Tests

Porsche Boxster

Porsche Boxster

Met deze derde generatie stapt de Porsche Boxster definitief uit de schaduw van de 911. Waag het niet om dit model nog een poor-man’s 911 of kappersauto te noemen. De nieuwe Porsche Boxster is lichter en slanker, maar vooral ook strakker en krachtiger. En daarmee niet alleen zelfstandiger dan ooit te voren, maar vooral ook nog perfecter als roadster.

De tijd dat de Boxster zich moest bewijzen als instapper van het Porsche-gamma is definitief voorbij. Die taak heeft de eerste generatie op zich genomen. En heel eerlijk gezegd sneed dat nog enigszins hout. Destijds sloeg de term poor-man’s 911 door de vrij ronde styling en de zo gehekelde druppelvormige koplampen van de 996 nog ergens op. Maar daar kon je bij de tweede generatie al niet meer van spreken. Die was een stuk krachtiger vormgegeven en reed praktisch net zo goed als de iconische 911 in wiens schaduw de Boxster lange tijd heeft gestaan, en tot deze derde generatie niet echt uit wist te stappen. Velen gingen desondanks overstag – en terecht – maar dat moet geheid met enige grief gepaard zijn gegaan; helemaal dé man voelen in een Boxster kwam er net niet uit. We begrijpen deze reactie van de critici wel, ook al was de vorige Boxster al een dijk van een sportauto. Sterker nog, het is verbazingwekkend dat de nieuweling daar nog een schepje bovenop weet te doen. Deze derde generatie van de Boxster heeft werkelijk niets meer te maken met een instap-Porsche, maar juist een geheel eigen positie binnen het huidige portfolio van de Duitse sportwagenfabrikant gecreëerd. Oke, met een vanafprijs van net geen 64 mille is het weliswaar de goedkoopste Porsche op de markt, daar valt qua rijplezier niets op af te dingen. Want wat hebben we genoten tijdens het samenzijn met deze roadster.

Optima forma
Een roadster inderdaad, dat is de Boxster in optima forma. En Porsche scherpte dat concept nog wat aan. Het gewicht is bijvoorbeeld met 30 kilogram afgenomen dankzij het veelvuldige gebruik van aluminium. En de stoffen kap, die is er uiteraard nog steeds. Gebleven is ook de middenmotor-configuratie waarbij de 6-cilinder boxerkrachtbron diep onderin de auto is gepositioneerd, een traditie bij Porsche. Hem zien liggen is helaas uitgesloten. Porsche heeft het blok volledig weggestopt, maar hem voelen en horen doe je maar al te goed. Grote voordeel van deze opstelling is natuurlijk de verdeling van het gewicht tussen de voor- en achteras, maar ook het lage zwaartepunt. Porsche ging echter nog verder. Wie de PDK-transmissie bestelt, zoals die ook op onze Boxster gemonteerd was, beschikt in combinatie met het Sport Chrono Package over actieve versnellingsbaksteunen. Die zorgen ervoor dat het gewicht van de bak zo min mogelijk van invloed is in de bochten. Hadden we het woord perfectie al genoemd? Niet? Nou, bij deze dan.

Sexy
Wat niets met perfectie te maken heeft, maar wel met smaak is de Limegold gelakte carrosserie van onze test-Boxster. Leuk voor een keertje, maar of er gretig voor gekozen wordt is maar de vraag. Geeft niets, Porsche heeft nog een aantal schitterende lakken in de prijslijst opgenomen. En wie niet kiezen kan heeft altijd de mogelijkheid bij Porsche Exclusive aan te kloppen voor een geheel naar smaak samengestelde lak.
De kleur daargelaten durven wij te stellen dat Porsche’s designers – ondanks slechts een evolutie van het design – enorm veel lof verdienen. Nooit eerder was de Boxster zo scherp, licht en slank vormgegeven. De koelopeningen in de voorbumper groeiden subtiel terwijl de strook met dagrijverlichting juist slanker werd. Een schitterende combinatie waarbij vorm en functie elkaar versterken is de vorm van de portieren. Die zijn zo geboetseerd dat ze de luchtstroom naar de luchtinlaten verbeteren, maar geven de Boxster ook een eigen gezicht. Porsche verwijst al sinds de eerste generatie Boxster naar de 550 Spyder, maar die vergelijking komt wat ons betreft nu pas echt goed tot zijn recht; de lijn die bij de koplampen begint loopt subtiel op naar boven om vervolgens in de achterlichten uit te monden. Het design lijkt een onbedwingbare drang naar voren duidelijk te maken. En het mooiste detail moet dan nog komen: de bilpartij. Nota bene voor designers de moeilijkste zijde vinden we bij de nieuwe Boxster het meest geslaagd. De subtiele achterspoiler trekt ondanks zijn bescheiden verschijning meteen de aandacht en loopt op een prachtige, bijna sensuele manier over in de achterlichtunits. Porsche geeft ermee een knipoog naar de bejubelde Carrera GT. De historie druipt er werkelijk van af, maar tegelijkertijd is de Boxster ook nieuw, fris en toekomstgericht. Sexy ook.

Bijzaak
Als we over vooruitgang boeken spreken is het interieur dé plaats waar we onze complimenten kwijt kunnen. De nieuwe cockpit is zoveel strakker en moderner. Dit heeft niets meer te maken met de ronde vormgeving die Porsche ons jarenlang voorschotelde. De strakke en oplopende middenconsole is net als bij de Panamera, Cayenne en 911 gebaseerd op die van de Carrera GT en heeft met de rechthoekige knoppen een uitstraling van jewelste. Pal voor je neus strekt het schitterende sportstuurwiel met aluminium spaken zich uit, en daarachter, uiteraard, de centraal geplaatste toerenteller. Ernaast is plaats gemaakt voor een 4,6 inch TFT-scherm waarop de boordcomputer, navigatie en audio weergegeven worden. Maar dat is allemaal bijzaak. Net als het feit dat de Boxster voor- en achterin respectievelijk 150 en 130 liter bagage kwijt kan, er per portier drie vakken zijn gecreëerd en het dashboardkastje best ruim bemeten is. In de Boxster draait het vooral om beleving. En ja, die stoelverwarming, links en rechts gescheiden klimaatregeling en meervoudig elektrisch verstelbare stoelen zijn mooi meegenomen, maar niet essentieel. Net als de onberispelijke afwerking. Maar toch maken ze deel uit van de Porsche-ervaring en, daar komt ‘ie weer, de perfectie.

Onrustig
Maar goed, je begrijpt het al wel, het gaat vooral om het rijden. De Boxster is immers een roadster. En een Porsche. En daarom bij voorbaat een gouden combinatie. Het begint al zodra de motor wordt gestart en de wat rauwe en onrustige klank van de 265 pk sterke 2.7 liter boxermotor het interieur binnendringt. Heerlijk puristische klanken die weinig met het overwegend perfecte gevoel te maken hebben wat je krijgt als je de Boxster ziet, erin stapt of zijn kille cijfers leest. Ook de mechanische geluiden die doordringen als je de PDK-transmissie in zijn eerste verzet schakelt doen het gevoel opwekken van een echte sportauto. Naarmate de boxermotor opwarmt verdwijnen de klanken wat meer naar de achtergrond. Jammer, maar anderzijds komt er weer een oorstrelende motorsound voor terug. Eenmaal op bedrijfstemperatuur is het een genot om het gaspedaal richting het schutbord te bewegen, de motor op toeren te laten komen en alle zes de zuigers met ongekende snelheid hun werk te laten doen. De naald van de toerenteller klimt in no-time richting het rode gebied en in de Sport Plus-stand schakelt de bak pas op het allerlaatste moment over. De boxermotor klinkt daarbij als een topsporter; hij lijkt het kunstje met alle gemak te flikken, maar weet je toch te laten genieten van zijn prestaties.

Muggenziften
Met de kap naar beneden, wat overigens volledig automatisch in negen seconden is voltooid, voel je de wind op je huid. Precies genoeg om de openluchtervaring optimaal te beleven, maar zonder dat het storend of oncomfortabel wordt. En daar ligt nog een enorme kracht van de Boxster. Hij biedt roadster-prestaties wanneer je dat wenst, maar kan gerust voor alle dag als een zeer comfortabele metgezel fungeren. Wie kiest voor PASM (Porsche Active Suspension Management) profiteert van schokdempers die in kracht instelbaar zijn. Op slechte wegen lekker op ‘comfort’ laten staan is ons advies. Maar wie echt één wil worden met de machine moet kiezen voor de Sport Plus stand. Naast de genoemde actieve versnellingsbakdempers wordt ook de motor nog alerter, de PDK-transmissie actiever en gaan de dempers op standje ‘sportief’ opereren. De besturing wordt eveneens nog een tikkeltje directer, al blijft die rond de middenstand iets vaag. Het is het gevolg van de elektromechanische stuurbekrachtiging waar ook Porsche aan moet geloven. En als we dan toch aan het zeuren zijn kunnen we beter meteen even doorgaan, dan hebben we dat ook weer gehad. Het start-/stopsysteem is ook niet onze keus. Voor een stoplicht slaat de motor automatisch af en zeker als een seconde later het licht alweer op groen springt en de motor aanslaat voel je je toch een beetje klunzig. Maar daar blijft het ook bij en kunnen we zonder schroom door met complimenten uitdelen.

Traktaties
Want als we ondertussen van de ene bocht naar de andere accelereren is het puur genieten van het motorgeluid en de explosieve reactie op het gaspedaal. De motor hangt ongekend lekker aan het gas en wanneer de PDK het volgende verzet inlegt krijg je een tweede duw in de rug. Van terugval is na het overschakelen totaal geen sprake, eerder van een boost. Remmen we af, dan word je getrakteerd op een heerlijke portie tussengas bij het terugschakelen. De wegligging is daarbij ongekend. Hoe je de Boxster ook pusht, hij blijft zijn lijn rijden. Natuurlijk kun je de wetten van de natuur niet overschrijden, maar die wetten lijkt de Boxster wel enigszins op te rekken. En de besturing? Ach, de middenstand vergt wellicht nog wat verfijning, zodra ook maar een paar graden verder wordt ingestuurd is het smullen van de precisie die Porsche heeft in weten te bouwen. De Boxster is een roadster, mét middenmotor, in een smakelijkere verpakking dan ooit tevoren. Dus waag het niet om ooit nog minderwaardig te doen over deze instapper. Lach enkel als je het bedrag overmaakt naar de plaatselijke Porsche-dealer en het prijsverschil ten opzichte van de 911 in je zak houdt. Want je hebt een keuze gemaakt waar velen jaloers op zullen zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Porsche Boxster
Redactie
Door Redactie

Zoeken