Tests

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost

De driecilinder in de Ford Focus zorgde voor opschudding in de autowereld. Niet enkel vanwege zijn next-generation downsizing, maar tevens dankzij zijn volwassen karakter. Want hoe klein het blok ook is, wij waren tijdens een eerste test zeer enthousiast. Toch rees er een vraag, want hoe pakt de compacte driepitter uit tijdens de ultieme autotest; de zomervakantie? Een ruim vierduizend kilometers lange route in het voormalige Habsburgse rijk moet duidelijkheid verschaffen.

“Weet je zeker dat dit de goede weg is?”, klinkt het van de bestuurdersstoel terwijl de neus van de Focus de verharde weg verlaat. “Volgens het navigatiesysteem wel”, aldus de eveneens nerveus kijkende bijrijder. Vlot verlagen we de snelheid en observeren we het haast rally-achtige weggetje naar boven. De slingerende klim over zand en stenen naar het schilderachtige bergdorpje Grožnjan, gelegen in de populaire vakantiestreek Istrië, Kroatië is waarschijnlijk niet de meest gebruikelijke weg naar boven, maar wat geeft het. We hebben de tijd.

Huis Habsburg
Ruim twee weken de tijd om precies te zijn, waarin de uitgestippelde route langs diverse delen van het ooit oppermachtige Habsburgse Rijk prijkt. Deze monarchie uit 1526 behoorde op zijn hoogtepunt tot het meest invloedrijke vorstenrijk dat zich uitstrekte van Hongarije tot Nederland en van Spanje tot Kroatië. Zelfs fracties van Henry Ford’s geboorteland werden ooit overheerst totdat het Rijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog uiteen viel. De fascinerende geschiedenis gaat gepaard met eindeloos machtsvertoon, maar biedt weinig overeenkomsten met de levensloop van ons leidend onderwerp. Al scheelde dit voor het ooit almachtige Ford concern niet bijster veel.

Derde generatie
Tot zover de geschiedenisles, terug naar het heden waar we opgetogen ontdekken dat de andere zijde van Grožnjan rimpelloos asfalt kent. Een ondergrond waar de Ford zich evident meer op zijn gemak voelt. De compacte middenklasser staat sinds zijn eerste verschijning bekend als de meest dynamisch sturende auto in zijn segment en dat is twee generaties verder identiek gebleven. Een kenmerk die gedurende de heuvelachtige weg met een grimas onderstreept wordt, al wordt ons enthousiasme enigszins getemperd door de herverdeling van de kampeeruitrusting achterin de 490 liter tellende bagageruimte. Pas na ruim veertig kilometer gevuld met uitdagende binnenwegen komt er door de Kroatische A6 stabiliteit in het interieur en vervolgen we onze weg richting Hongarije. Het is opvallend hoe geraffineerd de staat van de snelwegen in de voormalige Oostblok staten zijn waarover onze Panther black Focus zich naar Boedapest verplaatst. Fors smoother dan sommige delen in het binnenland van Kroatië, maar ook toentertijd konden we het onderstel van de Focus niet op een misstap betrappen. De compacte middenklasser gedraagt zich ten aller tijde voorbeeldig.

Ommezwaai
Via hoofdstad Zagreb verlaten we Kroatië via de A4 en komen steeds dichter tot de kern van het ooit zo oppermachtige Habsburger Rijk. En terwijl we via de Elisabethbrug de Donau oversteken realiseren we ons dat er afgezien van de talloze schitterende monumenten, sprookjesachtige paleizen en bomvolle musea weinig meer over is gebleven van de Habsburgse familie. Het is een koers die de ooit grootste autofabrikant van de wereld absoluut niet wilde bewandelen toen de financiële crisis als figuurlijke financiële wereldoorlog insloeg. De Amerikanen zetten hun trots opzij en troffen de nodige maatregelen. Zo verpande het merk enige tijd haar merkrecht om financiële steun te krijgen en verkocht het merk diverse dochterondernemingen. En niet zonder succes, gezien de meest recente resultaten en positieve vooruitzichten die het merk ons heden ten dage voorspiegeld. De vernieuwde One Ford strategie lijkt aan te slaan en de opmars met zuinige EcoNetic- en EcoBoost-modellen werpt duidelijk zijn vruchten af. Zelfs in Hongarije, waar de Focus het afgelopen jaar op de derde plaats in de autoverkopen bivakkeerde.

Reisleidster
Hoewel we ons nog dagen zouden kunnen vermaken in de indrukwekkende Hongaarse hoofdstad stellen we het 5 inch navigatiesysteem in met als volgende bestemming Bratislava. Een reis van ongeveer 200 kilometer autosnelweg vermeldt onze digitale reisleidster, een gedegen gids die haar werk keurig uitvoert maar niet altijd even gemakkelijk te bedienen is. De vier hoofdknoppen voor het systeem bevinden zich namelijk niet direct onder het kleurenscherm, maar geheel onderaan de audiobediening. Een onlogisch locatie die zodoende om wat gewenning vraagt. Iets wat echter direct in de smaak viel waren de prettige lederen stoelen in de Focus. Ze zijn onderdeel van het € 2.500,- kostende Individual Pack dat naast de zwarte leren bekleding met contrasterende stiksels tevens een elektrische verstelbare bestuurderstoel, hoogpolige matten en verwarmbare stoelen bevat. Die laatste functie hebben we tijdens onze route waarbij de temperatuur meermaals opliep tot 38 graden overigens niet getest.

Ruim
Snikheet was het ook toen we de gitzwarte stationwagen vlak nabij de Martinsdom parkeerden. In dit gebedshuis werden eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond en kenmerkt de compacte, schilderachtige binnenstad van Bratislava. De smalle straten achter de kerk staan in groot contrast met de vormgeving van de Focus. Geen schots-en-scheve lijnen hier, maar strakke vouwen en afgeronde lichtunits die de moderne architectuur van de Ford belichamen. Dankzij de additionele lengte van de Wagon oogt het design neutraler en meer gebalanceerd dan de vijfdeurs. Bijkomend voordeel is dat eveneens de bagageruimte positief groeide, van minimaal 363 naar 490 liter. In de configuratie waarin wij door Slowakije rijden scheelt het overigens nog meer; van 1148 naar 1516 liter. Ruim voldoende voor onze complete vakantie uitrusting.

Bluf
Terwijl de beroemde Nový Most brug onder ons doorglijdt nemen we afscheid van de Burcht van Bratislava die hoog boven de stad uittorent. We zetten koers naar onze eindbestemming in het hart van het Habsburger Rijk, het Oostenrijkse Wenen waar ooit Prinses Sisi door de betoverende tuinen van het Schönbrunn paleis heeft gedwaald. In tegenstelling tot deze grootse hoofdstad is het hart van onze Focus vooral compact. Geen oppervlakkige bluf onder de motorkap, maar technisch vernuft dat slechts 999 cc nodig heeft voor een vermogen van 125 pk. Royaal genoeg om de middenklasser de 200 km/h-grens te doen doorbreken op de Autobahn, maar tegelijk – met een gematigde voet – Zeeuws zuinig. Ons reisgemiddelde van 7,1 l/100 km is gezien de enorme hoeveelheid snelwegkilometers in combinatie met veel hoogteverschillen bepaald geen onverdienstelijke waarde. Nog fraaier is het verbruik op de vlakke binnenwegen waarbij de boordcomputer onder de 6,0 l/100 km grens dook. Maar het meest verbaasd zijn wij nog steeds over de volwassenheid waarmee de ieniemienie turbomotor zich voordoet. Nooit een onrustige loop, geen gestoot of onwilligheid. Zelfs de lichte, haast ‘zescilinder aandoende’ roffel van de Focus kunnen wij op prijs stellen. Met een dergelijk motorkarakter vragen we ons haast af waarom we niet eerder zijn overgestapt.

Wereldwijd nummer 1
Langzaamaan verschijnt Nederland op de Duitse verkeersborden. Na ruim twee weken en vierduizend kilometer komt er een einde aan de quality time met de Focus. Spijtig, want we vermaken ons opperbest op de lederen zetels van de Amerikaanse middenklasser. En dat we niet de enige zijn die voor de Ford gevallen is blijkt uit de wereldwijde verkoopcijfers waar de Focus momenteel de hoogste plaats op het ereschavot inneemt. De combinatie van de moderne vormgeving, gedegen bouwkwaliteit en het dynamische rijgedrag zullen hier met name verantwoordelijk voor zijn. Maar ook de ruime interieurruimte en de vele veiligheidsvoorzieningen dragen bij aan een uitstekend vakantiekar-pakket. En daar komt nu als ijzersterke troef de ‘Motor van het Jaar’ nog bovenop. Reden genoeg om voor een boost bij de Amerikaanse fabrikant te zorgen. De Ford-vesting lijkt voorlopig onneembaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost
Redactie
Door Redactie

Zoeken