoordig helaas volledig af van de bijtelling. Geen model met 20% bijtelling? Dan laat de Nederlandse leaserijder je volledig links liggen. En als er een alternatief met 14% is dan worden ook de ‘20 procenters’ in de steek gelaten. Met zijn 25% bijtelling zag het er voor de Kia Optima dan ook niet erg rooskleurig uit. Gelukkig laat deze Hybrid nog enige zonneschijn over de Koreaanse sedan schijnen.

Een jaar geleden maakten wij voor het eerst uitgebreid kennis met de Kia Optima. En we waren enthousiast. Na de doorbraak van Kia in lagere klassen liet het Koreaanse merk zien ook voor het Europese D-segment een verrassend alternatief met een combinatie van een strak lijnenspel, een schitterend interieur, keurige afwerking en voldoende ruimte te kunnen bouwen. Dat alles werd ook nog eens in de markt gezet tegen een zeer scherpe prijs in combinatie met een zeer complete uitrusting. Een reeks ingrediënten die een run op de Koreaanse sedan moest veroorzaken. Toch? Nee helaas, die run bleef uit. Kia verkocht zo’n 150 Optima’s, waarvan een groot deel ook nog eens als demo bij dealers werd afgeleverd. Dat staat in schril contrast tot de bijna 2.500 i40’s die Hyundai verkocht. Hebben wij ons dan zo vergist in de capaciteiten van de auto? Zou Nederland toch niet zitten te wachten op een Koreaan in dit segment? Nee hoor, er zijn twee heel belangrijke andere elementen van invloed. Ten eerste mist er een stationwagon en ten tweede: hij kwam niet in aanmerking voor 20% bijtelling.

Hulp is onderweg
Kia Nederland maakte zich echter weinig zorgen. Sterker nog, men was realistisch. Logisch, want Kia wist dat er versterking op de boot naar Europa stond in de vorm van deze Optima Hybrid. Dat is wellicht nog altijd geen stationwagon, maar hij heeft wél 20% bijtelling. En daarmee komt de Optima ineens in beeld van talloze leaserijders die normaal gesproken snuffelen in de showroom van Ford, Volkswagen en Opel.

Goede looks
Kia lijkt daarmee de basismiddelen in huis te hebben om een degelijke aanval op de gevestigde orde uit te kunnen voeren. En vooral zijn looks moeten je daarbij weten te verleiden. Ons in ieder geval wel. Sterker nog, als Hybrid is hij nog aantrekkelijker. Het scherp gesneden front wordt geaccentueerd door het aangezette bumperwerk en ook de aerodynamische verbetering van de achterzijde oogt in de vorm van een kofferbakspoiler toch vooral sportief in plaats van ecologisch. Zelfs de lichtmetalen wielen, die speciaal voor de Hybrid zijn ontworpen, ogen ondanks hun geoptimaliseerde stroomlijn best gelikt. Doen ze goed daar in Korea.

Bevooroordeeld
Tot zoverre is het wat ons betreft duidelijk: de Kia Optima gaat als hybride zonder meer een gevoelige klap uitdelen naar het oh zo traditionele segment. Als we dat zo zeggen geef je ons ongetwijfeld meteen gelijk, maar na een week rijden met de Optima Hybrid zijn we daar niet meer zo van overtuigd. Je schrikt? Ja, dat deden wij ook. Maar de Optima doet ons in een tweestrijd verstrikt raken. Een tweestrijd die helaas niet altijd in het voordeel van de Zuid-Koreaan uit zal vallen, daarvoor heeft Kia de lat zelf al te hoog gelegd. En dat vormt alle reden om niet geheel onbevooroordeeld in de auto te stappen. Zeker als je met auto’s als de nieuwe Rio en Cee’d gereden hebt. Desondanks weet de Optima ons van binnen direct te grijpen. Met plezier kijken we uit op een dashboard dat heel strak in elkaar zit, is opgebouwd uit mooie materialen en licht naar de bestuurder gebogen. Het instrumentenpaneel en de indeling van het dashboard doet ons nog altijd denken aan Saab, maar dat is enkel als compliment bedoeld. Een stukje kritiek kunnen we ook niet ongenoemd laten, we letten bij Kia tegenwoordig immers ook op de details. En dan vallen de knopjes in de portieren, de hendels waarmee je de richtingaanwijzer en de ruitenwissers bedient alsook de voorkeuzestanden van de elektrisch verstelbare stoelen in negatieve zin op. Het is niet per definitie slecht, maar Kia heeft zulke stappen gezet dat dit soort dingen op beginnen te vallen. Muggenziften wellicht, maar dat we dat bij de Koreaanse fabrikant inmiddels doen is enkel een compliment.

Weinig communicatie
De echte tweestrijd ontstaat als we een tijdje onderweg zijn met de auto. Dat komt deels door de hoge verwachtingen die we bij Kia inmiddels hebben gevormd, maar ook als we die temperen bekruipt ons het gevoel dat de Optima Hybrid het nét niet is. Loop op de Optima af en je krijgt het gevoel met een sportieve auto te maken te hebben. Maar na de eerste meters valt die droom volledig in duigen. De besturing is daarvan de belangrijkste oorzaak. Gevoelloos rond de middenstand, maar ook bij het verder insturen is van communicatie geen sprake. Je hebt echt geen gevoel met de voorwielen. Het onderstel is uit hetzelfde hout gesneden: zacht en comfortabel, maar met weinig gevoel. Keerzijde van het hele verhaal is dat je moeiteloos vele honderden kilometers op comfortabele wijze af kunt leggen. Is de keuze van Kia daarmee verkeerd? Nee, helemaal niet want met de focus steeds meer op sportiviteit is het juist een frisse wind, maar een beetje gevoel is ook voor de liefhebber van comfort wel zo prettig.

Hybrid
Wat de aandrijflijn betreft liggen onze verwachtingen een stuk minder hoog. Logisch, hybrides zijn immers nog steeds gloednieuw en de techniek is zelfs bij merken die er inmiddels flink ervaring mee hebben nog niet perfect. Kia doet zodoende wat ons betreft een heel goede poging om zich tussen deze pioniers te wurmen. Onder de motorkap van de Optima Hybrid ligt een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 150 pk. Samen met de elektromotor brengt het duo 190 pk op de voorwielen over en dat is op papier goed voor een sprint naar de honderd in 9,2 seconden. Niet spectaculair, maar meer dan voldoende zou je zeggen. In de praktijk valt dat toch wat tegen. De bijna 1.600 kg wegende Optima heeft wat moeite om lekker vlot uit de startblokken te komen aangezien de relatief kleine elektromotor daar alleen verantwoordelijk voor is. Pas later schakelt de benzinemotor bij. Bijna onmerkbaar en daarmee laat Kia zien niet zomaar techniek bij elkaar te hebben geraapt. Een gevoel dat je in alles overigens overstemt. Het samenspel tussen de elektromotor en de brandstofmotor is erg goed. Enkel wanneer je afremt tot stilstand voel je vlak voor het tot stilstand komen een vreemde schok door de aandrijflijn. Groot pluspunt is dat Kia gekozen heeft voor een conventionele automaat in plaats van een CVT zoals bijvoorbeeld Toyota en Lexus dat doen. Anderzijds is wel merkbaar dat het vermogen maar net toereikend is voor wie een klein beetje vlot wil doorrijden. De automaat schakelt soms wat nerveus op en terug en ook het toerental van de motor kan bij flink accelereren ook wat nadrukkelijk doordringen en zeurderig overkomen. Wat meer vermogen had zeker geen kwaad gekund al zou ons praktijkverbruik van 7 l/100 km dan mogelijk ook minder gunstig uitvallen. Wel vreemd is dat Kia opgeeft dat je tot 100 km/h volledig elektrisch zou moeten kunnen rijden. Dat lukte ons niet. Je moet werkelijk met een fluwelen rechtervoet gas geven om de brandstofmotor niet bij te laten springen. Onrealistisch gewoon want wie dat doet zal bij een stoplicht niet kunnen voorkomen dat medeweggebruikers zwaar geïrriteerd achter je zullen rijden.

Tweestrijd
Voel jij je ook een beetje heen en weer geslingerd tussen positieve en negatieve indrukken? Dat was wel het gevoel dat ons heel sterk bekroop tijdens onze testperiode met de Optima Hybrid. Hij oogt echt heel gelikt, van buiten en van binnen. En als je de prijsstelling (vanaf € 28.995,-) bekijkt in combinatie met de uitrusting dan kent hij geen gelijke. Maar dat is niet voldoende. Want ondanks de moderne techniek van de hybride-aandrijflijn valt niet te verbloemen dat de auto wel heel weinig gevoel biedt tijdens het rijden en de krachtcentrale net te weinig biedt om aan je verwachtingen te voldoen dat met ‘190 pk’ wordt geschetst. Die kleine afwerkingsmissers komen daarin al totaal niet meer aan bod, maar het feit dat de kofferbak van 505 naar 369 liter kromp om plaats te maken voor de accu’s is nog wel het vermelden waard. Wij zijn echt fan van het design van de Optima, maar of we helemaal overtuigd zijn? Stap gewoon zelf eens in en vergelijk. Een buil eraan vallen doe je in ieder geval zeker niet!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Kia Optima Hybrid
Redactie
Door Redactie

Zoeken