Tests

Subaru XV

Subaru XV

Crossovers zijn er in allerlei soorten en maten, allen populair, maar tegelijk ook zo gemeenzaam. Nu had Subaru voor makkelijk geld het zoveelste schaap in de kudde kunnen zijn, maar zo pakken ze de zaken bij dit eigenzinnige Japanse merk niet aan. Tegendraads als ze zijn is de nieuwe Subaru XV anders.

Subaru is zo’n fabrikant en tegelijk merk waarbij je je soms afvraagt wat ze nu precies willen zijn. Het lijkt wel alsof ze kampen met een hardnekkige identiteitscrisis. Ze maakten furore door 4x4-techniek standaard op zo’n beetje elk model te installeren, worden in één adem genoemd met de rallysport en willen vervolgens ineens van de een op andere dag niet langer geassocieerd worden met hun milieuverontreinigende imago. Subaru besluit om hun liefde voor technische perfectie voortaan in te zetten voor een gezondere wereld. De activiteiten van Subaru in het World Championship Rally gingen op zwart en ontwikkelingsbudgetten worden enkel nog aangesproken als bij ingebrachte stukken het woord “milieubewust” minstens tachtig keer is gevallen. Maar nog altijd linkt alles en iedereen Subaru aan vierwielaandrijving, boxermotoren, uit de kluiten gewassen auto’s en een bovenmatige sportiviteit. Niet bepaald gek als de XV je nieuwe aanwinst is.

Verfrissend
Bewonder de XV en opnieuw bekruipt je het gevoel dat eenduidigheid niet Subaru’s sterkste kant is. Is het nu een terreinauto, een SUV of niets anders dan een schijnvertoning door in feite nauwelijks meer te zijn dan een opgehoogde hatchback met een stoer randje. Een mengelmoes van alle genoemde concepten zou ook nog kunnen. Hoe dan ook, feit is dat de Subaru XV een uitzondering op de regel is in tegenstelling tot zijn klassegenoten. En alleen daarom al is de XV naar onze mening een welkome aanvulling in het segment van compacte crossovers. Wij waren wel toe aan iets verfrissends.

Andersgezind
Vreemd genoeg start de XV zijn leven niet als crossover maar als een vijfdeurs hatchback, en wel de nieuwe vijfdeurs Impreza. Die kennen we nog niets en dat komt doordat de marktlancering van dat model uitgesteld moest worden vanwege de allesvernietigende tsunami in Japan begin 2011. Gelukkig wist de natuurramp niet de productplanning van de XV – die aanvankelijk net als zijn voorganger Impreza XV zou heten – te treffen en zodoende maken we nu eerst kennis met hem.
De onverwachte volgorde kan wel eens een geluk bij een ongeluk zijn, want we moeten nog maar zien of een gescalpeerde Impreza in het echt eenzelfde positieve impressie maakt. Laten we immers wel wezen: op esthetisch vlak dient er bij Subaru nog wel het een en ander bijgeschaafd worden. Maar het bijzondere plaatwerk van de XV nemen we dus graag zoals het is. De zorgvuldig aangebrachte welvingen in de flanken, de knap uitgewerkte lichtunits vooraan, de aparte gestileerde wielen, erg gedurfd allemaal. Iemand heeft zijn vak verstaan.

Vertekend 
Niet in één hokje te plaatsen dus, die XV. En laat dat de pret vooral verhogen. Deze positieve kant van misleiding zet zich ook door in de onverwachte interieurruimte. De relatief lage daklijn en de hoge bodemvrijheid van 22 centimeter zorgen ervoor dat de 4,45 meter lange Subaru XV compacter voor de dag komt dan hij binnenin blijkt te zijn. Zowel voor- als achterin heb je het idee in een kapitale MPV te zitten. En aangezien zijn opponenten doorgaans net het omgekeerde weten te presteren, mag dat tot een interessant pluspunt worden gerekend. Daarbij zijn stoelen volwassen uitgevoerd, al is de zijdelingse steun erg mager. De zithouding is dan weer meteen perfect, wat zonder meer het resultaat van Subaru’s expertise op het gebied van praktisch nut is. Ook erg prettig is het in de hand vallende stuurwiel net als de vrije uitkijk over de omgeving. Zit iedereen dan kan er in de kofferruimte met hoge laadvloer nog 380 liter aan bagage. Met de achterbank plat is dit 1.270 liter. Toereikend voor het merendeel van de consumenten.

Fantasieloos
Functioneel is het interieur zonder twijfel. Dat is een vak dat Subaru als geen ander verstaat. Maar het oogt allemaal zo fantasieloos. Esthetisch ondoordacht ook. Neem het geperforeerd leder in de portieren dat niet hetzelfde is als dat van de stoelen. Of wat te denken van de oppervlakstructuur van de middenconsole dat nergens anders wordt herhaald. Tot slot, en dan houden we ermee op, die duffe bekerhouders; die ogen niet alleen goedkoop maar zijn het waarschijnlijk ook. Als lichtpuntje is er de bouwkwaliteit dat er ten opzichte van andere Subaru’s merkbaar op vooruit is gegaan. Wacht echter nog even met juichen, want ergonomisch schort er minstens zoveel aan de XV. De multifunctionele boordcomputer bovenop het dashboard bijvoorbeeld. Die toont allerlei onnodige, soms overdreven kleurrijke menu’s met daarnaast onlogische schaalverdelingen. Het verder prima werkende, maar grafisch enigszins gedateerde display van het optionele navigatiesysteem eenzelfde verhaal. Naast dat het scherm nogal geteisterd wordt door hinderlijke reflecties is de menubediening chaotisch en even uitvogelen. Het went, dus een reden om de XV hierom te laten staan is het niet, maar was wat extra aandacht hieraan nu echt teveel gevraagd?

Boxermotor
Het rijden dan, dat is doorgaans dikke duimwerk bij een Subaru. En gelukkig is dat bij de nieuwe XV niet anders. Als koper ben je verplicht het Symmetrical All Wheel Drive af te nemen, want dat is standaard op alle XV’s. Het blijft een uniek verkoopsvoorstel dat Subaru blijft koesteren, maar in het slechts sporadisch door sneeuwbuien geteisterde Nederland niet per se noodzakelijk. Bovendien drukt dit voortreffelijk staaltje aandrijftechniek nogal op de (vanaf)prijs. Vormt geld geen drempel dan koop je meteen een stuk extra veiligheid. Zorgen over gebrek aan tractie en grip vervallen prompt. Voorbeeldig koersvast en met een rij- en weggedrag dat meer wegheeft van een normale personenauto dan een crossover is de XV op vrijwel iedere ondergrond in z’n element. Mocht de XV toch gaan schuiven, dan doet hij dat voorspelbaar en controleerbaar. De goed gedoseerde elektrische stuurbekrachtiging ontneemt bovendien niets van de XV´s aangeboren precisie.
Dit is één van de best sturende auto’s in z’n segment, klaar! Niet in de laatste plaats vanwege de fantastische boxermotor, in ons geval de 2.0 liter benzine. Met een vermogen van 150 pk en maximumkoppel van 196 Nm voldoende sterk om de XV in beweging te brengen, te houden en te versnellen. De atmosferische motor manifesteert zich als een gretig in toeren klimmende viercilinder en trakteert je ondertussen op een auditieve grom zoals geen V-motor dat kan voorbrengen. Zeer aangenaam en opzwepend is het zodat de best stevige afrolgeluiden van de grof geprofileerde Toyo-banden snel vergeten worden. Het lijkt de boxer allemaal bijzonder makkelijk af te gaan, een getoonde souplesse dat ook effect heeft op het brandstofverbruik. Met een uiteenlopende rijstijl is 7,8 l/100 km heel realistisch en vergeet daarbij niet dat de XV best zware botten heeft.

Conclusie
De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we vooraf met enige scepsis tegenover de nieuwe Subaru stonden. Maar de XV heeft ons positief verrast. Als een frisse wind waait hij door het bestaande aanbod en dat kan je moeilijk als iets negatiefs bestempelen. Afgezien daarvan heeft deze eigenaardige crossover ook daadwerkelijk iets te bieden, met in de eerste plaats een fantastische aandrijflijn. Technisch klopt de XV voor 100%. Daarmee wil Subaru dan ook zijn visitekaartje afgeven. Dat de nieuwe XV ook punten scoort op eigenschappen waaraan Subaru nu juist niet zozeer verbonden wil worden is des te vreemder. Hadden we al gezegd dat dit merk nogal in de war is…

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Subaru XV
Redactie
Door Redactie

Zoeken