Tests

BMW 3-serie Touring

BMW 3-serie Touring

Waar is de tijd gebleven dat je met een BMW opviel? Dat je stilzwijgend kon genieten van de uitgesproken sportieve rijeigenschappen en wist dat je als liefhebber van strak sturende zakenauto’s de beste keus had gemaakt. Tegenwoordig zet BMW in Nederland meer auto’s af dan Mercedes-Benz en Volvo waardoor je gevoel van exclusiviteit toch enigszins vervaagt. Een reden om de nieuwe 3-serie Touring links te laten liggen?

Een BMW in de test doet op de redactie altijd weer stof opwaaien. Persoonlijke agenda’s worden er op nageslagen, zoekend naar een gelegenheid voor minstens enkele uurtjes samenzijn. En het hoeft echt geen X- of 7-serie te zijn, een 3-serie in het bijzonder zorgt voor het meeste tumult. Niets ten nadele van de 1- en 5-serie – wat beide fantastische auto’s zijn – maar de ene vinden we te jong om de steunpilaar van BMW te zijn en de ander te groot, te afstandelijk, te duur. De 3-serie heeft, en de ervaring en het talent alsook de factor ‘prijs/kwaliteit’ om de sterke, unieke naam van BMW hoog te houden bij een grote groep mensen. Maar voor hoe lang nog? BMW lijkt – in haar zoektocht naar meer aanloop in de showroom – steeds vaker zich in de vaarwateren van concullega’s te mengen. Fabrikanten met de mainstream merkidentiteit die hun producten vrijwel naar ieders zin zijn en daarmee koffie schenken voor een zeer uiteenlopend publiek. Sinds de economische euforie tijdens haar laatste val ook het fenomeen merktrouw heeft meegesleurd snappen we de nieuwe richting van BMW best, maar is een cirkel niet rond? Zeven magere, zeven volle jaren is het toch! Want wat als straks de koopkracht en daarmee het verlangen naar ‘alto’ willen zijn weer terugkeert en toeneemt. Welvaart en welzijn blijken immers hiermee samen op te trekken. Het herstellen van de ondertussen opgebroken weg zal voor BMW dan veel pijn en moeite kosten.

Opluchting
Toen we verleden jaar voor het eerste plaatsnamen achter het stuur van de nieuwste 3-serie waren we al enigszins bevreesd. De 5-serie had daarvoor te kennen gegeven dat BMW een deel van haar wilde haren had verloren. Onze hoop dat het rijdersmerk pur sang dit keer loyaal was gebleven aan het oude, was gevestigd op het type klant dat doorgaans bewust voor de 3-serie kiest: pretentieus, flamboyant en daardoor ook een tikkeltje onbesuisd. Als gauw bleek de 3-serie zijn roemruchte streken enkel naar de achtergrond te hebben geduwd maar niet volledig verloren te zijn. Voor de hier besproken Touring geldt dat gelukkig niet anders. Een welkome opluchting. Tot zekere hoogte weliswaar, want een uitgesproken sportsedan of station is de middenklasse BMW niet langer meer. Die positie lijkt de 3-serie – nota bene – te gunnen uit een speler uit onverwachte hoek, de Cadillac ATS.

18 inch
Wij kunnen met deze lichte ommezwaai leven en of jij dat ook kan, mag jezelf bepalen. Feit is dat je het rijgedrag van een auto tot een zekere hoogte kunt indelen in hokjes wat het gemakkelijker maakt om het te be- en veroordelen, positief of negatief van aard. Hoe anders is dat aangaande design. Wij zijn van mening dat de 3-serie ogenschijnlijk nog een echte BMW is met alle eerdergenoemde pretenties van dien. Veel extravaganter dan uitgerust met het M Sportpakket kan een 3-serie Touring in elk geval niet worden, enkel als M3 wellicht. De auto schreeuwt het uit om bekeken en aanbeden te worden, dit voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de flitsende lakkleur, Estorilblau genaamd. De wielen, liefst 19 inch groot, met daarachter corresponderend gekleurde remklauwen laten geen ruimte in de wielkasten onbenut en staan zeer fraai. Wij adviseren echter tot maximaal 18 inch te gaan. Want hoe groter de velg, hoe plattere de band, en zoals ook bij de 3-serie, hoe luider de afrolgeluiden. Met een maatje kleiner zijn die vaak al een stuk minder, en ook het comfort gaat er veelal op vooruit vanwege een hogere wang van de band die buigzamer is en daardoor deels meeveert met de ophanging.

Stiekemert
Simultaan aan de associatie met een opwindend rijgedrag denkt men bij BMW aan de zes-in-lijn-motor. Maar ook de tijd dat er een keur aan zescilinders werd aangeboden is voorbij. Op het palet prijken tegenwoordig vooral viercilinders. En de enige zes-in-lijn voor de 3-serie lust niet eens benzine! Gelukkig is dat taboe ook allang gebroken en maken we daarom dankbaar gebruik van de 330d die de Nederlandse importeur ons in bruikleen stelde. Een model-motor-combinatie die berucht is als één van de lekkerste ooit en dit prolongeert met de nieuwe 3. Ook de 330d van vandaag is weer een formidabel totaalpakket.
Wat de nieuwe 330d onderscheidt van zijn voorganger is dat het blok minder bruusk van karakter is als de eerste generatie. Nu brengt de zescilinder de 258 dieselpaardenkrachten heel geleidelijk naar de achterwielen en ook het gigantische koppel van 560 Nm is zo breed uitgesmeerd over het toerenbereik dat enkel de snelheidsmeter je eraan herinnert dat je echt gas terug moet nemen wil je niet je rijbewijs verliezen. De 330d is snel, heel snel, maar is dat uiterst stiekem en dat terwijl je een zeer aanstekelijk M-sportstuur in de handen hebt en je in de geprofileerde sportstoelen perfect zit voor spektakel. Als liefhebbers van gevoel van snelheid moeten we dat spijtig vinden, maar anderzijds rijdt het zeer ontspannend. Wat dat betreft gaan onze complimenten ook uit naar de achttraps automaat waaraan de 330d altijd is gekoppeld. Boterzacht en precies wanneer je dat als bestuurder wenst schakelt de transmissie over. Wat kan je als kilometervreter nog meer wensen. Behalve een zachter prijskaartje. Want een 330d Touring rijden is allesbehalve een koopje. Prijzen beginnen bij € 60.665,-, maar iedereen weet dat je er daarmee nog niet bent. Een uitgebreid lederpakket, het ooit zwaar bekritiseerde maar tegenwoordig ronduit verbluffend functionerende iDrive-systeem en niet te vergeten het M Sportpakket, en de te betalen prijs breekt zonder enig pardon door de tachtig mille. Ons testmodel bewijst dat met een prijs van 88.000 euro en een beetje. Oef!

Ruimte. Waarvoor?
Tenslotte nog even de praktische bruikbaarheid en de ruimte die je krijgt bij aanschaf van een 3-serie Touring. Want daar koop je per slot van rekening een station als deze voor. Toch? Deels, want de uitstraling is lange tijd minstens zo bepalend geweest. Al is die grote achterklap natuurlijk wel gemakkelijk. Toch is het wellicht fijn om te weten dat het in de 3-Touring niet langer krap zitten is. Ook de achterbank is voortaan toereikend voor volwassenen. De bagageruimte is zelfs de grootste in vergelijk met de directe concurrentie. Het standaardvolume nam met 35 liter toe tot 495 liter. Met de achterbank neergeklapt wordt dit vergroot naar 1.500 liter en dat is een flinke hoeveelheid. Nieuw en handig is trouwens de achterklep die automatisch opent na een voetbeweging onder de achterbumper. Betaal je wel voor bij natuurlijk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
BMW 3-serie Touring
Redactie
Door Redactie

Zoeken