Tests

Kia Cee´d Sportswagon

Kia Cee´d Sportswagon

Tien jaar geleden werd je onnozel verklaard als je in een Kia reed. Nu wil haast iedereen er één, miljoenen automobilisten althans. Gezien de sprongen die Kia als fabrikant alsook merk heeft gemaakt een samenhangende ontwikkeling. In ieder heersend segment is Kia tegenwoordig actief met één of meerdere modellen. Onlangs is het merk begonnen met het veroveren van het C-segment, een belangrijk bevonden klasse. En met de gloednieuwe Cee’d doen ze een behoorlijke poging. Het moet dus wel heel raar lopen als de Cee’d Sportswagon een aderlating in Kia’s missie is.

Het verhaal van Kia zal menigeen inmiddels bekend zijn. Te midden van een overvloed aan rode jaarcijfers weet de Koreaanse fabrikant daarentegen haar zwarte cijfers nog zwarter te schrijven. Al jarenlang is sprake van ruime groeicijfers. En net wanneer je denkt dat ze hun top nu toch echt wel hebben bereikt komen ze met een nieuw model dat zijn voorganger in een heel donkere schaduw zet. Dat zijn de passen die Kia maakt en die de fabrikant heden onderscheidt van de eerder te noemen gevestigde orde. Een nadelig gevolg voor Kia is dat onze (product)verwachtingen meegroeien met dit Zuid-Koreaanse succesverhaal en we kritischer gaan letten op de nieuwste Kia. Volledig op rozen zit de stationvariant van de Cee’d dus nog niet.

Aston Martin
Laten we bij het begin beginnen, het design. De zogenoemde ‘Tiger Nose’ is inmiddels gemeengoed geworden. Iedere hedendaagse Kia is te herkennen aan deze grille waarvan wij de vorm veel vinden lijken op een klassieke bieropener. We zouden er bijna op proosten. Bij de Cee’d Sportswagon is het familiegezicht weer wat verder geëvolueerd door bemeten koplampen in het neusontwerp te passen. De beslissing van de ontwerpers om ze bijna horizontaal en op gelijke hoogte van een belangrijke ‘kaaklijn’ te laten rusten had niet beter uit kunnen pakken. Met ietwat opgetrokken neus loert de Cee’d Sportswagon zelfverzekerd de wereld in. Tijdloos ook, al is dit gegeven pas hard te maken met het verstrijken van de jaren. Wij berusten ons dan ook op enkele overeenkomstig gelijnde sportwagens uit het verleden maar die vandaag de dag nog steeds in het tijdsbeeld passen. De Aston Martin Vanquish uit 2001 is zo´n voorbeeld.
Visueel sterke lijnen van de Cee´d zijn ook de lijnen die de onderste raamstijlen aaneenrijgen en de flanklijn in de carrosserie daaronder. Beide lopen parallel aan elkaar en onder eenzelfde hoek als de motorkap. Dit geeft de Sportswagon een nadrukkelijke wigvorm wat bij auto’s vrijwel altijd garant staat voor een vlot uiterlijk. Eigenlijk alleen de achterzijde haalt niet datzelfde niveau. Die oogt zelfs een tikkeltje anoniem.

Handigheidjes
Aandacht voor het design gaat veelal ten koste van de functionele en praktische capaciteiten. Niet bij de Cee’d Sportswagon. Zoals we van een stationwagen mogen verwachten kan de Kia behoorlijk wat bagage herbergen, om precies te zijn 1.642 liter als de achterbank en voorste linkerstoel zijn omgeklapt. Met deze hoeveelheid is hij op de liter af even groot als zijn tweelingbroer de Hyundai i30 Wagon maar fors groter dan concurrenten als de Renault Mégane Estate en de Opel Astra Sports Tourer.
Als handige feature is de Sportswagon standaard uitgerust met een verschuifbaar bagagerek waarmee een tas of koffer makkelijk klem gezet kan worden zodat deze tijdens het rijden niet door de hele kofferruimte schuift. Een tweede prettige eigenschap is het ver naar voren geplaatste scharnierpunt van de achterklep. Hierdoor ontstaat een grotere laadopening en kan je bovendien makkelijk onder de klep schuilen bij een forse regenbui. In lage parkeergarages is het weer wat beter uitkijken geblazen.

Knoppenfetisj
Qua ruimte zit het met de Cee’d Sportswagon dus wel snor, maar zodra je plaatsneemt achter het stuur valt pas op hoe ver deze auto staat van de Sephia, een van zijn voorgangers die nog geen tien jaar geleden in de prijslijsten stond. De afwerking van de Sportswagon heeft een zeer kwalitatieve uitstraling en kan zich zonder probleem meten met de concurrentie. Het dashboard is overzichtelijk hoewel we nog altijd van mening zijn dat de Koreanen veel te veel knoppen op het stuur plakken. Je moet bij het sturen uitkijken dat je niet per abuis de radiozender verandert of de tripcomputer reset.
De navigatie werkt soepel en snel, een punt waar veel concurrenten nog iets van kunnen leren. Hoogtepunt in de Sportswagon zijn de stoelen. Kia is er in geslaagd om zeer comfortabele zetels te ontwerpen die tegelijkertijd voldoende steun bieden en waarvan de zittingen lang genoeg zijn om ook de langere Europeaan in het gareel te houden. Bovendien zijn ze met hun two-tone bekleding ook nog eens cosmetisch verantwoord.

Op de vlakte
Ga je met de Sportswagon rijden dan zul je merken dat de ze bij Kia de gulden middenweg voor ogen hebben gehad gedurende de ontwikkeling. De besturing is rond de middenstand nogal vaag. Pas als je verder instuurt wordt er feedback gegeven, maar nog altijd niet veel. De Kia is zonder al te veel dramatiek, in alles eigenlijk. Ga over de schreef in een bocht en hij reageert met een veilige portie onderstuur zodat je als bestuurder niet gauw voor onwelkome verrassingen komt te staan. Grip is bovendien snel weer gevonden door het gas iets te liften. De neus trekt zich daarop in de richting waarnaar je stuurt en op deze manier zou er geen vuiltje aan de lucht moeten zijn. Dat de Cee’d overwegend is afstemd op comfort wordt in dergelijk situaties extra helder doorgeven. En anders had het lichte overhellen van de koets in bochten dit al wel verraden. In dit opzicht is de Cee’d wellicht wat pretentieus; de buitenkant doet anders vermoeden dan de werkelijke rijbeleving.

1.6 GDI
Onderhuids spreekt de Cee’d een brede doelgroep aan. Ermee rijden verloopt zonder poespas en hij doet precies wat hij in essentie moet doen, het bieden van zorgeloze kilometers. Dit non-nonsens karakter wordt verder versterkt door de 1.6 GDI-benzinemotor die we onder de motorkap van onze Sportswagon vonden. Met 135 pk kennen we dit blok al uit de Sportage en de Soul en in de Cee’d is zijn karakter onveranderd dat van een allemansvriend. Je komt prima mee in het verkeer maar een strepentrekker is het allerminst. Om in dat krappe gaatje op de linkerbaan te kunnen duiken moet je een, soms tot twee keer terugschakelen en het blok behoorlijk in de toeren jagen. Aan het opgegeven verbruik van 5,9 l/100 km wisten wij zodoende niet te komen. De boordcomputer wist ons te vertellen dat er gemiddeld 7,9 l/100 km nodig was voor onze testcyclus.

Uitrusting
Het ultieme voorbeeld dat de Cee’d op gelijke hoogte staat met zijn concurrenten is de ongelooflijk uitgebreide optielijst, voorzien van de laatste technische snufjes. Een verwarmd lederen stuurwiel, TFT-instrumentenpaneel, elektrisch verstelbare stoelen met geheugenfunctie, ruitenwisserontdooier, Smart Parking Assist, Lane Departure Warning en rondom parkeersensoren, het is slechts een greep uit de mogelijkheden die Kia biedt. Het gevolg is natuurlijk wel dat zijn budgetprijs na flink aanvinken snel aan de horizon verdwijnt, hoewel deze dan nog altijd goedkoper zal uitvallen dan menig concurrent.

Afsluitend
Na een week sturen in de Cee’d Sportswagon kunnen we er niet omheen dat dit een van de koplopers in dit segment is. Met een dergelijke uitstraling, uitrusting, prima rijgedrag en concurrerende prijsstelling kunnen geïnteresseerden moeilijk om deze complete Kia heen. Het enige vraagteken zetten wij bij de naam. Had Kia hem gewoon Cee’d Wagon genoemd dan was er niets aan de hand geweest, maar Sportswagon suggereert sportiviteit en die hebben wij niet kunnen ontdekken. Op dat smetje na, chapeau voor Kia!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Kia Cee´d Sportswagon
Redactie
Door Redactie

Zoeken