Tests

Volkswagen Polo BlueGT

Volkswagen Polo BlueGT

Werd Volkswagen vroeger gevreesd om hun GTI’s, vandaag de dag houden de BlueMotions de gemoederen bezig. En nu is er de BlueGT als het beste van beide werelden. Wat moet die dan wel niet teweegbrengen?!

Het leveringsprogramma van de Volkswagen Polo kent een gapend gat. Met aan de ene kant van de kloof de 1.2 TSI met 105 pk, goed voor een acceleratie naar 100 km/h in 9,7 seconden, en aan de overzijde de 180 pk sterke GTI met een sprinttijd van 6,9 seconden. Een verschil van meer dan drie tellen. En die merk je, evenals de prijsafwijking van zeven mille tussen deze twee motoriseringen. Gniffelend hielden con-cullega’s op hetzelfde dealereiland de deur al open voor geïnteresseerden in een snellere, maar niet meteen fors duurdere compacte hatchback. Zij wel. Vanaf oktober slaat Volkswagen dan eindelijk terug. En hard. Want de Polo BlueGT biedt met een kloktijd van 7,9 seconden en een opgegeven gemiddeld verbruik van 4,5 l/100 km tegelijk GTI- en BlueMotion-achtige prestaties. Oef!

R32

Ook zonder je vooraf ingelezen te hebben is de Polo BlueGT een auto om naar uit te kijken. Agressieve 17 inch wielen in de stijl van de laatste Golf R32, aangezette bumpers en zijskirts rondom, een achterspoiler, hetzij subtiel, en twee priemende uitlaatpijpjes geven te kennen dat er geen huis-tuin-en-keuken-Polo op de oprit staat. En eigenlijk ook weer wel. Briljant toch?!
De Polo BlueGT oogt als de GTI, en ook van binnen leunt het compromismodel dicht tegen de aanvoerder van het leveringsgamma aan. Uitnodigende en, zo blijkt enkele ogenblikken later, stevig zittende sportstoelen heten je een warm welkom om plaats te nemen. Aanvankelijk lijken ze ietwat klein en krap aan te doen, maar eenmaal ingestapt valt alles op z’n plaats en blijft het daar. Leuke noot en geheel passend in het thema zijn de blauwe zijwangen. Ook het geperforeerde sportstuur met contrasterende stiksels is al evenzo aanstekelijk. Je merkt gewoon dat Volkswagen er zich niet bekaaid van af heeft willen maken. En dat doet deugt.

Bestaansrecht

Maar het paradepaardje van de BlueGT is niet zijn opgedirkte uiterlijk of opgeleukte interieur. Nee, dat is de innovatieve 1.4 TSI in de korte neus van de compacte Duitser. Innovatief omdat dit compleet nieuw ontworpen blok is voorzien van cilinderuitschakeling, door Volkswagen ‘cilinder on demand’ genoemd. De Polo is de eerste en zeker niet de laatste Volkswagen die deze bijzondere wil-en-kan-wel-maar-hoeft-niet-machine krijgt toebedeeld. Daarvoor kwamen we hem al tegen in een tweetal Audi’s, de A1 Sportback en de nieuwe A3. Net als in die modellen levert de motor 140 pk en genereert het een maximumkoppel van 250 Nm tussen 1.500 en 3.500 Nm. Het is vanzelfsprekend dat in deze 100%-modus de sportieve genen van de BlueGT opborrelen. De turbomotor reageert zelfs zo vinnig en alert op gaspedaalcommando’s dat we spontaan denken aan een ontsprongen kannibalisatie binnen de Polo-range. Ook het onderstel werkt mee aan het levendige rijkarakter. Dat is naar Duitse maatstaven stevig, maar zonder daarbij concessies te doen aan het comfort. Serieus, de BlueGT moet 40 pk missen ten opzichte van de GTI, het lijken er slechts twintig te zijn. De topsnelheid – die sterk afhangt van het aantal paardenkrachten – van 210 km/h versus 229 km/h lijkt dit in zekere mate te bevestigen.

Trukendoos

Puike prestaties hebben doorgaans ook een keerzijde. Het leveren van energie vraagt nu eenmaal ook energie. Dat is bij de BlueGT niet anders. Maar wanneer je even geen inspanning van de auto vraagt, dan komt de cilinderuitschakeling om de hoek kijken. Het is bij een (vrijwel) constante belasting tussen 1.400 en 4.000 tpm dat de motor overschakelt op halve kracht. Hierbij schakelt het systeem de middelste twee cilinders uit, maar draaien ze wel mee met de nog wel actieve, buitenste twee. De mechanische truc voltrekt zich ongemerkt. Slechts een scherp en oplettend oor kan een wijziging in het uitlaatgeluid vernemen. Storend is dit overigens niet. Het iets verhogen van het audiovolume volstaat al om er niets van mee te krijgen. Ondertussen wordt geheel op de achtergrond een besparing genoteerd van 0,4 l/100 km wat kan oplopen tot maximaal een liter benzine tijdens het rijden in stedelijk gebied. En dat is toch mooi meegenomen zonder er moeite voor hoeven doen.

´Blauwe´ prijs

Een definitieve vanafprijs is er nog niet, maar Volkswagen heeft beloofd dat de BlueGT niet veel meer dan € 20.000,- gaat kosten. Een nette prijs gezien het totaalplaatje waartoe ook een keurige uitrusting behoort met standaardzaken als airconditioning, een prima klinkende radio/CD-speler, cruise controle en sfeerverhogende interieuraccenten. Ook niet onbelangrijk voor velen is dat de BlueGT met een gemiddelde uitstoot van 105 g/km in aanmerking komt voor 20% bijtelling en vrijstelling van wegenbelastingvrij (tot 2014).

Bittere pil

Tja, wat houdt de Polo BlueGT nog tegen? Hij smoelt lekker, is keurig uitgerust, vlot maar zuinig en niet overprijsd. Eigenlijk heeft hij dus alles in huis om de GTI te laten vechten voor bestaansrecht, ware het niet dat besturing enige roet in zijn eten gooit. In driekwart van de gevallen presteert de BlueGT de ‘S’ van sportief op de scoringskaart, en wat deden de technici van Volkswagen, die stemmen de besturing af op de kilometervreter. Enerzijds begrijpelijk en stuurt het prima, maar anderzijds wekken de letters GT toch heel andere verwachtingen. Daarbij, wat is er mis met de dynamische besturing van de Polo GTI tijdens dagelijkse, kalme ritten? Een bittere pil dit. Snel doorslikken dan maar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Volkswagen Polo BlueGT
Redactie
Door Redactie

Zoeken