Tests

Peugeot 508 RXH

Peugeot 508 RXH

Met de stroom meezwemmen is natuurlijk veel gemakkelijker dan er tegenin moet Peugeot gedacht hebben. Het Franse merk bedenkt zich dan ook geen moment en tovert van de bewezen 508 SW een ‘offroad look’-model uit de hoge hoed. Maar daarmee doen we de 508 RXH te kort.

Al sinds het begin van dit millennium experimenteren diverse fabrikanten met een ‘offroad look’ principe. Stiekem begon deze trend al in het begin van de jaren negentig met de Volkswagen Golf Country, al was deze Duitser in tegenstelling tot de meeste hedendaagse rivalen zeer capabel in het terrein. Peugeot had de stroming in additioneel mannelijk vormgegeven modellen voorlopig gemist, maar slaat met haar nieuwste topmodel toe om het concept meester te maken. De Fransen geloven echter niet in slechts wat optische bombarie, maar combineren het opgeruwde exterieur direct om haar technische paradepaardje te etaleren. Dat vraagt om een toenadering!

Robuust uiterlijk
In één oogopslag is het evident dat dit niet de zoveelste lease-508 SW is. De potentere grille en vernieuwde bumper met de rechtopstaande LED-strips zijn slechts het begin van het avontuurlijke gezicht dat de RXH onderscheidt van de reguliere SW-modellen. Vooral de riant bemeten kunststof wielkastverbreders en de verhoogde wielophanging ademen duidelijk de ‘ik-wil-in-de-modder’-sfeer uit. Daartoe dragen ook het standaard 18 inch lichtmetaal en aluminium sierstrippen rondom bij. Optisch is dit exemplaar duidelijk de meerdere uit het Franse gamma.

Hightech innerlijk
Hoewel menig boswachter direct gecharmeerd zal zijn van het exterieur, heerst in het interieur van de RXH een totaal andere sfeer. Het ontwerp van het dashboard is grotendeels identiek aan de reguliere 508-modellen en is voornamelijk ruimtelijk en sereen opgebouwd. Het meest markante verschil zit ‘em in de korte versnellingspook en de modi selector van de aandrijflijn die tevens in de middenconsole een plekje heeft gevonden. De beide details zijn gelikt vormgegeven en passen opperbest in de ‘hightech’ sfeer die Peugeot met het kordate model wil uitdragen. Niet voor niets wordt de RHX tot de nok toe gevuld met gadgets zoals het zeven inch kleurenscherm met navigatie, keyless entry and start, intelligente parkeerhulp en een head-up display. Stuk voor stuk snuisterijen die het hoogwaardige innerlijk naar een nog hoger niveau brengen. Wij houden er wel van!

Riante leefruimte
En de lofzang zet nog even door, want ook wat de leefruimte betreft vallen we met de neus in de spreekwoordelijke boter. Zowel voor- als achterin is het meer dan royaal toeven in de Fransoos. Slechts in de laadruimte merken we een lichte terugval op. De RXH beschikt namelijk met 423 liter over fors minder inhoud dan de reguliere bagageruimte van de 508 SW. Liefst 137 liter minder om precies te zijn. Ruimte die Peugeot nodig had om de hybridemodule op te bergen. Opvallend detail hierbij is dat het accupakket vanuit de bagageruimte gewoon te bereiken is. Waarom zou dit toegankelijk moeten zijn voor een consument? Het ziet er ronduit amateuristisch uit.

Twijfel slaat toe
Nu we toch aangekomen zijn bij de hybridemodule, moeten we meteen vermelden dat de RXH is uitgerust met het paradepaardje van de Franse autofabrikant. Het betreft de eerste dieselhybride ter wereld en natuurlijk bekend uit de 3008 waarop dit systeem debuteerde. De unit levert een gezamenlijk vermogen van 200 pk en dat klinkt natuurlijk indrukwekkend in de kroeg. Zeker als je het opgegeven fabrieksverbruik van 4,1 l / 100 km in acht neemt. Dat we al enigszins huiverig achter het stuurwiel plaatsnemen heeft echter niets te maken met angstzweet voor hoge snelheden, maar met onze eerdere ervaring met dezelfde aandrijflijn in de Peugeot 3008 Hybrid4. Die was, ondanks de theoretische perfectie van het concept, slechts summier positief. En om maar meteen met de deur in huis te vallen; helaas is dat evenzo bij de 508 RXH. We leggen het graag even uit.

R, N, A en M?
Stiekem begint het al bij het ‘starten’ van de aandrijflijn, want waar zit de startknop? Na enig speurwerk vinden hem aan de linkerzijde, vlak naast de deur. Vanzelfsprekend bij een Porsche, maar voor een Franse gezinsauto een vrij onlogisch plaats. Ten tweede moeten we een ongewone keuze maken bij de automatische transmissie. We vinden simpelweg geen traditioneel menu met P, R, N en D, maar een menu met R, N, A en M. Hierbij vervangt de A(utomatic) de D(rive) en de N(eutral) de P(ark). Vooral de laatstgenoemde zorgde tijdens de testperiode nogal eens voor een onverwachte situatie. Want in plaats van de reguliere P-stand stopt de ‘N’ het rollen van de auto niet. Niet handig als je even snel iets buiten de auto moet doen, want je vergeet hem geheid op de elektrische handrem te zetten. Bij ons rees dan ook al snel de vraag wat er eigenlijk mis is met een conventionele selectiemenu?

Bietenbrug
Maar daar blijft het niet bij, want na het selecteren van de transmissie kan tevens een rijmodus ingesteld worden. Meestal zal de consument kiezen voor de ‘Auto’-modus, maar daarnaast is er de mogelijk om ‘Sport’, ‘ZE’ en ‘4WD’ te selecteren. De eerste twee modi laten zich raden, maar de laatste twee zijn ietwat ingewikkelder. De stand ‘ZE’ en ‘4WD’ zet de Peugeot respectievelijk in volledige elektrische modus of in permanente vierwielaandrijving. Kies je echter gewoon voor de ‘Auto’-modus dan zorgt de 163 pk sterke 2.0 HDI voor de aandrijving van de 1.745 kilogram wegende Fransoos. Daarnaast assisteert een elektromotor met 37 pk de Peugeot op cruciale momenten. Meer dan voldoende voor ons wegennetwerk zou je zeggen, maar zelfs na het selecteren van de ‘Sport’-modus voelt de Peugeot geenszins vlot aan. Dat ligt niet zozeer aan de overigens onmerkbare samenwerking tussen de beide motoren, maar meer aan de manier waarop de Peugeot zijn krachten overbrengt.

2Tronic
Hoofdverantwoordelijk voor de penibele overbrenging is de 2Tronic versnellingsbak waardoor de gehele aandrijflijn collectief de bietenbrug opgaat. Deze transmissie is niet alleen tenenkrommend traag, daarbij gaat het schakelen gepaard met kortstondig inhouden en is ook de software geregeld aan vakantie toe. Zeer spijtig, want met een modernere automaat - wellicht één met dubbele koppeling - zou de verder uitstekend werkende aandrijflijn hoge ogen scoren. Dat bewijst de EV-mode bijvoorbeeld waarin de RXH korte stukken asfalt tot een snelheid van 60 km/h volledig elektrisch kan afleggen. Maar niet alleen in de elektrisch modus is de elektromotor een toegevoegde waarde, de krachtbron helpt eveneens bij normaal gebruik om het verbruik te drukken. En hoewel we de fabrieksopgave van 4,1 l/100 km niet wisten te benaderen, blijft het behaalde 5,6 l/100 km gering voor de lijvige Fransoos.

Dilemma
Ondanks de toevoeging van 230 kilogram ten opzichte van de reguliere 508 SW 2.0 HDI met automaat blijft het onderstel van de Peugeot ons verbazen. Natuurlijk is het additionele gewicht merkbaar getuige de soms deinende kont, maar de prettige mix tussen dynamiek en comfort van het reguliere model is zeker behouden gebleven. Het maakt onze conclusie er niet gemakkelijker op en plaatst ons voor een lastig dilemma. Aan de ene zijde is de RXH een heerlijke reisauto met veel ruimte, comfort en uiterlijk vertoon. Tegelijkertijd zorgt de twijfelachtige aandrijflijn bij ons voor kopzorgen. Een ander, nog niet aangehaald nadeel is het kostenplaatje. Het geavanceerde systeem drijft de vraagprijs van de Peugeot namelijk op naar minimaal € 49.990,- en dat is een forse smak geld. Zelfs met 20% bijtelling. Kijken we naar een normale 508 SW met 20% bijtelling en de welleswaar minder krachtige e-HDI met 115 pk, dan moet deze minimaal € 32.665,- kosten. Met een vergelijkbare uitrusting kruipt de prijs uiteraard snel over de 40 mille, maar dan nog prijkt er een flink verschil tussen beide. Gluren we met een schuin oog naar de eveneens zeer complete 160 pk sterke 2.0 HDI Allure mét prettige handbak dan zien we een vanafprijs van € 41.075,- staan. Met 25% bijtelling, maar maandelijks dankzij zijn lagere catalogusprijs aanzienlijk goedkoper. Alleen moet je dan wel het stoere uiterlijk van de RXH missen. Wij zouden het echter wel weten en stapten snel in een reguliere 508 SW.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Redactie
Door Redactie

Zoeken