Tests

Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe

Toen Hyundai in 2000 als een van de eerste niet-Amerikaanse fabrikanten een SUV presenteerde vernoemde men het model heel toepasselijk juist naar een Amerikaanse stad. En niet zomaar een stad. De naam Santa Fe is immers niet alleen verbonden aan de in New Mexico gelegen plaats, maar betekent in het Spaans eveneens ‘Heilig geloof’. En dat laatste heeft Hyundai altijd al in haar producten gehad. Zeker in de Santa Fe die nieuwe wegen vrijmaakte.

Dat geloof bleek geheel gegrond. Hyundai heeft met de Santa Fe onomstotelijk bewezen zich ook in hogere marktsegmenten onmisbaar te kunnen maken. En dan niet alleen in de Verenigde Staten waar het model primair voor ontwikkeld is, maar zeker ook in Europa. Sterker nog, zelfs in Nederland waar de keuze in dit soort segmenten al snel op een Duitse auto valt. De Santa Fe heeft het tegendeel bewezen door een ruime en stoere auto aan te bieden tegen een scherpe prijs. En dat sloeg aan. Hyundai claimt dat er in ons land zo’n 15.000 exemplaren van de SUV rondrijden waarmee de in 2006 verschenen tweede generatie het merendeel van die verkopen voor zijn rekening heeft genomen. Hyundai was er vele jaren marktleider mee in zijn segment. Nu SUV’s steeds populairder worden, maar wij als consument ook steeds kritischer worden op wat we krijgen voor ons geld lijkt Hyundai er nog meer in te geloven als ooit tevoren. “Het debuut van de derde generatie zal het succes van zijn voorgangers zeker voortzetten”, aldus de woordvoerders van de Nederlandse importeur.

Storm Edge
Die zelfverzekerdheid kunnen wij ons wel voorstellen. De nieuwe Santa Fe dwingt die immers af. Was de eerste generatie nog voorzien van lichtelijk vreemde bollingen, daar kwam bij de tweede generatie radicaal verandering in. Maar zo lekker dik als deze nieuwe Santa Fe smoelt is nog niet eerder vertoond. De Santa Fe is zowaar een auto waar je voor kunt vallen. Karakteristieke Hyundai-elementen als de hexagonale grille zijn gecombineerd met een doorontwikkeling van het Koreaanse design-DNA. Bij de Santa Fe is daar het thema ‘Storm Edge’ aan toegevoegd; een krachtige naam die dan ook garant staat voor een atletisch lijnenspel met sterk oplopende raamlijnen, een breed geschouderde achterzijde en indien gewenst een paar 19 inch lichtmetalen wielen. Het design ziet er tot de puntjes verzorgd uit en maakt de Santa Fe tot een attractieve wagen waar wij zonder meer enthousiast van worden.

Interieur
Dat enthousiasme wordt niet minder als we instappen. Ook hier oogt de Santa Fe volwassen en doordacht. Je kunt duidelijk zien dat Hyundai in tien jaar tijd grote stappen gemaakt heeft en zich met de derde generatie op hoog niveau bevindt. Er is ook duidelijk een familiegezicht te herkennen. Het binnenste van de Santa Fe is in lijn met dat van de eveneens nieuwe i30 en i40 en dat betekent een dynamisch lijnenspel dat zeker ten opzichte van de Duitse concurrentie een stuk spraakmakender is. Het materiaalgebruik en de afwerking zijn keurig, maar het premium gevoel dat je bij de Duitse concurrent ontbreekt er nog net aan. Is dat erg? Nee, helemaal niet want met een prijskaartje dat ruim lager ligt vergeef je dit de Santa Fe direct.

Ruim!
De Santa Fe oogt als een forse en stoere auto en dat bewijst zich ook binnenin. De derde generatie van deze Koreaanse SUV doet er zelfs nog een schepje bovenop door in de lengte met 30 mm te groeien tot een totaal van 4.690 mm. De wielbasis bleef gelijk, maar is met 2.700 mm zonder meer toereikend. Hyundai wringt zich daarmee precies tussen de concurrentie als het op pure cijfers aankomt, maar heeft gevoelsmatig een ruimer aanbod. Als inzittenden heb je zowel op de voorste twee zitplaatsen alsook op de achterbank zonder meer voldoende bewegingsvrijheid. Wie niet zo nodig zeven personen hoeft te voeren – dat kan namelijk met een Santa Fe – kiest gewoon voor de vijfzitter en profiteert zodoende van extra opbergvakjes onder de dubbele vloer van de 585 liter grote bagageruimte. Los slingerende spullen zijn in het interieur niet nodig, Hyundai heeft goed nagedacht over talloze grote opbergvakken onder het dashboard, in de portieren en in de middenconsole.

Comfort
En het rijden dan? Hyundai levert de Santa Fe met een 192 pk sterke 2.4 liter benzinemotor en een bijna even sterke dieselmotor. Daarbij verwacht men een redelijk gelijke verdeling qua verkopen en kiest eveneens de helft voor een automaat. Aangezien het overgrote merendeel enkel een voorwielaandrijver zal bestellen kozen wij voor de tweewielaangedreven versie met onder de kap de 2.2 liter CRDi dieselmotor in combinatie met de zestraps automaat. En dat is een uitstekende keuze zo blijkt als we op weg gaan. De 197 pk sterke dieselmotor weet de 1.716 kg wegende Santa Fe moeiteloos in beweging te brengen. En dankzij het koppel van 421 Nm, beschikbaar tussen 1.800 en 2.500 tpm, zijn tussenacceleraties al evenzo vlot uitgevoerd. De automaat schakelt daarbij opvallend prettig en snel door de verzetten terwijl de dieselmotor zijn werk op de achtergrond uitvoert. Bij snel accelereren is de dieselbrom wellicht iets te prominent aanwezig, maar eenmaal op snelheid is de zelfontbrander enkel op de achtergrond te horen. De Santa Fe geeft er meteen het gevoel mee een reisauto te zijn, iets dat zijn rij-eigenschappen onderstreept. Deze SUV is niet gemaakt om op snelheid van de ene naar de andere bocht te accelereren, maar moet zijn inzittenden juist in alle comfort vervoeren. En daarmee lijkt alles te kloppen. De vering en demping is comfortabel afgestemd, maar van zwabberen, overhellen of overdreven duiken bij krachtig remmen is geenszins sprake. Enkel de besturing had wel iets meer gevoel mogen bieden, daar kan zelfs de instelbare stuurbekrachtiging weinig aan veranderen.

Prijs
En dan de hamvraag: wat kost ‘ie? Dat was immers een zeer sterk punt bij zijn voorganger die vlak voor de facelift in 2010 als zeer complete 4WD V6 voor 45 mille in de prijslijsten stond. Sterker nog, de eerste generatie stond in 2000 voor nog tien mille minder zo compleet voor de deur. Die tijden zijn mede dankzij onze overheid verleden tijd, maar Hyundai is er ondanks onze zware CO2-regels wel in geslaagd de prijs te verlagen ten opzichte van het af te lossen model. De prijslijst start bij € 38.995,- voor de 2.4 GDI 2WD in i-Motion uitvoering. Dieselen kan vanaf € 40.995,- (i-Motion) en in beide gevallen is de uitrusting heel behoorlijk: 17 inch lichtmetaal, airco, 7 airbags, LED-dagrijverlichting, Bluetooth carkit, cruise control, radio/CD-speler en Flex Steer zijn standaard gemonteerd. De door ons gereden 2.2 CRDi 2WD automaat in i-Catcher ontbreekt het werkelijk nergens aan en kan als het absolute topmodel worden gezien. Zijn prijskaartje? Net geen 51 mille. Een zeer scherpe prijs voor een auto van dit formaat, met deze kwaliteiten en met deze uitrusting. Daar kan geen van de concurrenten aan tippen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe
Redactie
Door Redactie

Zoeken