Tests

Skoda Rapid

Skoda Rapid

Als Nederland een massamerk zou bezitten dan zou het Skoda kunnen zijn. Betrouwbaar en praktisch, modern maar niet te uitgesproken én natuurlijk scherp geprijsd. Het zijn elementen die ons Nederlanders stuk voor stuk aanspreken. De Skoda Rapid bevat ze allemaal. Garantie voor succes zou je zeggen.

De Rapid komt precies op het juiste moment. Het model past uitstekend in Skoda´s plannen om in 2018 wereldwijd 1,5 miljoen auto´s te verkopen. Bovendien opereert de Rapid in het segment dat op mondiaal niveau de komende jaren nog stevig zal groeien. In West-Europa zelfs met vijftig procent aldus de verwachtingen. Gepositioneerd tussen de Fabia en de Octavia valt de Rapid precies in het hart van deze klasses. Skoda gelooft dan ook in groot succes. Volgens Winfried Vahland, CEO van Skoda, is de Rapid een model dat Skoda´s merkwaarden optimaal weergeeft. Functioneel, praktisch, ruim en slim. En dat alles verpakt in een volgens de Tsjechen aantrekkelijk nieuw jasje.

Nieuw jasje
Dat nieuwe jasje is Skoda´s herontworpen design-DNA. Het debuteerde al min of meer op de Citigo, maar volgens Skoda is de Rapid het eerste model dat ermee in volle glorie mag schitteren. Bij Skoda´s nieuwe gezicht speelt een clean, precies en fris design een belangrijke rol. De Rapid oogt dan ook zonder twijfel elegant en tijdloos. En ja, dat gaat nu eenmaal doorgaans gepaard met weinig franje. Een beetje saai is het design van de Rapid zodoende wel.
Onder leiding van hoofdontwerper Jozef Kabaň heeft het team zijn best gedaan om koplampen te ontwerpen met de rijke Tsjechische glasblazerijgeschiedenis in het achterhoofd. Wij moeten echter eerlijk bekennen dit er niet aan af te zien. En de inmiddels voor Skoda karakteristieke grille met 19 verticale spijlen en de C-vormige achterlichtunits doen ook geen geestdrift van het ontwerp afspatten. Enerzijds jammer, want de MissionL die als voorbode diende voor de Rapid oogde best spannend. Anderzijds kun je jezelf de vraag stellen of dit bij de Rapid nodig is. Skoda’s nieuwe compacte sedan dient een heel ander doel en daar behoort niet zozeer een opwindend design bij. Een verzorgde uitstraling is al voldoende, en dat bevat de Rapid met z’n cleane, strakke lijnenspel dat uitstekend past bij een merk dat ´Simply clever´ predikt.

Ruim!
Over ‘Simply clever’ gesproken, het is de rode draad voor alle Skoda´s, maar past misschien nog wel het beste bij de Rapid. Met exterieurafmetingen van 4,48 meter (lengte) en 1,71 meter (breedte) is de Rapid 9 centimeter korter en 6 centimeter smaller dan de Octavia. Zijn wielbasis van 2,60 meter is echter zijn grootste troef en twee centimeter langer dan dat van de hoger gepositioneerde Octavia. Wie zich toegang tot het interieur van de Rapid verschaft zal dan ook verbaasd staan hoe riant de Tsjech binnenin is. Dat er voorin bewegingsvrijheid voldoende is spreekt voor zich, maar ook op de achterbank baad je in ruimte. Zowel de hoofd- als beenruimte is voor personen tot twee meter lengte meer dan voldoende. En dat is een unicum in dit segment. Grootste troef is de grote achterklep die de Rapid optisch tot een sedan maakt, maar praktisch gezien meer in de buurt ligt van een hatchback. Dankzij die klep heb je een ruime toegang tot de uitzonderlijk grote bagageruimte van 550 liter, verreweg de grootste stouwruimte in deze klasse. Wie de achterbank neerklapt weet de bagageruimte te vergroten tot zelfs 1.490 liter. Dat is net zo groot als een stationwagen uit een hoger segment. Die enorme binnenruimte is dan ook een speerpunt bij de ontwikkeling geweest en mede te danken aan een compacte achterwielophanging en een zo efficiënt mogelijk ontworpen brandstoftank.

Simply clever features
Maar Skoda gaat met de Rapid nog een stapje verder als het op gebruiksgemak aankomt. Betiteld als ‘Simply clever features’ somt het merk ze graag alle negentien voor ons op. Velen daarvan, zoals de netten in de bagageruimte, het haakje om een tas aan op te hangen en het clipje om een parkeerticket in te hangen zijn niet uniek, maar uiteraard wel praktisch. Vindingrijk is de ijskrabber die Skoda aan de binnenkant van de tankdop monteert. Deze hebben we nog nooit eerder gezien, al biedt de nieuwe Volvo V40 een soortgelijke oplossing aan de binnenkant van het portier. Meer ‘Simply clever’ vinden we in de vorm van een prullenbakje in de achterportieren, een mat in de kofferbak die zowel een stoffen alsook een rubberen kant heeft, grote flessenhouders in de voorportieren en een zogenaamde multimediahouder waarin je je telefoon of iPod kunt zetten. Tenslotte heeft Skoda ruimte onder de voorstoelen gemaakt om je veiligheidsvest op te bergen. Het is allemaal simpel, maar doeltreffend.

Plastic
Skoda focust zich op een doelgroep met een vooral praktische insteek. Nee, niet de autoliefhebber, maar de rationele autokoper. En die wil graag veel waar(de) voor zijn geld. Skoda heeft dan ook geen geld gestoken in de ontwikkeling dan wel toepassing van talloze hightech features als adaptieve cruise control, hulpmiddelen die waken over je dode hoek of opletten dat je niet in slaap sukkelt. Dat neemt niet weg dat de Rapid niet luxe is uit te rusten. Een navigatiesysteem, verwarmbare voorstoelen, cruise control en een multifunctioneel stuurwiel staan gewoon op de optielijst. Het interieur is bovendien uit te rusten in drie verschillende kleurcombinaties waarbij Satin Black in combinatie met Stone Beige de meest chique verschijning is. Echt hoogwaardig oogt het desondanks in geen van de gevallen. Skoda heeft duidelijk uit de schappen van Volkswagen geput om de Rapid zo voordelig mogelijk te kunnen aanbieden. Daar is kwalitatief helemaal niets op aan te merken, maar het interieur is zo wel erg monotoon. Bovendien is het materiaal bovenop het dashboard opvallend glimmend en zijn er veel harde kunststoffen toegepast. De gemiddelde Rapid-rijder zal er niet wakker van liggen, maar naar onze smaak had het wel iets meer uitstraling mogen hebben.

Motoren
En dan het rijgedrag. Want dat is waar we immers voor naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava zijn afgereisd. Skoda biedt de keuze uit een zestal motoren: vier benzines en drie diesels. Vanaf de instapper, de 1.2 MPI (3-cilinder/75 pk), loopt het gamma via de 1.2 TSI (86 of 105 pk) op naar de 122 pk sterke 1.4 TSI welke enkel leverbaar is in combinatie met de DSG-transmissie. Bij de diesels staat enkel de 1.6 TDI op de prijslijst, leverbaar met 90 of 105 pk en in die laatste variant optioneel met een 7-traps DSG. Voor ons land de meest interessante motorisering is de 1.2 TSI. De inmiddels welbekende motor blijkt zich ook in de Rapid weer als een prettig blok te laten typeren. Wij stapten in de 86 pk en 160 Nm sterke versie welke zich in normaal verkeer prima weet te bewijzen. Als het wat heuvelachtig wordt moet je flink aan het schakelen, maar wat wil je met nog geen negentig paardenkrachten.
In theorie weet de viercilinder turbobenzinemotor met een nul naar honderd sprint in 11,4 seconden gemiddeld te presteren en ook in de praktijk voelt dit zo. Op de snelweg kun je prima meekomen en wie een beetje actief schakelt weet best leuke prestaties te realiseren. Grote voordeel van het kleine blok is natuurlijk het verbruik dat op papier 5,1 l/100 km bedraagt. Wie voor de Greentec-versie gaat (met speciale banden en verbeterde aerodynamica) moet daar nog 0,2 l/100 km vanaf weten te snoepen.
En het rijden an sich? Dat is een verhaal apart. Skoda heeft gepoogd de Rapid een dynamisch karakter te geven. Dat is op zich gelukt. Het model stuurt prima en ook in snel genomen bochten voelt de auto degelijk aan. Maar het heeft wel een negatieve uitwerking gehad op zijn comfort. Zeker op de slechte wegen in Slowakije kregen we dikwijls flinke klappen uitgedeeld van het onderstel. De demping is simpelweg erg hard afgesteld en vooral korte oneffenheden worden niet zo mooi weggestreken als je bij een auto als deze zou hebben verwacht. Rijdt de Rapid daarmee slecht? Nee, dat niet. Maar Skoda had er goed aan gedaan wat meer aandacht te besteden aan het comfort waardoor een compromis nadrukkelijker aanwezig zou zijn.

Conclusie
Functioneel, praktisch, ruim, slim en attractief. Skoda’s CEO had het wat ons betreft niet beter kunnen samenvatten. Het zijn immers de kernwaarden van de Skoda Rapid. Het model blinkt absoluut uit als het op ruimte aankomt, bevat talloze slimme oplossingen en over het geheel genomen rijdt de Rapid prima. Eén ding moet daar nog aan toegevoegd worden: zijn prijs. Ondanks dat die nog niet officieel is vastgesteld moet je in Nederland rekening houden met een bedrag tussen de 15 en 16 duizend euro. Dat is scherp. Heel scherp zelfs. In combinatie met zijn tijdloze uiterlijk, zuinige en prima presterende motoren en ongetwijfeld aantrekkelijke optiepakketten moet de Rapid vanaf januari 2013 ontegenzeggelijk gaan bijdragen aan het verdere succes van Skoda. Dus ben jij in de markt voor een auto in dit segment en geef je niet al teveel om uitstraling of hightech features, bezoek dan zeker even de Skoda-dealer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Skoda Rapid
Redactie
Door Redactie

Zoeken