Tests

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf

Tientallen kilogrammen gewicht, vele grammen CO2-uitstoot en tot 23 procent brandstof bespaarde Volkswagen voor elke nieuwe Golf. Hij is daarmee lichter, schoner en zuiniger. Moderner ook. En nog beter dan hij al was. Maar hij is bovenal een Golf. Een klasseloze auto voor alleman; van bouwvakker tot huisarts en van twintiger tot gepensioneerde. En als zevende generatie nog begeerlijker dan voorheen, want wat is het een dijk van een auto geworden.

Als je voor de rest van je leven nog maar één gerecht zou mogen eten. Wat zou je dan kiezen? Of als je nog maar één kunstwerk mag hebben om naar te kijken, of één enkel nummer om naar te luisteren? Je kiest voor iets dat op elk moment van de dag smaakt, bij elke gelegenheid past of bij elk humeur stemt. Maar stel dat je die vraag stelt voor een auto? Waar kies je dan voor? Volkswagen zegt de Golf. Uiteraard. En het mag dan slimme marketingpraat zijn het snijdt wel hout. De Golf is een auto voor alledag, voor elke gelegenheid en in zekere zin ook voor iedereen bereikbaar. Bovendien is de Golf praktisch en bovenal tijdloos. Een Golf 4 van vijftien jaar geleden is ook nu nog een prima auto.

Volledig nieuw
Maar goed, we kunnen er lang en breed over blijven praten, cijfers opdreunen die bevestigen hoe geweldig de Volkswagen ingenieurs wel niet hebben gewerkt – en dat hebben ze! – maar het is tijd om te gaan rijden. Nadat we getuige waren van zijn werelddebuut in Berlijn en zijn officiële presentatie op de Autosalon van Parijs hebben we alle droge cijfers en specificaties wel behandeld en staat de nieuwe Golf nu voor ons klaar op het Italiaanse eiland Sardinië. De plek waar wij de allereerste kilometers mogen rijden met een Golf die van de grond af aan nieuw ontwikkeld is. Compleet nieuwe motoren, versnellingsbakken, een vrijwel geheel nieuw onderstel en nieuwe entertainmentsystemen. Werkelijk alles aan de Golf is geheel nieuw. Dat zie je misschien niet op het eerste oog, maar je merkt het wel. In alles.

Rijplezier
Met een glimlach op ons gezicht slingeren we zodoende over de bochtige binnenwegen op Sardinië. Echt met plezier. En stiekem ook met verbazing. De Golf was altijd al een prima rijdende auto, maar spannend was het nooit. De Golf 7 overtuigd echter aan beide zijden van het spectrum, zowel op het gebied van comfort alsook dynamiek. De grondig vernieuwde voorwielophanging en compleet nieuwe achterwielophanging doen hun werk op sublieme wijze en bevestigen dat Volkswagen aan beide eigenschappen meer aandacht heeft besteed. Zeker in samenwerking met het standaard gemonteerde elektronische sperdifferentieel (XDS) is amper sprake van het typische karakter van een voorwielaandrijver: onderstuur. Terwijl we de bochtensnelheden verder en verder opvoeren vragen we ons af wie ooit met een Golf zo zou gaan spelen als wij momenteel aan het doen zijn. En dat geeft wel aan dat het model heel veel aankan. En dat ook nog eens met plezier laat gebeuren. Slaan we even later een erbarmelijk slechte weg in ook dan verbaasd de Golf. De balans is zo goed! Een compromis is vaak een veilige en saaie keuze, maar het onderstel van de Golf weet een compromis plezierig te maken.

Dynamic Chassis Control
In ons geval onderdeel van die prettige rij-eigenschappen zijn de adaptieve dempers genaamd Dynamic Chassis Control (DCC). Een systeem dat ondanks dat in de Golf zijn tweede generatie debuteert voor ons nog altijd minimale waarde biedt wat instelbaarheid betreft. Met een druk op de knop zijn de dempers wat sportiever dan wel zachter in te stellen, maar het resultaat is amper merkbaar. Bij het nieuwe Driving Profile Selector die je in kunt stellen op Eco, Comfort, Standard, Sport en Individual is het al weinig anders. Het systeem maakt het mogelijk met een druk op de knop het karakter van de besturing, de dempers, de versnellingsbak (DSG) en de gaspedaalresponse aan te passen. Maar het resultaat is nauwelijks merkbaar. Enkel de besturing wordt in Sport wat zwaarder en directer. Over de besturing gesproken, die is redelijk neutraal maar zeker met een vleugje dynamiek. Verwacht dus geen zeer precieze stuureigenschappen, het is en blijft een Golf, maar saai is het evenmin te noemen. Zeker tijdens het sportievere werk voel je prima wat er onder je gebeurt.

Details
Al rijdend - op het overigens schitterende Sardinië - hebben we onze blik meerdere malen door het interieur laten dwalen. Een interieur dat herkenbaar Volkswagen is, maar wel vernieuwend voor het merk. Alle bedieningselementen zijn opnieuw ontworpen en het dashboard is meer naar de bestuurder gedraaid voor een wat sportiever gevoel. Er was meer aandacht voor de ergonomie dan ooit tevoren en centraal daarin staan de entertainmentsystemen waarbij het in ons testmodel gemonteerde topsysteem Discover Pro uitblinkt door zijn 8 inch grote touchscreen. De grafische weergave doet denken aan moderne smartphones en vegen over het scherm behoort dan ook tot de mogelijkheden. Zo prettig als op een smartphone gaat het niet, maar het systeem werkt wel supersnel en is grafisch zeer gelikt. Wat verder opvalt is dat Volkswagen veel chroom en aluminium heeft verwerkt om het interieur op smaakt te brengen. En daarin zijn ze zonder meer geslaagd. Het zwart gelakte dashboard en dito sierstrips uitgevoerd in mooie materialen, de vele chromen en aluminium accenten en dat alles in combinatie met het Marrakesh bruine leer in onze testauto geeft de Golf zowaar een bijna chique uitstaling. Oké, wij rijden hier met topmodellen uit de range, maar ook de basis is zonder twijfel erg fraai en in sowieso doordacht.

Motoren
En dan de motoren. In Nederland zullen de 1.2 TSI met 85 en 105 pk en de Bluemotion (14% bijtelling!) met 105 pk sterke TDI de dienst uit gaan maken. Maar die stonden op Sardinië helaas niet voor ons klaar. Wat er wel stond was de 1.4 TSI, het nagelnieuwe blok met cilinderuitschakeling dat 140 pk en 250 Nm op de voorwielen loslaat. Het blok blijkt net als in de Audi A3 ook in de Golf een uiterst levendige en smakelijke machine die zelfs een sportief toontje meeblaast. Bij elk toerental heeft het blok kracht en weet dat ongekend soepel over te brengen. De machine hangt aan het gas alsof hij vele malen meer vermogen heeft en weet je in 8,4 seconden naar 100 km/h te doen sprinten. Gepaard gaande met een volgens fabrieksopgave verbruik van 5,2 l/100 km valt hier weinig aan toe te voegen. Dat geldt al evenzo voor de 150 pk en 320 Nm sterke 2.0 liter TDI-motor die wij gekoppeld aan een DSG-versnellingsbak reden. Een heerlijke combinatie die je moeiteloos vele honderden kilometers over de Autobahn zal begeleiden. Het blok is stil, uitermate krachtig en wie enigszins gedoseerd met de rechtervoet omspringt zal in de buurt van de opgegeven 4,1 l/100 km moeten kunnen komen.

Allrounder
Je begrijpt het al wel, de Golf is opnieuw de allrounder die hem al bijna veertig jaar lang tot een ongekend succes maakt. En bij een allrounder hoort natuurlijk ook een praktische en vellige kant. Iets waarop de Golf evenmin teleurstelt. Inzittenden hebben ook achterin zeker de ruimte, de kofferbak groeide met 30 liter tot een totaalvolume van 380 liter en mede dankzij de tussen de voorstoelen verdwenen mechanische handrem - de Golf heeft voortaan een elektronische handrem – kon veel ruimte worden gecreëerd. Vlak voor de versnellingspook zit zelfs een vakje voor een smartphone of iPod waarin ook het kabeltje om deze aan te sluiten uitkomt. Als het op veiligheid aankomt trekt Volkswagen een heel arsenaal aan (optionele) hulpmiddelen uit de kast. Wat te denken van City Emergency Braking, Multicollision brake system en Front Assist. Systemen die je als bestuurder assisteren in kritische situaties en de impact van een ongeluk verkleinen of zelfs proberen te voorkomen.

Golf-klasse
We kunnen nog pagina’s volschrijven over de Golf. Maar dat hebben we in de afgelopen weken al wel gedaan. Feitelijk kunnen we na de eerste statische presentatie, zijn werelddebuut in Parijs, het bekendmaken van de prijzen en nu zijn eerste rij-indruk enkel tot conclusies komen. En die conclusie is enkel positief: met de nieuwe Golf overtreft Volkswagen zichzelf. Juist nu de concurrentie steeds dichterbij komt laat Volkswagen zien waarom het C-segment ook wel de Golf-klasse genoemd wordt. Natuurlijk is de nieuwe Golf beter, zuiniger, schoner en veiliger dan zijn voorganger, maar de stappen die het met de nieuwe Golf gezet heeft zijn wel heel groot. Het leek er even op dat het verschil met de concurrentie puur nog in de marges zat, maar Volkswagen laat zien die marge nog verder te kunnen verruimen. De koning van de Golf-klasse zit steviger op zijn troon dan ooit tevoren.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Redactie
Door Redactie

Zoeken