Tests

Honda CR-V

Honda CR-V

Wist je wel dat Honda met de CR-V één van de initiatiefnemers van het crossover-segment is? Toen de auto in 1996 op de markt kwam waren SUV’s en crossovers in Europa nog amper gemeengoed. Sterker nog, ze bestonden nauwelijks. Honda nam daarmee het voortouw, maar de financiële crisis, de dure Yen en een focus op hybrides zorgde ervoor dat de aandacht voor de CR-V op ons continent, en vooral in ons land, de laatste jaren volledig verslapte. Honda slaat echter terug, want met wereldwijd 5 miljoen verkochte exemplaren heeft de CR-V een succesvol verleden voort te zetten.

Honda zit in Europa in een identiteitscrisis. Het merk richtte zich jarenlang volledig op de ontwikkeling en het vermarkten van hybrides, maar zette niet door. De in ons land succesvolle Civic Hybrid verdween en de Insight weet in heel Europa geen verkooptopper te worden. Ook bij de Jazz Hybrid zetten wij onze vraagtekens toen we de auto twee jaar geleden reden. En dan hebben we nog de Accord, een heerlijke auto, maar identiteitsloos. Het is een dilemma waar heel Honda op het Europese vasteland mee kampt. Het merk spreekt niet meer. De tijd van de NSX en Type-R’s is voor velen lang geleden en met alleen de spraakmakend vormgegeven Civic valt nog geen nieuw imago op te bouwen. Maar Honda geeft niet op. De nieuwe CR-V is namelijk wel een smaakmaker om te zien. Of je ervan houdt of niet, hij spreekt in ieder geval wel.

Spannend?
Qua styling borduurt de vierde generatie zichtbaar voort op de voorgaande generatie, maar daarnaast integreert Honda haar nieuwste designtaal in de krachtig ogende neuspartij. De brede grille en hoge motorkap doen vermoeden dat het model fors is gegroeid, maar dat blijkt slechts optisch bedrog. De lengte en breedte zijn identiek aan zijn voorganger en daarmee is de CR-V in alle opzichten net iets groter dan de ix35, Sportage en Tiguan. Wel is de hoogte (1.675 mm) wat afgenomen om zodoende een meer dynamische vormgeving te bewerkstelligen. En eerlijk is eerlijk: dat is gelukt. Nog minder SUV en nog meer crossover. Minder ruig, maar meer volwassen en toch helemaal bij de tijd. Het maakt de CR-V absoluut tot een frisse verschijning in het segment. Maar of het echt spannend is?

Grand Concept
De verwachtingen die het exterieur schept wordt binnenin geheel waargemaakt. De moderne en volwassen uitstraling van het exterieur overheerst ook in het binnenste van de CR-V. Het geheel oogt ondanks de vele optische lagen opgeruimd, al is het ergonomisch even wennen. De hoeveelheid knoppen op het stuurwiel en de meerdere schermen voor de weergave van de verschillende informatievoorzieningen komt bij de eerste aanblik ongestructureerd over. Qua afleesbaarheid en grafische vormgeving is de informatieverschaffing op gedegen niveau. Datzelfde geldt voor de gebruikte materialen; ze voelen grotendeels zacht aan en ogen duurzaam. Dit laatste is onderdeel van Honda’s ‘Grand Concept’ filosofie waarbij één van de pijlers is gebaseerd op ‘het geven van vertrouwen en het bieden van uitstraling’. Het vertaalt zich in het rustig ogende dashboard met robuuste materialen, maar tevens aan de goede zichtbaarheid als bestuurder. Door een verder naar beneden gepositioneerde voorruit, hoge zitpositie en ferme spiegels beschik je als bestuurder over prima zicht rond het koetswerk.

Functioneel en ruim
Kijken we verder dan het dashboard dan begrijpen we direct wat Honda met de tweede pijler binnen de gebruikte filosofie bedoelt: functionaliteit. Allereerst een royale zit op de voorste en achterste zitplaatsen, maar daarnaast ook een enorme bagageruimte; maar liefst 569 liter past er in het achterste compartiment. Klap je de achterbank plat dan is er zelfs 1.669 liter aan stouwruimte. Om het een beetje tastbaar te maken: de laadruimte is groot genoeg om drie mountainbikes te herbergen, zelfs met de korte rugleuning op de tweede zitrij omhoog. Om de flexibiliteit te benadrukken monteert Honda haar ‘Easy fold-down’ systeem waarmee je in een handomdraai een vlakke laadvloer creëert. Ja, als het op ruimte aankomt overtreft de CR-V al zijn concurrenten.

ECON

Maar de ‘Grand Concept’-filosofie belichaamt meer. En de laatste pijler valt op voorhand wel te raden: efficiëntie. Met een zo aerodynamisch mogelijke koets en een ECON-knop, die de karakteristiek van diverse systemen zoals de airconditioning en de gaspedaalreactie optimaliseert, scoort de CR-V behoorlijk goed als het op verbruik aankomt. Maar er is meer. Want voor het eerst leveren de Japanners de SUV ook met enkel voorwielaandrijving. Deze 2WD-versie is alleen leverbaar in een handgeschakelde benzine-uitvoering en beschikt eveneens over een Start-/Stopsysteem. Het scheelt toch weer 0,2 l/100 km en 5 g/km CO2. Oh ja, en 60 kg gewicht.

Smalle keus
Maar waarmee wordt de CR-V dan aangedreven? En wat presteren die motoren? Honda levert slechts de keuze uit een tweetal motoren waarbij in ons land het meeste wordt verwacht van de 2.0 i-VTEC benzinemotor met 155 pk. Deze viercilinder is een welbekende krachtbron die zijn werk soepel en geruisloos uitvoert. Maar echt krachtig is deze niet. In combinatie met de door ons gereden vijftrapsautomaat bedraagt de acceleratietijd van nul naar honderd een schamele 12,3 seconden; bepaald niet snel. Deels te wijten aan de transmissie die liefs 2,1 seconden toevoegt aan de bekend sprinttijd, maar ook in combinatie met de handgeschakelde zesbak overtuigt de benzinemotor niet. Onze voorkeur gaat daarmee al op voorhand uit naar de 2.2 i-DTEC dieselmotor. Hoewel de 150 pk sterke krachtbron op papier geen hogere ogen gooit, voelt hij in de praktijk weldegelijk vele malen pittiger aan. Enerzijds logisch met een koppel van maar liefst 350 Nm (192 Nm voor de benzine), maar anderzijds weten moderne turbobenzinemotoren ons tegenwoordig op dit gebied ook behoorlijk te overtuigen. Werk aan de winkel voor Honda.

Reisauto

Achter het stuurwiel van de dieselkrachtbron komt het onderstel van de nieuwe CR-V ook het meest tot zijn recht. Niet dat de additionele power gewenst is bij het stuurgedrag van de Honda, want dit is meer op comfort afgesteld dan op dynamiek. De CR-V laat zich licht en tamelijk ongevoelig leiden wat vermoedelijk een bijeffect is van de nieuwe, zuinige elektrische stuurbekrachtiging. Erg spijtig, want het onderstel van de Honda verdient alle lof. Het maakt de SUV tot een heerlijke reisauto die comfortabel en rustig vele kilometer kan verslinden. Iets wat absoluut versterkt wordt door de uitstekende isolatie. Zelfs op hoge Autobahn-snelheden blijft fluisteren mogelijk. Goed gedaan!

Sterke troef
Honda begrijpt als geen ander dat het hoog tijd is om de Europese consument op te schudden. Helaas moeten we concluderen dat dit niet aan de CR-V is om te doen. Begrijp ons niet verkeerd; de SUV scoort op elk gebied een absolute voldoende, maar het is niet eigenzinnig genoeg om de consument te overdonderen. Het betreft een heerlijke reisauto die je nooit teleur zal stellen, maar verbazen doet hij eveneens nimmer. Op de vraag of dat qua prijs- en uitrustingsniveau wel het geval is, moeten we voorlopig een antwoord verschuldigd blijven. Honda gaf ons te kennen dat de vanafprijs (van de 2WD benzine) net boven de dertig mille zal uitkomen en daarmee lager ligt dan zijn voorganger. Logisch, die was er enkel met 4WD en is veel minder schoon. Honda positioneert zichzelf daarmee middenin het segment in plaats van aan de bovenkant en weet zodoende een stuk sterker te staan dan voorheen. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Honda CR-V
Redactie
Door Redactie

Zoeken