Tests

Seat Toledo

Seat Toledo

Met de comeback van de Toledo gaat Seat terug naar haar roots. Terug naar een tijd waarin Seat´s veel meer no-nonsense waren en ‘value for money’ het uitgangspunt was. De Toledo is daarvan een perfect voorbeeld. Die naam staat synoniem voor uitzonderlijk veel interieurruimte in combinatie met een scherpe prijs. Ook nu weer. Want ondanks dat het allemaal niet zo spannend meer oogt als we van Seat gewend zijn is de nieuwe Toledo wel een ruim(telijk) aanbod.

Je kunt van de derde generatie Toledo, die inmiddels alweer drie jaar geleden een stille dood stierf, zeggen wat je wilt, maar hij was wel ongekend ruim. Als Altea met kont waren er in zijn segment weinig grotere auto’s te krijgen. Zeker voor dat geld. Op de generatie ervoor was dat veel minder van toepassing. Die had juist een veel volwassener uitstraling en kon als zakensedan prima voor komen rijden. En dat maakte hem tot een groot succes. Deze tweede generatie zag er kwalitatief hoogwaardig uit, reed goed en zette Seat in het zakelijke segment op de kaart door zijn combinatie van een keurige uitstraling en een scherp prijskaartje. Als V5 en in Sport-trim werd hij zelfs in behoorlijk dikke uitvoeringen verkocht en lieten velen er een meer premium alternatief voor staan. Het resulteerde erin dat hij na zijn debuut in 2009 in ons land enkele jaren lang zorgde voor een afzet van zo´n drieduizend exemplaren op jaarbasis. Mooie tijden waarin Seat bloeide als nimmer tevoren. Desalniettemin is het beslist het in 1991 gepresenteerde model dat de naam Toledo op de kaart zette. Dit model was de eerste Seat sinds de overname van Fiat die ontwikkeld is onder de vleugels van Volkswagen. Gebaseerd op beproefde Golf-techniek en verpakt in een door de Zuid-Europeanen zo geliefd sedanjasje was de door Italdesign Giugiaro ontworpen een schot in de roos. Veel binnenruimte en een scherp prijskaartje stond de kopers wel aan. De Toledo werd ermee voor Seat het boegbeeld van een nieuw begin en een succesvoller tijdperk dan ooit tevoren. Dat succes wil Seat vanzelfsprekend graag doen herleven. En met deze kakelverse Toledo wordt dan ook niet voor niets eenzelfde weg bewandelt.

Auto Emocion
Spannend is het desondanks niet. Want hoe je het ook wendt of keert, sinds Seat haar ´auto emocion´ heeft afgeschud is de styling een stuk behoudender geworden. De Ibiza en Leon hebben nog altijd dat Spaanse temperament, maar met de Mii, Exeo en Alhambra scoor je op sportieve uitstraling niet meteen het hoogste aantal punten. De Toledo houdt het wat dat betreft een beetje in het midden. Het front is met de hoekige koplampen, trapeziumvormige radiatorgrille en luchtinlaten, maar ook de honingraatstructuur in de grille geheel in lijn met het nieuwe design-DNA van de Spanjaarden. Wie de auto van de achterzijde in zich opneemt zal een link naar de eerste generatie van de Cordoba zien. Over dat model gesproken, de nieuwe Toledo doet ons daar sowieso heel sterk aan denken. Veel meer dan aan een vorige generatie Toledo, maar dat terzijde. Het nieuwste model oogt ermee als een Seat, tenminste als je recht van voren of recht van achteren kijkt. Wat simpelweg jammer is, is dat de Toledo zijn gehele koetswerk en interieur een op een deelt met zijn zustermodel Skoda Rapid. Vooral van opzij gezien is dat verwantschap wel erg duidelijk zichtbaar en krijgen we steeds het gevoel dat dit model zijn leven begonnen is als Skoda en door Seat gekopieerd. Dat is niet het geval, maar de Tsjechen hadden blijkbaar wel meer inspraak dan de Spanjaarden.

Saai, maar functioneel
Het interieur versterkt dat gevoel helaas nog meer. Het is recht-toe-recht-aan en puur functioneel. Enkel een chromen lijstje om de ventilatieroosters breekt de saaiheid die het interieur siert, maar het is niet voldoende om de Toledo wat Spaanse frivoliteit te doen uitademen. Van de materialen worden we al evenmin enthousiast. Nagenoeg alles wat je aanraakt is hard en zeker het materiaal waaruit de bovenzijde van het dashboard is gemaakt straalt dat ook uit. Begrijp ons niet verkeerd, het steekt kwalitatief prima in elkaar, maar de uitstraling is karig. Keerzijde van het verhaal is dat de ergonomie wel top is. Alle bedieningselementen zitten daar waar je ze verwacht en werken ook zo.

Ruim, ruimer, ruimst
Het draait bij de nieuwe Toledo niet zozeer om een fancy of sportief interieur. Seat wil - en moet - een bredere doelgroep aan gaan spreken en die kijken vooral naar wat ze krijgen voor hun geld. In de Toledo is één ding hoe dan ook gegarandeerd: ruimte. Want wat is die Toledo ongekend groot! Of je nu je bagage in de 550 liter grote kofferruimte opbergt of op de achterbank gaat zitten, de Toledo maakt het zijn concurrenten niet gemakkelijk op dit front. Zeker niet als je kijkt dat hij oogt als een sedan maar wel een grote achterklep heeft en dankzij de neerkapbare achterbank maar liefst 1.490 liter kan verstouwen is dit letterlijk en figuurlijk zijn grootste troef. Volwassenen nemen achterin net zo gemakkelijk plaats als voorin en dankzij de vele (ruime) opbergvakken slingert er ook niets door de auto heen. Absoluut een compliment waard en ongekend voor een auto die zich tussen het B- en C-segment positioneert.

Geblazen kracht
Puttend uit de schappen bij Volkswagen hoef je je wat motoren eveneens nimmer zorgen te maken. Dus ook bij de Toledo niet. Seat zal de auto leveren met naar keuze drie benzinemotoren en een diesel. Met vermogens oplopend van 85 tot 122 pk kozen wij precies voor de benzinemotor die als middelste de meeste verkopen zal gaan realiseren in ons land: de 1.2 TSI met 105 pk. Het viercilinderblok blijkt net als in talrijke VAG-producten ook ditmaal prima uit de startblokken te komen. Voldoende krachtig, heerlijk soepel dankzij het tussen 1.500 en 4.000 tpm beschikbare koppel van 175 Nm en prettig stil. Mede dankzij het lage gewicht van de Toledo is een sprintje naar 100 km/h in 10,4 seconden voltooid. En met het verbruik zit het ook wel goed. De 1.2 TSI is bij ons enkel leverbaar als Ecomotive en noteert een verbruik van 5,0 l/100 km. Wellicht wat optimistisch, maar zonder er al teveel op te letten scoorden wij zomaar 6,0 l/100 km. Met een beetje ´Nieuwe rijden´ zal je dus zomaar heel dicht in de buurt van die fabrieksopgave kunnen komen.

Weinig temperament
Waar de motor als levendig kan worden getypeerd geldt dat echter niet voor het rijgedrag in het algemeen. De elektrohydraulische besturing is gelukkig relatief zwaar, maar weinig communicatief of direct. En het onderstel doet ook weinig temperament in je opwekken. Sterker nog, het lijkt niet helemaal te kloppen. Waar je qua bochtengedrag wat stijfheid tekort komt is de Toledo op oneffenheden juist onvergeeflijk hard. Het is een klacht die we bij de Skoda Rapid ook al hadden en bij zijn Spaanse neef blijkbaar niet anders is. Jammer, want als ruime gezinsauto zou je toch graag iets meer comfort hebben.

Value for money
Rijdend door het Spaanse Toledo en omgeving roept de nieuwe weg van Seat continue vraagtekens op. We begrijpen de keuze deels best wel, maar we vonden het ‘auto emocion’ zo leuk. En daar is de Toledo absoluut het omgekeerde van. Weinig poespas oftewel ´value for money´, dat is de nieuwe Seat Toledo. Uitblinkend als het op interieurruimte en motoren aankomt maar weinig in je losmaken als het op uitstraling aankomt. Sterker nog, het interieur ontbreekt het werkelijk aan elke vorm van frivoliteit. Het exterieur is weliswaar verzorgd, maar allerminst spannend. En ook qua rijden is de Toledo geen verleidelijk Spaanse. Voor Seat is het echter een stap die ongetwijfeld doelstellingen doet halen. Als de Toledo in het voorjaar van 2013 bij de dealers staat zal er ongetwijfeld een impuls gaan komen. Want ondanks dat de importeur het prijskaartje nog niet heeft ingevuld moet je rekening houden met een vanafprijs van ongeveer 15.500 euro. En dat is enorm aantrekkelijk voor een auto van dit formaat.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Seat Toledo
Redactie
Door Redactie

Zoeken