Tests

Mercedes SLS AMG Roadster

Mercedes SLS AMG Roadster

In de taxi terug naar huis scan je de recente weersvoorspelling. Zojuist gearriveerd op Schiphol na een periode van overwinteren in Spanje krijg je acuut heimwee. Hoe moet je de komende zomer overbruggen? Bijgaand een kosteloze tip.

Het leven als gefortuneerd man bestaat dikwijls uit dilemma’s. Kom je gebruind terug uit het warme zuiden en dan beleeft Nederland juist één van haar meest gematigde voorjaren sinds tijden. Niet het meest gunstige scenario, maar gelukkig bieden deze deprimerende weersomstandigheden een solide motief om een zonnig speeltje uit te zoeken. En zo geschiedde. Met een vlezige portefeuille in de colbert beland je op een grijze dinsdagmorgen bij de Mercedes dealer. Ogenblikkelijk wordt de aandacht getrokken door de kersverse SL-klasse. Allicht erg charmant, maar daarvan siert het stadsdeel er reeds verscheidene. Je wilt wat tegendraads, ietwat excentrieks meldt je de verkoper. “Loopt u maar even mee…”

Beter in balans
Eenmaal oog-in-oog met de Mercedes SLS AMG Roadster ontwikkelt de ware autoliefhebber meteen een geringe grimas. De ellenlange motorkap met zijn wijd lopende grille, de daverende AMG-wielen en de vinnige kont laten er geen gras over groeien; hier zit potentieel in. En hoewel de Roadster door het ontbreken van het stalen dak ietwat van zijn agressiviteit verliest, krijgt de Duitser er legio elegantie voor terug. Daarmee lijkt de dakloze variant zelfs nog net iets begeerlijker dan de gesloten versie met de gracieuze vleugeldeuren. Deze zijn natuurlijk een leuke binnenkomer, letterlijk, maar de Roadster lijkt zowaar beter in balans en oogt tevens met beige stoffen dak gesloten oogverblindend.

Warme sjaal
Zandkleur is tevens de tint van de interieurbekleding. Niet alleen de sportzetels zijn bekleed met beige nappaleer, maar eveneens het portier, middenconsole en dashboard beschikken over eenzelfde geplooide koeienhuid. Het geeft de SLS AMG een sfeervolle en warme aanblik die afgewisseld wordt met een sportieve koolstofvezel sierinleg. Het geeft een evident signaal af dat deze cabriolet niet alleen ontwikkeld is om te flaneren. De weelde overheerst mede door de aanwezigheid van gescheiden airconditioning, verwarmbare stoelen, het geavanceerde multimediasysteem van Bang & Olufsen met navigatie en achteruitrijcamera. Eveneens een onderdeel van de flamboyante kant is het Airscarf-systeem dat als het ware een behagelijke sjaal creëert. Pronken moet natuurlijk wel aangenaam blijven.

Geschikt voor de au pair
“Natuurlijk mag u een rondje”, zegt de verkoper vlak voordat de elektronica de achtcilinder grof aanzwengelt. Met een gorgelend ochtendhumeur ontwaakt de 6.2 liter V8 om vervolgens poeslief de openbare weg op te draaien. In de ‘Comfort’-modus gedraagt de SLS AMG zich voorbeeldig en uitermate meegaand. Afgezien van de hachelijke instap zou zelfs de au pair je dochter naar vioolles kunnen brengen. Comfortabel, soepel en vooral erg bedeesd. Plezierig op lange afstanden of wanneer er daadwerkelijk op de boulevard gereden wordt. Het uiterlijk van de Roadster trekt tenslotte al genoeg belangstelling.

Bedeesd?
De nipte drukverandering op het gaspedaal verraadt de ware inborst van de SLS AMG. Een compleet orkest meldt zich en speelt onmiddellijk de meest betoverende klanken. De overeenkomsten met een jachtvliegtuig of andersoortig oorlogsmaterieel schieten acuut binnen en doen verlangen naar meer. “Drukt u maar op de AMG-knop hoor”, aldus de eveneens meegenietende koopman. Acuut toont de Mercedes waar hij voor gemaakt is. De demperinstelling schiet in standje chiropractor, de versnellingsbak vliegt vier verzetten terug en de besturing wordt uiterst delicaat. Tegelijk met de toerenteller stijgt eveneens het decibelvolume naar het rode gebied. Het 571 pk tellende symfonieorkest laat de muziek opzwepen en een loodzware rechtervoet geeft het startschot.

Bloedsnel
Pas wanneer de schoen gelift wordt volgt het onwerkelijk besef van snelheid. “Wees de naald zojuist daadwerkelijk de 220 km/h aan?” De SLS AMG is waarachtig sneller dan 99% van het Nederlandse wegdek en sleurt je binnen 3,8 seconden vanuit rust naar de honderd. Blijft het Italiaanse leder op het rechterpedaal dan wint de natuur het gevecht met de atmosferische V8 pas met 317 km/h op de teller. Maar niet alleen de snelheid waarmee de SLS AMG je meesleept is betoverd, ook de mechanische pracht waarmee de techniek dit bewerkstelligd is fascinerend. De brul van de achtcilinder en het vuurwerk dat de uitlaat bij het liften van het gaspedaal produceert is exceptioneel en riekt naar gewelddadig onweer. En dat juist terwijl de eerste zonnestraal doorbreekt. Het stimuleert het vertrouwen om met een bloedspoed over glad asfalt te sturen en daarbij drijft de SLS AMG je al spoedig buiten je comfortzone. Wat is dit een ongekende machine!

Goedmakertje
In een rustig tempo keert de obsidiaanzwarte Roadster terug bij de Mercedes dealer. Het is de kapitaalkrachtige liefhebber ondertussen helder geworden. Met deze bloedsnelle GT beweeg je in alle comfort van het zonnige Zuiden voort naar de groene hel in Nürburg waar je vervolgens in AMG-modus nagenoeg iedereen het nakijken geeft. Het maakt de Mercedes SLS AMG Roadster een absoluut verbazingwekkend speeltje die de hele zomer goed maakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Mercedes SLS AMG Roadster
Redactie
Door Redactie

Zoeken