Tests

Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?

Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?

Hot-hatchbacks worden meestel geleverd met krachtige benzinemotoren. Seat doet het compleet anders en levert de Ibiza Cupra met een 160 pk sterke dieselmotor. Mag je de Ibiza Cupra D dan wel een hot-hatch noemen?

Om meteen maar even wat op de kaart te zetten heeft de Ibiza Cupra D twee belangrijke dingen om te onthouden. Het eerste is het grote gemis, namelijk de hoge toeren van de benzinemotor. Niet dat die diesel naar klinkt, helemaal niets zelfs want voor een diesel zit er best een sportief (uitlaat)geluid in, maar toch is en blijft het een diesel. Het grote voordeel van die diesel is wel weer dat je bij elk toerental en in elke versnelling een enorme duw in de rug kunt verwachten. En reken maar dat dat een goed gevoel geeft! In z´n zesde versnelling, bij 120 km/h is vlot inhalen geen enkel probleem.
 
Straalt één en al sportiviteit uit
De Ibiza Cupra D is door Seat Sport, de speciale sportafdeling van het Spaanse merk, onder handen genomen. Het resultaat is niet alleen deze fantastische motor met een vermogen van 160 pk en een koppel van 330 Nm (bij 1.900 tpm), maar ook een compleet sportief samengestelde Ibiza. Aan de buitenkant is dat goed te zien aan de dikke voorspoiler, de 17 inch lichtmetalen velgen, de sportieve achterbumper, de dikke ovalen uitlaatpijp, het spoilertje op de achterklep en niet te vergeten de letters CUPRA op de achterklep. Genoeg herkenningspunten en helemaal waneer de auto ´ovni-geel´ is. Ook in het interieur wordt je er continue aan herinnert dat je hier niet in een gewone Ibiza zit. Het rode stiksel van het leer om de versnellingspook, handrempook en het stuur doen sportief aan. Met name ook het rode stukje leer op het stuurwiel heeft een regelrechte verwijzing naar de autosport en de witte wijzerplaten zien er goed uit. Helaas zijn ze niet altijd even goed afleesbaar en dat is met name ook te wijten aan de drukke letters. In de prima zittende sportstoelen is het Cupra logo gestikt. Wat uitstraling betreft mag deze Ibiza Cupra D met recht een hot-hatch worden genoemd. Enige vorm van kritiek is er op de afwerking van het interieur. De middenconsole is, in combinatie met het navigatiesysteem, rommelig en in het dashboardkastje en zelfs de kofferbak ontbreken lampjes. Dat is jammer!
 
Flinke roetwolken
Nu moeten we op zoek naar de vraag of de Ibiza Cupra D wel een hot-hatch genoemd mag worden. Vroeger waren dieselmotoren stinkende en ronkende motoren die veel roet uitstootten. De techniek van tegenwoordig is zo ver dat dieselmotoren ook stil en schoon zijn en bovendien geweldige prestaties kunnen leveren. Dat blijkt wel, want deze Ibiza Cupra D heeft maar 7,6 seconden nodig om 100 km/h aan te wijzen op de snelheidsmeter. De topsnelheid van 220 km/h bereik je binnen no-time. Toch is deze 1.9 TDI-motor ´s morgens bij een koude start helemaal geen lieverdje. Hij maakt behoorlijk lawaai en er komt een flinke roetwolk uit de uitlaat. Het geluid neemt af wanneer de motor warm is, maar de roet blijft komen. Geef je een flinke stoot gas dan brult de motor en wordt er een zwarte wolk uit de uitlaat gespuwt. Maar… die diesel heeft ook zo z’n charmes, want het is een geweldig gevoel om bij het overschakelen meteen weer een flinke stoot in rug te krijgen. Accelereren is leuk, maar soms ook lastig. De weersgoden waren ons slecht gestemd en het regende de hele week, dat betekent natte en gladde wegen en daar heeft de Ibiza Cupra D moeite mee. De 330 Nm´ers koppel worden zo abrupt op de wielen overgebracht dat je soms flink staat te spinnen en de tractiecontrole flink in moet grijpen.
 
Een flinke duw in je rug
Het onderstel van de Ibiza Cupra D is volledig afgesteld op sportiviteit. Het onderstel is enorm hard en soms oncomfortabel. Elke dwarsriggel in de weg wordt doorgegeven en over een slechte weg hoor je in het interieur diverse rammeltjes en kraakjes. Overhellen is de Ibiza Cupra D niet mee bekend en een bocht kan lekker snel worden genomen. Ga je iets te hard dan is de Ibiza licht onderstuurd maar dat is eenvoudig te corrigeren en wordt bovendien door de ESP in de hand gehouden. Het sturen had wat ons betreft wel wat gevoeliger gemogen, soms is de besturing een beetje vaag. Verder wil de Ibiza, mede te wijten aan z´n brede banden, nog weleens een zoekerig gedrag vertonen. Rijden is echter een plezierige ervaring, en dat is zacht uitgedrukt. Wanneer je de bak in z´n eerste versnelling schakelt, de koppeling op laat komen en een flinke dot gas geeft sprint de Ibiza er als een beest vandoor, hup naar z´n twee en meteen weer een flinke duw in de rug, het geweld wordt direct aan je doorgegeven en werkt gewoon verslavend. Het mooiste is om de motor van laag uit de toeren op te laten klimmen. Zodra de turbo erin komt krijg je een flinke duw en spurt je ervandoor, dat is een ervaring die je zelf moet beleven.
 
Conclusie: Hot-hatch
Wat uitstraling betreft is de Ibiza Cupra D een echte hot-hatch. Onze testauto was uitgevoerd in ‘ovni-geel’ en dat staat erg stoer. Ook in het interieur overheerst de sportiviteit. Belangrijker nog zijn natuurlijk de prestaties en de rij-eigenschappen. Wat prestaties betreft niets te klagen, hij is lekker snel, pittig en trekt bij alle toerentallen als een beest weg. Daar kan geen benzinemotor tegenop. Het geluid is natuurlijk wel ‘diesel’ en dat is het enige gemis. De hoge toeren van een benzinemotor in combinatie met een leuke sportuitlaat zijn oorstrelend maar deze rauwe diesel is dat lang niet altijd. Om een lang verhaal kort te maken en terug te komen op de ‘hot-hatch-vraag’. Ja, de Ibiza Cupra D is een hot-hatch want de bergen aan koppel wegen makkelijk af tegen het gemis van het ‘benzine-geluid’.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Seat Ibiza Cupra D: ´hot hatch´?
Redactie
Door Redactie

Zoeken