Tests

Mercedes G-klasse (AMG)

Mercedes G-klasse (AMG)

Love it or hate it! De Mercedes G-klasse wordt door iedereen aangekeken, maar lang niet iedereen zal dat doen vanwege zijn stoere uiterlijk. Is het jaloezie, begeerte of afgunst? Wij ondervonden het met de nieuwe G 63 AMG.

Ze zijn met een stuk of dertig, maar maken geluid voor een voltallig symfonieorkest. We hebben het over de koeien die traditioneel een ferme bel om hun nek aangemeten krijgen en er gezamenlijk voor zorgen dat er geen sprake is van pure rust in dit deel van de Franse Alpen. Gelukkig maar, want wij zijn hier bepaald niet gekomen voor een stukje ontspanning. We ontmoeten in dit bergachtige landschap namelijk een icoon in zijn één na meest brute verschijning. “Op één na?”, horen we jullie denken. Inderdaad, deze monsterlijke verschijning is nog niet eens het huzarenstukje uit Stuttgart. Daarvoor is een additionele investering van € 180.416,- benodigd die in plaats van ‘63’ een ‘65’ achterop de G-klasse siert. Kenners weten dan direct dat dit exemplaar over een exceptionele V12-krachtbron beschikt. Met 612 pk en een koppel van maximaal 1.000 Nm is dit het meest kostbare en tevens krachtigste stukje plaatstaal uit het magazijn van ‘Das Haus’.

G(aaf)
Terug naar de G 63 AMG, want hoewel de V12 aangedreven G-klasse wel ter plaatse was is deze niet beschikbaar voor een testrit. Spijtig, maar we klagen niet met de achtcilinders tellende G 63 AMG. Ook in deze uitvoering profiteert de Gelände van de subtiele uiterlijke vernieuwingen die gepaard gaan met een verse krachtbron in de motorsteunen. Opnieuw 5.5 liter inhoud, maar in de lijn van de rest van het gamma siert deze de naam 63 AMG. En waarom ook niet, de forse toename van 37 pk en 60 Nm rechtvaardig het additionele cachet van dit typeplaatje. Iets wat hand in hand gaat met de excessieve vormgeving van de G-klasse. De Duitse blokkendoos op wielen blijft ondanks de toegevoegde LED-verlichting en moderne buitenspiegels een oud model, maar de hoekige lijnen geven hem juist zijn iconische status. De uitstraling is onnavolgbaar, alsof elke vezel in zijn body schreeuwt dat er met hem niet te sollen valt. Er is slechts één woord voor; indrukwekkend!

Jong van binnen
Hoe oldschool zijn imponerende carrosserie ook is, in het interieur toont de G-klasse een jeugdige kant. Allicht blijft het bij nieuw vlees om oude botten, maar feit is dat het grondig vernieuwde dashboard een sterke vooruitgang is. Met name de introductie van het losstaande 7 inch kleurendisplay met hoge resolutie geeft het binnenste een modern tintje. Het multimediasysteem met geïntegreerde DVD-wisselaar en navigatie behoort vanaf heden tot de standaarduitrusting en biedt inzittenen eveneens toegang tot het internet. Naast de opgewaardeerde techniek is ook de materiaalkeuze en afwerking beter dan ooit in zijn 33-jarige bestaan. Wat zijn binnenruimte betreft kan de G-klasse zijn riante buitenmaten niet optimaal te benutten. Je verwacht van buiten meer dan het interieur je biedt. Het neemt echter niet weg dat vier volwassenen een royale plaats vinden en bovendien is de bagageruimte met een maximaal volume van 2.250 liter ruim bemeten.

Stuuruitslag
Maar voldoende over zijn praktische kant, het is tijd om de 544 pk te temmen. Hoog nodig gezien het beestachtige geluid dat de geblazen V8-krachtbron produceert. Het is dan ook verbazingwekkend hoe soepel de Gelände de parkeerplaats verlaat. Met een onrustig brommende V8 tasten we de eerste meters af. Hierbij valt meteen op dat rijden met een G-klasse een verhaal apart is. Door de compacte cockpit, de hoge zit en de immense stuuruitslag is het een ervaring als nooit tevoren, slechts de Defender kan dit benaderen. Maar deze Brit beschikt over een viercilinder diesel, in dit Duitse monster warmt een potente achtcilinder zich op. Het is uiteindelijk toch de nieuwsgierigheid die het wint van ons verstand terwijl we het aluminium gaspedaal naar het schudboord brengen. De onvervalste AMG-brul, de ferme duw in de rug en het voorbij schietende landschap doet ons beseffen dat er vlot een einde komt aan dit rechte stuk asfalt. Het anker gaat uit en de 2.550 kg wegende G-klasse duikt met zijn neus naar het asfalt. De enorme remschijven vertragen ons krachtig en terwijl wij ons schrap zetten voor de bocht flitsen de productspecificaties over het ladderchassis in combinatie met de starre assen ons door het hoofd. Oh o!

Vangnet
We snijden de bocht aan, maar worden abrupt overruled door de G-klasse. Het gaat de Duitser te ruig en de elektronica grijpt in. Volledig gecontroleerd stuwt het vangnet ons de kromming door. Pas wanneer het koetswerk geheel horizontaal gepositioneerd is barst het feest weer los en stuwt de gorgelende V8 ons richting horizon. De combinatie van het hoge zwaartepunt, zijn obesitas en gevoelloze besturing schrijft de G-klasse af als bochtenridder, pas in een rechte lijn wordt hij heer en meester. Op absurde wijze. De voortekenen voor de V12 aangedreven G 65 AMG zijn zodoende nog angstvalliger. De zwaardere neus betekent ongetwijfeld een nog slechtere wegprestatie, alhoewel de vreugd op de Autobahn vermoedelijk nog exceptioneler wordt.

Earth to AMG
We landen weer terug op aarde. Hoe duizelingwekkend de AMG ook is, de vijfdeurs G-klasse is naast deze AMG-uitvoering ook leverbaar met een reguliere V8 benzine en een zescilinder dieselmotor. Daarnaast levert Mercedes tevens een tweedeurs cabriolet met een V8-benzinekrachtbron en een korte wielbasis. Qua verschijning net zo eigenzinnig, maar dankzij zijn korte wielbasis een stuk bewegelijker. Dat de 388 pk sterke 5.5 liter V8 geen moeite heeft met de G-klasse zal niemand verbazen, maar dat de kracht en souplesse van de achtcilinder haast gelijk is aan de AMG-krachtbron des te meer. Verstandiger is de keuze voor de vijfdeurs variant met dieselmotor die eveneens gemakkelijk raadt weet met de zwaarlijvige G-klasse. Vanzelfsprekend is dat tevens de reguliere modellen van dezelfde uiterlijke en innerlijke updates profiteren als de AMG, waaronder het sterk verbeterde dashboard en de toevoeging van diverse elektronische snufjes.

Wetgeving verpest feest
Het is fascinerend om te zien dat Mercedes één van zijn meest iconische modellen in leven houdt. En waarom niet? Door de grondige vernieuwingen in het interieur en aan de aandrijflijn heeft het model zowaar overlevingskansen in het huidige tijdperk. Dat onze wetgeving hier niet bepaald aan mee werkt dwingt Mercedes Nederland natuurlijk in een lastig parket, maar daar zal het buiten Nederland (lees: VS, China en Rusland) weinig last van hebben. En mocht je toevallig in de gelukkige positie hebben dat niet elk dubbeltje omgedraaid hoeft te worden dan mag je jezelf best verwennen met de G-klasse die ondanks zijn leeftijd nog altijd zeer begeerlijk is. Met recht een icoon.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Mercedes G-klasse (AMG)
Redactie
Door Redactie

Zoeken