Tests

Land Rover Range Rover

Land Rover Range Rover

“Don’t change it, just make it better”, die ogenschijnlijk eenvoudige opdracht kreeg Land Rover van haar klanten. Kennelijk eenvoudig inderdaad, want hoe kun je een nieuwe generatie presenteren van een auto die als beste SUV ter wereld te boek staat zonder dat je de kernwaarden verliest. Land Rover volgde letterlijk de opdracht die trouwe klanten haar gaf. En met resultaat, zo kunnen we concluderen nadat we in het noorden van Afrika twee dagen intensief met de nieuwe Range Rover reden.

Kinderen zwaaien naar ons als we stapvoets door een bergdorpje rijden. Soms rennen ze een eindje met ons mee of dwingen ze ons te stoppen om vervolgens te bedelen om een snoepje. Het merendeel van de tijd zijn we echter alleen. Met om ons heen een schitterend landschap dat verandert van terracotta aardetinten, naar modderige stromen en soms ineens gesierd wordt door honderden cactussen groeiend tegen een steile bergwand. Van een herder, soms compleet met staf, en diens geiten die de hele weg opeist schrikken we inmiddels niet meer en ook van plotseling opduikende brommertjes met grote rookpluimen erachter kijken we niet vreemd meer op. Dat was wel anders toen we twee dagen eerder in het Marokkaanse Essaouira landden en bij het eerste beste offroad-parcours van de route op twee dromedarissen stuitten. Maar die verbazing is overgegaan in gewenning. We voelen ons onderhand helemaal thuis in de Marokkaanse binnenlanden waar een gevarieerde natuur niet in de laatste plaats voor een enerverende rit zorgt.

Opwarmronde
Ons avontuur startte zoals gezegd in Essaouira, een kuststad met 70.000 inwoners halverwege de westkust van Marokko. Met een rotsachtige kustlijn die uitzicht biedt op de oceaan en golfen die erom bekend staan vele surfers aan te trekken zou het zomaar de kust van Californië kunnen zijn. Maar dan vergis je je. Als we over het strand van de populaire Marokkaanse badplaats rijden en de golfen vlak naast onze Range Rover steeds dichterbij zien komen denken we maar aan één ding: de finish van Parijs-Dakar waarbij de trucks, motoren en auto’s over het strand van Senegal baggeren. Zo voelt dat dus. Heel machtig. Maar vooral ook zwaarder dan verwacht. Het zachte en natte strandoppervlak heeft een zuigende werking en veroorzaakt een enorme spoorvorming waardoor de Range Rover zijn eigen weg gaat. Sturen heeft weinig effect, het spoor van onze voorgangers is richtinggevend.
Moeite heeft de Range Rover echter niet met deze best pittige omstandigheden. Sterker nog, dit was slechts kinderspel zo blijkt later. Maar goed, ook wij moeten even opwarmen. En dat gunnen we de techniek net zo zeer. Of dat nodig is? Alle componenten doen hun werk volledig onmerkbaar op de achtergrond en de Range lijkt niet op gang te hoeven komen. De TDV6-dieselmotor laat zich amper horen en het nieuwe Terrain Response systeem werkt in de volautomatische stand onmerkbaar aan het instellen van de parameters van de aandrijflijn, de vering en de differentiëlen. Kiezen voor een voorkeursstand is niet meer noodzakelijk, de nieuwe ‘Auto’-stand neemt je alle werk uit handen.

Het onmogelijke mogelijk maken
Bij het achter ons laten van het strand gaat het vlakke zand over in glooiende zandduinen gevormd door de wind die een haast sprookjesachtige sfeer opwekken. Wie in eerste instantie kijkt acht het als pure waanzin om dit door de natuur gevormde lijnenspel woest te doorbreken met sporen van ons 20 inch rubber, maar Land Rover besloot anders. Terrain Response in ‘Zand’ en gas erop. “Niet te hard remmen, anders graaf je jezelf in”, geven de instructeurs ons mee. En “Enjoy!”, horen we nog ergens in de verte. Maar we hebben ons hoofd er al helemaal niet meer bij vanaf het moment dat we enkele minuten geleden onze voorgangers de duinen in hebben zien rijden. Het zand spat op en stuift rond de auto. Schitterend! Soms met gepast geweld, soms heel subtiel en met een beheerste rechtervoet wanen we ons een pad door het mulle zand dat door de regenval van de nacht ervoor extra inspanning van mens en machine vereist. Een bijkomende handicap is dat de standaardbanden vollopen en minder grip hebben. Toch lijkt de Range Rover er amper moeite mee te hebben. Soms is de uitdaging net even te groot, maar de keer erop lukt hetgeen wel, en dat hielden we aanvankelijk voor onmogelijk.

Serieuze hoogtes
Land Rover maakt haar naam waar en bevestigt opnieuw dé terreinautofabrikant te zijn. En ze zijn niet bang ons dat te demonstreren. Niet met speciaal geprepareerde voertuigen trouwens, maar gewoon met de testmodellen waarmee we de volle twee dagen ruim 350 kilometer hebben afgelegd. Dat is vertrouwen hebben in je capaciteiten en in het kielzog daarvan het afdwingen van respect. Het grootste deel van onze trip leidde over onverharde wegen die ons van Essaouira naar Marrakesh leidden en van de ene verbazing in de andere deed vallen. Plotseling opdoemende kuilen in de weg, een grote stroom water dan wel modder dat een berg af komt denderen en de weg vervaagd, maar ook gravelpaden en rotsblokken maken onze reis er niet makkelijker op. Wel uitdagender. Net als wij geniet de Range Rover van iedere meter van de trip. Alsof de Brit tegen je lijkt te zeggen dat je geen zorgen hoeft te maken; hij doet het werk wel. En dat geeft een heerlijk en tevens machtig gevoel. Het geeft ons bovendien de mogelijkheid te genieten van het adembenemende landschap, maar zeker ook van de auto waarin we zitten.

Lichter
De Range Rover heeft na decennia een iconische status verworven en Land Rover heeft dat bij deze vierde generatie nog verder onderstreept. Niet alleen offroad, waar de prestaties wederom werden verbeterd door meer bodemvrijheid, een nog grotere doorwaaddiepte (voortaan 900 mm) en het genoemde Terrain Response 2, maar zeker ook op dynamisch vlak. Niemand zal ontkennen dat de inmiddels tien jaar geleden gepresenteerde derde generatie Range Rover niet alleen groot was, maar ook zodanig aanvoelde. Hij helde flink over, stuurde behoorlijk indirect en voelde simpelweg log aan. Met een lengte van 4.999 meter, een breedte van 2.073 meter en een hoogte van 1.835 millimeter is de nieuwe Range Rover beslist geen kleintje – sterker, hij is zelfs fractioneel langer geworden – maar met een leeggewicht van 2.160 kilogram is de door ons gereden TDV6 wel 420 kilogram lichter dan de evenzo sterke voorganger met V8 diesel onder de kap. Grotendeels is die afslankkuur te danken aan de volledig uit aluminium vervaardigde carrosserie, een unicum in het SUV-segment. Dat neemt niet weg dat de Range een zware auto blijft. Desondanks is hij wel merkbaar agieler en die vooruitgang is weer toe te schrijven aan het Dynamic Response. Dit systeem vermindert overhellen aanzienlijk door de toepassingen van elektro-hydraulische stabilisatorstangen. De Range Rover is uiteraard verre van een sportauto, maar als we door het Marokkaanse Atlas-gebergte rijden en de bochtige klim naar boven maken stijgt de pret naar serieuze hoogtes. Dat was met de vorige generatie niet denkbaar.

Brits paradijs
Het 3.0 liter V6-blok voorin is fluisterstil en zijn 258 pk en 600 Nm biedt enorme kracht en souplesse. Meer heb je echt niet nodig. En dat is goed nieuws, want met een vanafprijs van € 114.600,- voor deze TDV6 hou je al snel 33 mille in de zak ten opzichte van de 339 pk en 700 Nm sterke TDV8. Alle motoren, zo ook de zescilinder, zijn gekoppeld aan de 8-traps automaat van ZF die garant staat voor boterzachte overgangen en alert schakelwerk. Precies zoals je dat wenst in een SUV als deze, eentje die weet te presteren als dat gevraagd wordt maar niet zo nodig hoeft en toch vooral een comfortabele metgezel moet zijn in het verlengde van pure weelde aan boord. Een wereld die overigens ruimer is geworden dan ooit tevoren en zeker met de optionele Executive Seats achterin je Business-class laat vervoeren. Een koelkastje tussen de inzittenden, een eigen entertainmentsysteem achterin en zelfs elektrisch verstelbare stoelen met massagestand en verwarming dan wel koeling, het is allemaal mogelijk. De verschillende houtsoorten en – vooral in de Autobiography – het prachtige leer dat om nagenoeg elk interieurpaneel is getrokken geeft een superieur gevoel. Dankzij intensieve geluidsisolatie is het binnenin fluisterstil om zodoende optimaal te kunnen genieten van het liefst 29 speakers tellende muzieksysteem van de Britse audiospecialist Meridian.
Het interieur is een combinatie van pure perfectie en vakmanschap met echte en eerlijke materialen zoals we dat eigenlijk alleen bij Engelse fabrikanten zien. Schitterend! Aan één kanttekening ontkomen we echter niet. Ondanks dat Land Rover alle mogelijke veiligheid- en entertainmentsystemen biedt zoals de concurrentie die ook heeft, doet de grafische weergave van het entertainmentsysteem en ook van het volledig digitale instrumentarium afbreuk aan het high-end karakter van de Range Rover. Een paar jaar geleden hadden we hiermee nog in gestemd, maar tegenwoordig ligt de lat veel hoger. Ook missen we een druk-/draaiknop (MMI/iDrive) om functies te bedienen. Land Rover koos voor hetzelfde touchscreen-systeem als in de Evoque en de modellen van Jaguar. Desalniettemin hebben de ontwerpers bijna vijftig procent minder knoppen gemonteerd waardoor het interieur meer rust en klasse uitstraalt dan voorheen.

Ongekroonde koning
De opdracht was simpel. De uitvoering geslaagd. Land Rover moest de beste SUV ter wereld verbeteren. Op vlakken als dynamiek was die uitdaging duidelijk, hier viel het nodige te winnen. En dat deed men. Qua comfort en interieur lag de lat al hoog, maar legde men die eveneens hoger. En ook qua design is de nieuwe Range Rover wat ons betreft geslaagd. Herkenbaar als Range Rover, maar toch vernieuwend. Al resumerend rijden we door de straten van Marrakesh lang het paleis van Koning Mohammed VI. Koning inderdaad. Land Rover had de locatie niet treffender kunnen kiezen. Niet alleen werd een groot deel van de ontwikkeling van de oer-Range in Marokko uitgevoerd, maar merken we ook dat dit terrein zijn Koninkrijk is. En hij is de koning. De koning van de SUV-klasse die de komende jaren zijn troon niet zomaar af zal staan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Land Rover Range Rover
Redactie
Door Redactie

Zoeken