Tests

Audi A5 Sportback

Audi A5 Sportback

Terwijl talloze organisaties in en buiten de autobranche nog steeds in een recessie verkeren lijkt het alsof de duurdere autoproducenten massaal de dans ontspringen. Maar alleen premium is niet meer voldoende. De consument wil zich nog specialer voelen. Zodoende geen A4 Limousine, maar een A5 Sportback. Hetzelfde, maar dan anders. Duurder, maar ook specialer?

De cijfers spreken boekdelen. Terwijl het verkoopniveau van nieuwe personenauto’s in Europa afgelopen april met 6,9 procent afnam blijven de drie Duitse premiumfabrikanten plussen op ons continent. Niet in de eerste plaats is dit te danken aan de geboden kwaliteit, maar vooral ook door het begeerlijke imago van de betreffende merken. De noodzaak om je te profileren is groter dan ooit en daar speelt een auto als statussymbool een belangrijke rol in. Oude koek, klopt, maar de laatste tijd lijkt het alsof een reguliere (premium) middenklasser niet meer afdoende is. Audi speelde hier vier jaar geleden met de A5 Sportback al slim op in en Mercedes volgt binnenkort met de CLC als afgeleide van de klassieke C-klasse. En om het plaatje compleet te maken schijnt BMW tevens een poging te wagen met een 3-serie GT. Dat Audi haar wapenfeit in deze nicheklasse precies nu aanscherpt komt daarom geen moment te vroeg.

Verjonging
Dat aanscherpen hebben de vormgevers uit Ingolstadt bijzonder letterlijk genomen. Dit is vooral zichtbaar bij het aangezicht van de vernieuwde A5 Sportback. Waar deze voorheen nog uit de pas liep met zijn familieleden, is hij door de chirurgische ingreep weer helemaal terug. Dankzij de progressieve blik kijkt de A5 Sportback een stuk zelfverzekerder de wereld in. Dat het front net iets strakker gesneden is dan de A4 Limousine zie je slechts wanneer je beide modellen naast elkaar zet. Pas naarmate je verder achteruit loopt wordt het verschil tussenbeide zichtbaar groter. De coupéachtige flank geeft de A5 meer cachet, terwijl de achterzijde z’n potentie echt benadrukt. Daaruit vloeit ook het dynamischere, zeg maar gerust, meer charismatische voorkomen van de Sportback voort. Dat veel mensen even doorsparen of op de zaak een tandje bijzetten om in aanmerking te komen voor de A5 begrijpen we wel.

Identiek
Het exterieur van de A5 Sportback oogt wellicht exclusiever dan z’n lager geklasseerde broer, in de cockpit is dit verschil weer teniet gedaan. We staren namelijk naar een identiek dashboard als dat van de A4 Limousine (en ook Avant), waarbij slechts een afwijkend stuurwiel gemonteerd is. Voor een auto die toch zeker een paar duizend euro duurder is had Audi hier meer werk van mogen maken. Dit neemt echter niet weg dat het geheel een dikke voldoende verdiend. De interieurs van Audi blijven ongeacht het model een fijne werkplek waarbij zowel de ergonomie als de bouwkwaliteit op een hoog niveau staan.
Een ander raakvlak waarop de A5 Sportback geen meerwaarde kent boven de A4, maar die tot voldoende tevredenheid stemt is de beweegruimte. Voorin merken we geen verschil, al is het op de achterbank wat meer inschikken en dat heeft natuurlijk alles te maken met de sterk afbuigende daklijn van de A5. Naast minder hoofdruimte is ook de doorgang naar de tweede zitrij een fractie krapper, maar pas personen boven de 1,85 meter ondervinden hier enige hinder van. Het voorgaande wordt ruimschoots goedgemaakt door de toegang tot de bagageruimte. Door de forse en ver naar boven scharnierende achterklep is de volle laadruimte achterin gemakkelijker te bereiken dan bij de A4 Limousine. Qua volume dan weer geen streepje voor. Beide herbergen 480 liter.

Ferm
Met dit atletische postuur veronderstel je subiet een sportiever rijgedrag. Een vlieger die helaas niet opgaat. Sterker nog, de A5 Sportback voelt bijkans hetzelfde aan als de vierdeurs A4. Niet verwonderlijk aangezien het model op een identiek platform verblijft. Toch verwacht je meer. Ons testexemplaar was uitgerust met het optionele ‘Audi Drive Select’ waarmee de besturing afgesteld kan worden op de wensen van de bestuurder. Desgewenst zwaar en direct of licht en gevoelloos voor een respectievelijk sportieve, dan wel een ontspannen besturing. Daarbij moeten we wel vermelden dat de demping ten alle tijden ferm blijft. Typisch Duits.

Geen instapper
Waar de A4 Limousine begint bij een 1.8 TFSI met 120 pk, stap je bij de A5 Sportback meteen in de 170 pk sterke variant. Alhoewel, de term instapper is bij de herziene 1.8 TFSI niet op z’n plaats. De viercilinder met turbo ontpopt zich onderweg als een soepele krachtcentrale met pit. Mits hij enigszins op toeren is, want onder de 1.800 toeren blijkt de turbo nog niet thuis te geven. Zijn de schoepen eenmaal aangezwengeld, dan levert hij de bekende duw en stoomt de A5 vlot door naar hoogst illegale snelheden. De sprint naar honderd voert hij in acht seconden uit en pas met 230 km/h op de teller is de koek op. Nee, de term basismotor lijkt ons niet op z’n plaats. Daarentegen is zijn gemiddelde brandstofinname behoorlijk bescheiden. Ook al wisten wij het opgegeven fabrieksgemiddelde van 5,8 l/100 km niet te halen, om en nabij de 7,0 l /100 km is heel realistisch.

Resumé
We kunnen niet anders concluderen dan dat Audi op slimme wijze het verlangen naar een onderscheidende auto heeft beantwoord. Door gebruik te maken van hetzelfde platform, aandrijflijnen en dashboard van de A4 kon de fabrikant uit Ingolstadt de ontwikkelingskosten laag houden, terwijl het gewijzigde exterieur voor een exclusieve uitstraling zorgt. De nadelen van de A5 Sportback worden zodoende beperkt tot het ietwat krappere interieur en een gering hoger prijskaartje dan de Limousine. Beide Audi’s zijn steengoede middenklassers, laten we dat voorop stellen, maar door de hogere begeerlijkheid scoort de A5 net een plaatsje hoger op de ranglijst van het merk. Ook bij ons.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Audi A5 Sportback
Redactie
Door Redactie

Zoeken