Tests

Mercedes-Benz A-klasse

Mercedes-Benz A-klasse

"Geen auto in dit segment is zo progressief als de A-klasse", zo laat Gordon Wagener, Mercedes’ hoofddesigner ons weten. Hij benadrukt er de A-klasse’s meest unieke eigenschap mee. Dat betekent niet dat de nieuwe A-klasse niet meer te bieden heeft, maar zijn onderscheidt ten opzichte van de concurrentie wordt wel vooral bepaald door het design.

Fascinerend, progressief en zonder twijfel onderscheidend. Het design van de nieuwe A-klasse kan niet als dertien in een dozijn worden omschreven. Het is ´het gezicht in de menigte´. Dat meisje op straat met die felgroene broek op een grauwe dag of, afijn... je begrijpt wel wat we bedoelen. De A-klasse is anders. Vooral anders dan zijn grootste twee rivalen uit Ingolstadt en München. Dat zijn weliswaar ook geweldige producten, maar ze bieden niet zoveel emotie als de A-klasse dat bij de eerste indruk opwekt. Drommen mensen verzamelen zich om ons heen als we even stoppen voor een paar foto´s. Soms verbaasd dat dit een A-klasse is, soms direct enthousiast. Maar veelal positief verrast. En dat was ook precies zo bedoeld. Spannende lijnen, scherpe vouwen en unieke uitrustinguitvoeringen genaamd Style, Urban en AMG Sport geven de A-klasse een onmiskenbaar gezicht en maken het mogelijk de auto geheel naar eigen smaak aan te kleden. Het is de eerste die Mercedes´ nieuwe designtaal uitstraalt en daarmee ook de meest expressieve. De fabrikant uit Stuttgart richt zich op een jong publiek en dat draagt het in alles uit.

Rijdende smartphone
Je Facebook, Twitter of het weerbericht heb je in de A-klasse dan ook altijd bij je. De hoofddoelgroep van de nieuwe A is immers ´always connected´. Een ´smartphone op wielen´ noemt men het bij Mercedes ook wel. Dankzij een speciale app (momenteel alleen voor de iPhone, maar binnenkort ook voor Android red.) gekoppeld aan het Audio 20 CD-audiosysteem kan muziek worden gestreamd, genavigeerd of via Comand Online worden gesurft op internet. Via de handige draaiknop tussen de voorstoelen raadpleeg je minstens zo snel het actuele weerbericht, zoek je realtime naar POI´s of luister je naar een internetradiostation. De klanken van je favoriete muziek weerklinken dankzij het Harman Kardon-audiosysteem sprankelend door het interieur. Wie een iPhone 4S koppelt profileert zelfs van de functionaliteiten van Siri waardoor het sturen van een mail, het plannen van een afspraak of het opzoeken van een adres werkelijk kinderspel wordt.

Ouderwets?
Als we continue verbonden zijn en dit soort functies beschikbaar hebben wordt het interieur van de A-klasse al snel een werkplek. Een zeer fraaie welteverstaan. De vijf opvallende luchtroosters, de carbonlook-print op het dashboard, maar ook de stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zetten Mercedes’ ambitie om een jonge en dynamische doelgroep aan te spreken kracht bij. Ook de lage zit in de welgevormde stoelen en de optimale verstelbaarheid van het stuurwiel dragen bij aan die perceptie. Saai is het allerminst, maar daar kleeft ook een risico aan. De verschillende onderdelen zijn relatief bol gevormd. Neem het 14,7 cm metende scherm bovenop het dashboard, maar ook de wijzers van de instrumenten. Stoer en opvallend zijn ze, maar past dat nog wel bij deze tijd waarin minimalisme de overhand neemt? De Audi A3 en BMW 1-serie, maar ook Volvo´s nieuwe V40 hebben daar vol op ingezet. Mercedes doet het duidelijk anders. En dat kunnen we eigenlijk alleen maar waarderen. Toch willen we een kleine kanttekening plaatsen. Want of Mercedes daarmee op de lange termijn wel de goede weg inslaat is een vraag die ons bezig blijft houden. Waar we wel zeker van zijn is het afwerkingniveau en de gebruikte materialen. Die zijn van topkwaliteit.

A 250
Als je achter het stuur plaatsneemt maakt het weinig uit of er nu A 200, A 250 of A 220 CDI op de achterklep staat. Het zijn stuk voor stuk motoren die toereikend genoeg zijn. Belangrijk speerpunt van Mercedes was om bij een zo laag mogelijk toerental zoveel mogelijk koppel te genereren. Dat zorgt immers voor een soepel en alert rijkarakter. Koploper daarin is de A 250 BlueEfficiency. Deze viercilinder turbobenzinemotor ontwikkelt zijn maximale koppel van 350 Nm al bij 1.200 tpm. Ongekend laag voor een benzinemotor. Standaard gekoppeld aan de 7G-DCT versnellingsbak met dubbele koppeling zorgt het voor een buitengewoon soepele combinatie. Echt sportief of explosief is het blok niet, maar wie snelheid wil maken zal weinig tekort komen. De 211 pk sterke krachtbron kan de vanuit stilstand naar honderd sprint in 6,6 seconden neerzetten en de topsnelheid van 240 km/h is eveneens aansprekend genoeg. Ben je in een sportieve bui om die cijfers zelf na te streven, schakel dan wel even de ´S´ van de transmissie in want in normale modus reageert deze wat traag op de commando´s die je met je rechtervoet doorgeeft.

A 250 Sport
Wie echt sportief georiënteerd is kan opteren voor de A 250 Sport, een soort van ‘AMG light’ die het gat moet overbruggen tussen de minder bedeelde versies en de op stapel staande A 45 AMG. In de neus ligt dezelfde viercilinder turbomotor als in de ‘Sport-loze’ A 250, maar qua onderstel is hier het een en ander aan gesleuteld door Mercedes’ huistuner. Twee subtiele maar voldoende krachtig ogende uitlaatpijpen, een AMG bodykit met bijpassend 18 inch lichtmetaal en de van de conceptcar bekende ‘Diamond-grille’ tonen aan dat dit de meest potente A-klasse van dit moment is. Je voelt het ook. Op een afgesloten vliegveld in het zuiden van Slovenië konden we het model even flink aan de tand voelen. Veel meer nog dan ons was opgevallen op de openbare weg blijkt dat de A-klasse een sportieve beleving moet geven. Niet alleen dankzij de speciaal voor dit model sportiever klinkende motor, maar ook de lichte maar directe besturing en de door AMG ontwikkelde vooras op deze A 250 Sport weet ons positief te overtuigen. Hij biedt massa´s grip en mocht je onverhoopt te enthousiast zijn dan vangen de elektronische hulpmiddelen je prima op.

Stevig
Die A 250 Sport is allicht de smaakmaker, maar het zijn vanzelfsprekend de minder potente exemplaren die de serieuze verkopen gaan realiseren. En die stellen niet teleur. Ook de gewone A-klasses voelen bijzonder stabiel aan en hebben aan grip geen gebrek. Opvallend is dat zowel de standaard modellen (Style en Urban) alsook de versies met AMG-onderstel (AMG Sport en A 250 Sport) stevig zijn gedempt. Korte oneffenheden worden minder mooi gladgestreken dan we van Mercedes gewend zijn. De besturing is volledig afhankelijk van de gekozen uitvoering. Kies je voor de AMG Sport of de A 250 Sport, dan profiteer je van Mercedes’ Direct Steer waarmee de besturing een stuk scherper en directer is dan bij de standaardexemplaren.

Gemis
Leuk, die 211 pk sterke topmotorisering, maar voor ons land het meest aantrekkelijk zijn de A 180 (122 pk) en A 180 CDI (109 pk). Het is dan ook jammer dat Mercedes die in Slovenië niet voor ons klaar had staan. Wel namen we plaats in de A 200 en A 220 CDI die een prima indruk achter wisten te laten. De respectievelijk 156 en 136 pk sterke benzine dan wel dieselmotor reageren soepel en alert en blijven te allen tijden op de achtergrond hun werk doen. Ook hier profiteer je van Mercedes focus op een soepel karakter met zoveel mogelijk koppel bij een zo laag mogelijk toerental.

Resumerend
Als we over de rustige, maar strakke snelweg terugrijden richting het vliegveld van Ljubliana proberen we definitief een antwoord te vinden op de vraag die ons al twee dagen lang bezig houdt: ‘Wie van de drie is nu de beste?’. Eén ding moeten we daar op voorhand nog over kwijt. De A-klasse is met een vanafprijs weliswaar drie mille duurder dan de instappers van Audi en BMW, maar compenseert dat ruimschoots met zijn uitrusting. Zo, dat vergelijkt tenminste eerlijk. Met de nog verse 1-serie en nagelnieuwe A3 in het achterhoofd ontwikkelen we dan ook langzaam maar zeker een antwoord op die brandende vraag. Of dat antwoord bevredigend is? Nee. Want de keuze is zo persoonlijk. De 1-serie is zonder meer de best sturende, de A3 de meest verfijnde. En de A-klasse? Dat is de brutaalste. In de positieve zin van het woord. Zijn excentrieke design, uitgebreide personalisatiemogelijkheden, zeer diverse en hoogwaardige uitrusting en zijn uitgekiende motorengamma bieden een totaalplaatje dat niet te vergelijken valt met de concurrentie. En voor welk van de drie je dan kiest? Dat is echt aan jou. Maar één ding is zeker: Mercedes gaat het Audi en BMW er niet gemakkelijker op maken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Mercedes-Benz A-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken