Tests

BMW X6 M50d

BMW X6 M50d

Het is dagelijkse kost voor politici: het sluiten van compromissen. De belastingbetaler wenst immers alles wat hun hart begeert, het liefst in één keer. En dat kan niet. Ook in de auto-industrie bestaan er legio voorbeelden van auto’s die de gulden middenweg inrijden. Meest recent én meteen de auto die daarin de span kroont is de X6 M50d. Van BMW!

Onder het motto ‘bruggen slaan’ gaat het kabinet Rutte-Asscher de komende vier jaar aan de slag in Den Haag. De combinatie van links en rechts in een regering is absoluut niet de meest ideale, maar het Nederlandse volk koos nu eenmaal erg verdeelt onlangs. Als we de vaderlandse democratie in lijn trekken met ons vakgebied, dan zien we eveneens steeds vaker dat autofabrikanten de keuze tussen twee uitersten verenigen om maar zoveel mogelijk kopers(groepen) aan te spreken. Enkele voorbeelden daarvan zijn de hot hatch en de shooting brake. Maar het kan altijd extremer omdat er meerdere variabelen zijn om mee te spelen.

Buitenproportioneel

Dat de autobranche behoorlijk uit de ban kan springen bewees BMW opnieuw in 2008, met de X6. Het bedrijf wist het oprukkende ‘vierdeurs coupé’-concept te vermengen aan dat van een SUV en de X6 sloeg in als een bom. Een coalitie tussen GroenLinks en PVV zou waarschijnlijk minder media-aandacht opleveren. Uiteraard was niet iedereen direct overtuigd van de ‘X5 met eendenkont’, maar na een eerste kennismaking roemde menigeen zijn (sportieve) aspiraties. Een niet onlogisch gevolg kwam in de vorm van een M-variant die met een explosie van 555 paardenkrachten concurrent én consument wegblies. De X6M verschoof de grenzen van deze nieuwbakken niche naar welhaast buitenproportionele waarden, en zodoende resteerden er eigenlijk nog maar twee additionele compromissen: een X6 M-diesel of een X6 Cabriolet.

M-Performance
Dakloze ambitie, dat bezitten de ingenieurs van BMW zeker. Het zal echter het management van het bedrijf zijn die een cabriolet op basis van een X-variant binnen de productplanning schuwde. Een excessieve dieselmotor in de X6 lepelen klonk al heel wat minder buitenaards en bovendien een stuk lucratiever. Een dergelijk model zou het nieuwe M Performance-label ook meteen ruchtbaarheid geven.
‘Welke kerncentrale drijft deze majestueuze X6 dan wel niet aan?’ horen we je hardop denken. Qua slagvolume is het blok nog best bescheiden. Geen emmergrootte 5.0 liter V8 zoals de typenaam M50d doet vermoeden, maar slechts 2.993 cc aan spierballen. De vitaliteit van de zes-in-lijn-motor zit hem met name in de hulp van een drietal turbo’s waardoor alsnog een maximumvermogen van 381 pk wordt gegenereerd. Het koppel van 740 Nm is al evenzo imponerend, en ten tijde van de lancering was de X6 M50d dan ook de sterkste SUV-diesel verkrijgbaar. Die titel heeft hij intussen al weer moeten afstaan aan de Porsche Cayenne S Diesel, maar dat maakt BMW’s krachtpatser niet minder indrukwekkend. En zeker niet minder melodramatisch. Want dat hij de nodige emoties opwekt zodra het gaspedaal richting het schutbord gaat, daar mag geen twijfel over bestaan. De zescilinder is stante pede op stoom en duwt de kordate SUV moeiteloos in een lineaire versnelling naar hoogst illegale snelheden. Immens vlot is de X6 M50d, maar het zijn niet de emoties van snelheid die ondertussen worden losgemaakt. Slechts de steeds sneller aan je voorbijtrekkende wereld buiten de auto geeft te kennen dat het tempo er goed inzit. Binnenin overheerst de rust. Niets geen overdonderde dieselbrul of allerhande bij- en rijgeluiden, maar een bijna klinisch soevereiniteit overvalt ons, terwijl het rood van het toerenbereik voor de vierdemaal wordt opgezocht. We geloven het wel, de laatste vier versnellingen laten we voor wat ze zijn. Zowaar politieksaai dit…

Wie wil?
In theorie mag de BMW X6 M50d dan een losgebroken stier lijken, in werkelijkheid is het een eenvoudig te temmen beest van 2.225 kilogram. Desondanks bezit de auto een dodelijke precisie. Het applaus daarvoor gaat uit naar de mensen bij BMW. Ondanks de omvang van de Tweede Kamer laat de X6 M50d zich zeer lichtvoetig bedienen. Ook reageert hij uiterst alert op stuurcommando’s van de bestuurder. Positieve kritiek, en toch kunnen we de X6 M50d maar niet thuisbrengen. Voor wie is deze auto bedoeld? We kennen het predicaat ‘overdaad schaadt niet’, maar zeiden we dat bij de X6 xDrive40d ook al niet?! Dat model is immers nagenoeg even snel, minstens zo imponerend en voorzien van een vergelijkbaar superieure kwaliteit en dito weggedrag. Maar wel even 25 mille voordeliger! De X6 M50d is wellicht een ‘brug te ver’ waar allicht niemand op zit te wachten. Bovendien, moet er niet bezuinigd worden...

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
BMW X6 M50d
Redactie
Door Redactie

Zoeken