Tests

Fiat 500L

Fiat 500L

De Fiat 500 is volwassen geworden. Na ruim een halve eeuw is de Italiaanse dreumes uitgegroeid tot een volwassen huisvader. Maar dan wel met behoudt van zijn vrolijke en jeugdige karakter. In Turijn maakten we exact 55 jaar na zijn werelddebuut – op 4 juli 1957 – kennis met de 500L: de 500 voor het hele gezin.

Als het aan ons had gelegen had de 500L ook 600 Multipla mogen heten. Dat zou historisch gezien een heel logische keuze zijn geweest. Toen Fiat in 1957 namelijk de 500 presenteerde volgde kort daarna de 600 Multipla, een vijfdeurs carrosserievariant met meer praktische bruikbaarheid voor het hele gezin. Bij de nieuwe 500 deed Fiat er wat langer over. Vijf jaar om precies te zijn. Maar wel vijf succesvolle jaren. Het merk verkocht in deze periode liefst 800.000 exemplaren van het compacte premiummodel. Ondertussen wist Fiat een enorme schare fans te werven. Reden genoeg om die sterke modelnaam ‘cinquecento’ opnieuw de kar te laten trekken.

Vreemde eend
Waarom wij toch liever de modelnaam 600 Multipla hadden gezien? Dat heeft alles met zijn door Centro Stile Fiat ontworpen carrosserie te maken. De beide ronde lichtunits zijn weliswaar kenmerkend voor de benjamin van de Fiat-familie, maar daar houdt de vergelijking ook wel mee op. Precies zoals de 500 en 600 Multipla ook aanzienlijk van elkaar verschilden. Saai is het uiterlijk daarentegen allerminst. In een segment, waar vooral praktische bruikbaarheid een grote rol speelt, weet Fiat met een ludiek alternatief te komen.

IJdeltuiten voorin!
Large, Light en Loft, dat is volgens Fiat de vertaling van de L die aan de modelnaam 500 is toegevoegd. Ondanks dat ze afzonderlijk betrekking hebben op diverse kenmerken van de 500, staan ze wat ons betreft vooral synoniem voor het interieur. De 500L meet 4,14 meter in de lengte, 1,78 meter in de breedte en is 1,66 meter hoog. Relatief gezien is deze maatvoering niet eens zo groot. Een Punto is immers maar zeven centimeter korter. Groter dan de Citroën C3 Picasso is de 500L wel, maar de Opel Meriva en Ford B-Max bijvoorbeeld zijn van buiten nog net even wat ruimer bemeten. Door een efficiënte interieurindeling pakt de 500L echter toch positief uit. Op de voorstoelen is, zoals in bijna elke auto, voldoende ruimte en ook qua beenruimte op de achterbank weet de 500L te overtuigen. Wie kiest voor het optionele panoramadak zal genoegen moeten nemen met minder hoofdruimte op de achterbank en zich moeten verontschuldigen aan passagiers met een lengte langer dan 1,80 meter. Hun kruin zal niet meer zitten zoals het was. Prima voor kinderen dus, maar voor de volwassene wat krap.

Ikea-proof
Als MPV-achtige moet de 500L zich ook bewijzen als het gaat om gebruiksgemak en flexibiliteit. Zodoende heeft Fiat in het interieur maar liefst 22 opbergvakjes verwerkt. Riante portiervakken, een dubbel dashboardkastje en grote bekerhouders vragen erom gevuld te worden met anders los slingerende spullen. We missen alleen een mooie afsluitbare middenarmsteun; het exemplaar(tje) dat aan de bestuurdersstoel is gemonteerd is te iel om je arm lekker op te laten rusten. Wat bagageruimte betreft staat de L onomstotelijk voor large. Open de achterklep en je krijgt toegang tot 400 liter dat middels een verstelbare bodem handig indeelbaar is. Zo kun je zware spullen ook onderin kwijt of bijvoorbeeld je vieze schoenen apart houden van je schone kleren. Voor de Ikea-test, zoals Fiat het zelf noemt, is de 500L met glans geslaagd. Lange voorwerpen vervoeren vormt ook geen struikelblok. Door de achterbank neer te klappen en ook de voorstoel plat te leggen kan er tot 2,40 meter aan lengte getransporteerd worden. Kom dus maar op met die Billy-boekenkast.

Italianen kunnen het niet laten
Praktische bruikbaarheid stond hoog op het lijstje, maar dat functie voor vorm gaat zal je bij de Italianen niet snel aantreffen. In het geval van de 500L zeker niet als je kiest voor rode bekleding op de stoelen en deurpanelen en rood gelakte delen op het dashboard. Aan frivoliteit wederom geen gebrek. De materiaalkeuze doet dan wel weer sober aan. Er zijn veel harde kunststoffen die weinig doen denken aan de rijke bouwstoffen die een land als Italië voortbrengt. Het Loft-achtige dat Fiat ons wil meegeven is te danken aan de enorme glazen oppervlakken. Wie instapt kan bijna zonder tussenkomst van raamstijlen op de gehele omgeving buiten de auto kijken. Het optionele 1,5 vierkante meter grote glazen dak versterkt het ruimtelijke gevoel nog eens.

Poken is roken
Het is tijd om het landschap door al dat glas langs ons voorbij te laten trekken. We zijn namelijk erg benieuwd naar de vernieuwde MultiAir-motor die met de komst van de 500L zijn opwachting maakt. De 900 cc metende tweecilinder benzinemotor is verder geoptimaliseerd en ontwikkelt in de 500L een vermogen van 105 pk. Het maximale koppel van 145 Nm komt bij 2.000 tpm vrij waardoor er op papier sprake is van een redelijke souplesse. Een beetje pit heeft het blok zeker, maar de souplesse valt in de praktijk helaas behoorlijk tegen. Het blok mag dan 20 pk sterker zijn dan de krachtigste TwinAir (85) in de gewone 500, de L is ruim 350 kg zwaarder. En dat is veel. De tweecilinder heeft dan ook merkbaar meer moeite met de 1.260 kg zware 500L. Bij het wegrijden heb je het gevoel dat de motor af zal slaan en bij het doen van de hellingproef komt er een nadrukkelijk protesterende grom onder de kap vandaan. Wie even vlot ergens tussen wil schieten zal merken dat vooral bij tussenacceleraties het koppel van 145 Nm simpelweg te weinig is om vlot op snelheid te komen. Je moet flink in de weer met de handgeschakelde zesbak om er nog wat van te maken. Gelukkig werkt de transmissie doeltreffend, maar mede doordat je de tweecilinder met je gehoor niet goed op toerental kunt inschatten rijd je al snel dicht tegen het rood. En die onvermoede hoge toerentallen komt het verbruik niet ten goede. Fiat geeft 4,8 l/100 km op, maar wij kwamen niet verder dan 9,8 l/100 km. De afwisselende route die ons zowel door Turijn alsook over de snelweg en binnenwegen rondom de Italiaanse stad voerde was bovendien redelijk representatief dus helemaal met het gezin plus volle bepakking zal de eigen score niet veel beter uitvallen. Hoewel verfijnder komt daar nog bij dat de TwinAir-motor ons akoestisch nog altijd niet kan bekoren. De hinderlijke brom bij het accelereren blijft de associatie met een brommobiel opwekken. In de kleine 500, ja en bijzonder aanstekelijk, maar in combinatie met de 500L zijn wij niet bijster enthousiast over Fiat’s vooruitstrevende krachtbron.

Eindelijk, rust…!
Een stuk joliger worden we van de 1.3 liter MultiJet. Met zijn 85 pk, maar vooral – daar komt ‘ie weer – het koppel van 200 Nm gedraagt de 500L zich met deze diesel een stuk soepeler en vooral ook stiller. Vreemd eigenlijk, want op papier is de dieselmotor met een 0-100 km/h sprint in 14,9 seconden toch even 2,6 seconden langzamer dan de TwinAir. Hij voelt simpelweg krachtiger aan. Bovendien biedt hij een stuk meer souplesse waardoor het allemaal gemakkelijker lijkt te verlopen. Ook het rijden an sich voelt hoogwaardiger aan. De besturing is wat zwaarder en door het extra gewicht in de neus lijkt de auto ook beter op de weg te liggen. Sportief wordt het uiteraard nooit, maar daar is deze gezins-500 ook niet voor bedoeld. Het onderstel weet vooral comfort te bieden en filtert oneffenheden op een zachtaardige manier weg.

Koffie?
Tenslotte de prijs, want dat is zeker in dit segment van groot belang. Fiat is er nog niet helemaal uit, maar naar verwachting zal de prijslijst beginnen bij € 18.500,-. Dat betekent een vergelijkbaar prijskaartje als de Ford B-Max en zelfs goedkoper dan de Opel Meriva. Hoewel de standaarduitrusting nog niet bekend is kunnen we in ieder geval rekenen dat Fiat de mogelijkheid biedt voor een modern entertainmentsysteem genaamd UConnect. Het 5 inch touchscreen bedient de radio, carkit, iPod of smartphone en op korte termijn ook het navigatiesysteem. Er komen zelfs apps beschikbaar waarmee het mogelijk wordt Twitter en Facebook in te laden. Personaliseren kan dankzij de 11 verschillende carrosseriekleuren en 3 mogelijke dakkleuren met bovendien nog tal van stickersets. Meest gave optie is zonder twijfel de ingebouwde, maar eventueel draagbare espressomachine. Ontwikkeld in samenwerking met het Italiaanse Lavazza werkt de machine op het 12V-stopcontact tussen de voorstoelen en levert Fiat zelfs twee bijpassende bekers bij die precies in de houders voorin passen. Hoe Italiaans wil je het hebben?!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Fiat 500L
Redactie
Door Redactie

Zoeken