Tests

Audi Q5

Audi Q5

Slechts een geoefend oog zal de oorspronkelijke en de vernieuwde Q5 uit elkaar kunnen houden, zo minimaal zijn de optische verschillen. Maar ook onderhuids was Audi beperkt met het doorvoeren van wijzigingen. Simpelweg omdat het niet nodig was, zeggen ze. Ze hebben gelijk.

De Audi Q5 kwam pas op de markt terwijl BMW al uitermate succesvol was met de X3 en Mercedes net de GLK had gepresenteerd. De Q5 is daarmee relatief gezien een laatkomer, maar al snel bleek van een achterstand geen sprake te zijn. Audi observeerde en analyseerde en zette met de Q5 vervolgens een premium compacte SUV neer die de concurrentie de ogen deed opensperren. Vlak na zijn marktintroductie stoomde de Q5 in mum van tijd door naar de nummer-één-positie in zijn segment om die daarna stevig in handen te houden. De combinatie van een stijlvol, maar robuust uiterlijk, Audi’s ongekende aandacht voor detail en de aangename mix tussen comfort en sportiviteit maakten de Q5 tot een lieveling van vele, met name zakelijk ingestelde automobilisten.

Precies Audi
Aan dat recept heeft Audi dan ook niet lopen tornen. Hooguit een beetje bijgeschaafd en verfijnd is wellicht een betere woordkeus. Vier jaar oud is de Q5 nu. En ondanks dat het model nog nauwelijks aan uitstraling heeft ingeleverd blijkt de Q5 evenzo nietig als ieder ander product wanneer de tijd verstrijkt. Tijd voor een opfriskuur dus. Bovendien past deze binnen het tijdschema van autofabrikanten om iets over de helft van de modellevenscyclus een vernieuwing door te voeren.
Optisch was de uitdaging daarbij zoals gezegd niet al te groot in het geval van de Q5. De nieuwe single-frame-grille heeft voortaan een hoekiger vorm, de LED-dagrijverlichting in de koplampunits is naar anno 2012 gebracht en ook de achterlichtunits werden opnieuw ingedeeld. Wie een scherp oog heeft herkent daarnaast een licht hertekende vóór- en achterbumper. Goed kijken hoor! Schokkend zijn de vernieuwingen dus allerminst. Maar parkeer de oude naast de vernieuwde Q5 en prompt merk je de stap vooruit. Audi ten voeten uit.

Licht getoucheerd
Nog minutieuzer zijn de modificaties aan het interieur. Eigenlijk herken je alleen het nieuwe stuurwiel. De gewijzigde knipjes op de middenconsole en de MMI-controller zal enkel de bestaande Q5-rijder in het oog springen. Over die grote ronde knop van het infortainmentsysteem gesproken. Vreemd dat Audi niet voor het exemplaar met geïntegreerde MMI touch heeft gekozen zoals in de A3. Je zou toch verwachten dat die op de plank zou liggen en daarbij heeft de Q5 toch een hogere rang binnen Audi? Aan gebruiksvriendelijkheid doet dit gemis echter weinig af. Ook het ‘oude’ systeem werkt nog altijd zeer intuïtief.

Uiteenlopend rijgedrag
Rijden met de Q5 betekent genieten van sportiviteit en comfort. Nu geldt dat voor vele Audi’s, maar voor de Q5 toch wel in het bijzonder. De zitpositie is prettig hoog waardoor je overzicht hebt op de omgeving rondom je en de besturing is voor een auto als deze precies goed. Niet te licht en niet te zwaar. Het standaardonderstel is bovendien op smaak is gebracht met een scheut dynamiek. Wil je hierin een stapje verder, maar niet meteen met de tanden op elkaar iedere bestemming bereiken, kies dan voor dynamic ride. Daarmee kan je via het tegenwoordig standaard gemonteerde drive select de karakteristiek van de ophanging aanpassen. Er zijn drie standen: auto, comfort en dynamic waarbij de laatste de dempers een merkbaar een kortere slag meegeeft. De Q5 wordt er, zeker in combinatie met het S line-sportonderstel, vrij hard van, maar geeft daar ook de nodige dynamiek voor terug. Rijd je met enige regelmaat over minder strakke wegen, dan raden wij het sportonderstel af. Hiermee uitgerust komen korte oneffenheden best voelbaar door namelijk. In de bochten voelt de Q5 dan weer nog stabieler aan en biedt hij voor een grote auto als deze – de Q5 weegt minimaal 1.730 kg – absoluut rijplezier.

Nieuwe 6-pitter
Voornaamste nieuws op motorengebied is de nagelnieuwe 3.0 liter zescilinder bi-turbobenzinemotor. Het blok vervangt de 3.2 V6-FSI en biedt als grootste voordeel meer vermogen, een hoger koppel en dat alles in combinatie met een lager verbruik. Het blok laat zich typeren als uitermate soepel. De 400 Newtonmeters die het maximaal op kan wekken komen dan ook al bij 2.500 tpm volledig vrij. Driekwart daarvan is zelfs al beschikbaar vanaf stationair toerental, zo’n 900 tpm. Het vermogen ligt op 272 pk maar dat leek absoluut niet het speerpunt bij de ontwikkeling. Souplesse is vooral het toverwoord.

Gefeliciteerd!
Aan de andere kant is de nieuwe zescilinder net als elastiek; je trekt er een paar keer aan en je hebt het trucje wel meegemaakt. Het verveelt al gauw. Wie van meer drama houdt kan zodoende beter voor de 2.0 TFSI gaan. Een viercilinder weliswaar, met bovendien slechts één turbo en ‘maar’ 225 pk, maar de prestaties van deze motor voltrekken zich op een veel enthousiastere wijze. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/h duurt 7,1 seconden, maar het lijkt een seconde sneller te gaan, mede dankzij de sportieve sound. Gevoelsmatig komt de viercilinder-Q5 zodoende in de buurt van de zescilinder die in 5,9 seconden naar de honderd snelt. Ons advies is dan ook, ga voor de viercilinder en houdt € 7.400,- in je zak waardoor je nog even lekker in de enorme optielijst van Audi kunt snuffelen. Aangezien daarin heel wat begeerlijke accessoires staan heb je die zeven mille hard nodig. Eenmaal uitgewinkeld en er een klap op gegeven? Dan rest ons niets anders dan je te feliciteren met een geweldige auto.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Redactie
Door Redactie

Zoeken