Tests

Dacia Sandero (Stepway)

Dacia Sandero (Stepway)

Hoe enthousiast wij autojournalisten ook kunnen raken van bijzondere innovaties, opwindende rijdynamiek en superieure afwerking, eigenlijk vinden we technisch tamelijk eenvoudige auto’s minstens zo boeiend. Neem de eerste Dacia Sandero. Die mocht dan verre van zenuwprikkelend zijn, toch werden we er behoorlijk joviaal van. Met introductie van de tweede generatie zijn we dan ook erg nieuwsgierig of Dacia voordelig rijden opnieuw aantrekkelijker heeft gemaakt.

Vanuit het hotel in het Spaanse Andalusië kijken we neer op het huidige leveringsgamma van Dacia. Waar het in 2004 voor het Roemeense merk begon met louter de Logan, tellen we nu liefst zeven modellen. En op de Duster na zijn die allemaal heet van het vuur. Zo hebben we de gloednieuwe Logan, de gebroeders Sandero en Sandero Stepway, de sinds kort leverbare Lodgy en de nog te moeten lanceren Dokker en Dokker Van. Dacia is niet meer het Dacia van acht jaar geleden en allang niet meer dat van vijftig jaar terug, want zolang bestaat het merk feitelijk al.
Van alle nu verkrijgbare modellen is de hier geteste Sandero de eerste die aan z’n tweede carrière begint, direct gevolgd door de Logan. Echter die sluiten we ook meteen weer uit omdat deze vierdeurs sedan vanaf heden niet meer leverbaar is in ons land. De Logan MCV (de stationwagenvariant) komt zelfs niet meer voor in het productportfolio van de Roemenen. Dat stokje is overgenomen door de nog ruimere Lodgy, de personenvariant van de Dokker. Met een fonkelnieuw modellenpalet denkt Dacia nog beter aan de wensen van de klant te voldoen en daarmee de enorme groei die het doormaakt vast te houden, of nog beter, te prolongeren.

Meer en beter
Terug naar de nieuwe Sandero die het vuur van Dacia moet aanwakkeren. Bij het ontwikkelen ervan heeft men naar eigen zeggen goed geluisterd naar de huidige klanten. De vernieuwingen vat het merk samen onder de noemer ‘meer én beter’ wat met name slaat op de nieuwe uitrustingsmogelijkheden zoals het uitstekend werkende 7 inch navigatiesysteem, de toevoeging van cruise control en de diverse kwaliteitsverbeteringen. Maar de grootste vooruitgang heeft de Sandero toch wel geboekt bij de eerste oogopslag. Het oubollige, anonieme design van het origineel is definitief naar de eeuwige jachtvelden verwezen en een meer volwassen en gedegen uiterlijk is waarin de vijfdeurs voortaan is gedoopt. We herkennen in het exterieur zowaar enkele Volkswagen-trekjes. Denk hierbij aan de rechthoekige koplampen in combinatie met de horizontale lamellen van de grille. Nog een overeenkomst ontdekken we in de achterlichten. Die lijken in de verte wat weg te hebben van de Polo. Normaliter zouden we ons hieraan kunnen storen, maar van het sympathieke Dacia kunnen we het dulden. Er zijn bovendien mindere auto’s om mee vergeleken te worden. Buiten dat hebben deze details ietwat behoudens, en is dat nu niet precies waar Volkswagen groot mee is geworden. Kennelijk houden veel mensen hiervan.
“Halt, de autokoper wil wel degelijk wat anders!” Dat beweert althans de Nederlandse Dacia-importeur. Zij schatten de verkoopmix van de Sandero en Sandero Stepway namelijk op respectievelijk 40 en 60%. We geloven dat onmiddellijk. Want hoewel de Stepway wat duurder in aanschaf is, de vier centimeter extra bodemvrijheid, de stoerdere bumpers en grille, 16 inch wielen en de dakrails geven de opgeruigde Sandero net even wat meer cachet. De ervaring leert dat zo’n avontuurlijk uiterlijk best wat meer mag kosten, ook al weet iedere koper op voorhand dat hij zelden tot nooit het asfalt zal verlaten.

Verzorgd
We kunnen niet anders concluderen dan dat het exterieur van de beide Sandero’s prima in het huidige tijdsbeeld past. In het interieur liggen de zaken iets anders. Hoewel het geheel er zeker verzorgd uitziet, wordt wel de indruk gewekt dat de exterieurdesigners het totale ontwikkelingsbudget al grotendeels opgebruikt hadden. Met name qua materiaalkeuze alsook de bedieningsorganen zoals draaiknoppen en schakelaars bepalen het niveauverschil met andere B-segmenters. Gelukkig heeft Dacia niet bezuinigd op de bouwkwaliteit en afwerking, want deze twee zaken zijn in orde. Deze passen ook in de strategie van het Roemeense merk, waarbij robuustheid en degelijkheid belangrijke pijlers zijn. Nog een speerpunt is het optimaal gebruikmaken van de beschikbare centimeters en dat is bij de Sandero niet anders. Vier volwassen passen zonder letterlijke knelpunten in de Sandero en ook de bagageruimte meet een fikse 320 liter. Kijken we even met een schuin oog naar de concurrentie dan scoort de Roemeen hierop belangrijke punten.

Driecilinder verrast
Waarbij de vorige Sandero nog een ‘ouderwets’ atmosferisch blok als aanjager had, beschikt de nieuwe over het laatste pareltje van moederbedrijf Renault, de gloednieuwe TCe 90. De 898 cc grote driecilinder perst er desondanks zomaar even 90 pk uit en overtuigde ons al eerder in de nieuwe Clio, en ook in de Dacia bewijst hij een directe concurrent van Ford’s bekroonde EcoBoost te zijn. Het grootste compliment gaat hierbij uit naar zijn gecultiveerde loop. Pas boven de 4.000 tpm is voor het eerst op te merken dat je met een geblazen driecilinder onderweg bent. De motor laat vanaf dat moment meer van zich horen, maar het beruchte geronk van de (vroegere) driecilinder blijft achterwege. Een toerengebied waar de meeste bestuurders zich overigens nooit zullen bevinden. De koppelpiek wordt immers al bereikt bij 2.500 tpm. En omdat de TCe 90 onderin al over genoeg trekkracht beschikt zal je meestal overschakelen tussen 2.000 en 3.000 tpm. De motor is dan ook op z’n zuinigst en het stilst.
Maar ook de gehele akoestiek van de auto is sterk verbeterd. En dat draagt bij aan het comfortabele karakter waarbij de basis gevormd wordt door het geoptimaliseerd platform van de eerste Logan. Het resultaat is een uiterst volwassen en meegaand weggedrag op zowel binnen- als snelwegen. De besturing van de Sandero is hiervoor licht en relatief ongevoelig afgesteld, maar rondom de slingerende wegen van Zuid-Spanje vertaalt zich dat zeker niet tot een wantrouwig rijgedrag. Integendeel, de Sandero ligt overtuigend op het asfalt en blijft lang neutraal aanvoelen. Een veilige basis waarmee Dacia de gewenste brede doelgroep zal aanspreken.

Kassa!
Dat een meerderheid kiest voor de Stepway was overigens niet de enige opvallende uitspraak van Dacia Nederland. Zo gaf een woordvoerder van het merk te kennen dat het verwacht dat ongeveer 75% van de consumenten de duurste variant, de Lauréate, kiest. In het geval van de Stepway vermeldt het prijskaartje dan een vanafprijs van € 14.990,- waarbij het model van alle gemakken is voorzien. Denk hierbij aan airconditioning, navigatie met geïntegreerde carkit, metaallak, cruise control en parkeersensoren achter. Is dit prijstechnisch iets te gortig, dan is de onverhoogde Sandero Ambiance van € 10.990 wellicht een betere optie. Je moet de bovenstaande lekkernijen dan wel ontberen, al kan dit deels opgevangen worden door het € 795,- kostende pakket met daarin airconditioning en een radio/CD-speler met USB- en 3,5 mm jackaansluiting aan te vinken. En zelfs dan gooit de Sandero dankzij de standaard vier portieren en pittige 90 pk krachtbron nog hoge ogen qua prijsstelling. De voordeligste Ford Fiesta met 65 pk bijvoorbeeld vermeldt een prijskaartje van € 13.595,- waarbij je de twee additionele portieren en airco moet missen. Ook de (3-deurs) Volkswagen Polo met 60 pk sterke 1.2 en zonder airco is fors duurder, namelijk € 13.890,-. Ga je appels met appels vergelijken, dan loopt het prijsverschil tussen de Polo en de Sandero zelfs op tot € 5.403,-. Kassa!

No-nonsense
Nu droegen we de Dacia Sandero altijd al een warm hart toe, met de nieuwe is dit nog verder toegenomen. Om kort te gaan koop je ook met een volwassener geworden Dacia nog altijd heel veel auto voor je geld. Niet voor niets ziet het merk de spekkoper in mensen zonder prioriteit voor hun vierwieler, maar die wel betrouwbaarheid wensen. ‘Het nieuwe bescheiden’ noemt Dacia deze doelgroep. En daar sluit de nieuwe Sandero zich precies op aan met z’n vlotte design, comfortabele karakter, ruime interieur, een geavanceerde krachtbron en, als klap op de vuurpijl, een uiterst scherp prijskaartje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Dacia Sandero (Stepway)
Redactie
Door Redactie

Zoeken