Tests

Mazda CX-5

Mazda CX-5

Met een nieuwe designtaal, hoogstaande SkyActiv-techniek en een opgepoetste Zoom-Zoom-strategie oogt Mazda kwieker dan ooit tevoren. Op papier dan. Want ondanks dat we al kort even met de CX-5, de eerste Mazda van deze compleet nieuwe generatie, hebben kunnen rijden moet de praktijk nu uit gaan wijzen of het Japanse bluf is of dat ze ons echt weten te overtuigen. Een uitgebreide test.

Met SkyActiv, Kodo en Zoom-Zoom gooien de Japanners ons om de oren met termen die samen voor het nieuwe Mazda staan. SkyActiv en Kodo debuteerden tegelijk met deze CX-5, maar de Zoom-Zoom-filosofie is al relatief oud. Wie kent het immers niet van Mazda´s radio- en TV-commercials en op tal van commerciële uitingen. Maar waar het voor staat? Het heeft alles met emotie te maken. De emotie van een kind zelfs. De slogan beschrijft de Japanse kreet van kinderen die met modelauto’s spelen. “Vroem-vroem”, aldus de Westerse jeugd. Kinderen gaan daarbij helemaal op in hun eigen wereld waarbij hun auto de snelste, best sturende en meest mooie is. Diezelfde beleving was de inspiratie bij de ontwikkeling van de CX-5, zo doet Mazda ons geloven in haar reclame-uitingen. En ondanks dat het klinkt als slimme marketing werden wij tijdens onze eerste kennismaking (eind 2011) al behoorlijk verrast door de Japanner. We grepen zodoende nogmaals de kans om de CX-5 beproeven, ditmaal uitgebreid. Op het programma een rit naar de Oostenrijkse Alpen waarbij vele kilometers Autobahn, een aantal flinke klimmen en afdalingen en natuurlijk het dynamische bochtenwerk aan bod komen. Maar ook het onderdeel ruimte en praktische bruikbaarheid moet zich in de praktijk bewijzen.

Inladen maar…
En zodoende draaien we om twee uur ’s nachts, met bijna 1.000 km voor de boeg, de snelweg op. Kort daarvoor liet de CX-5 zich moeiteloos volladen met een zestal tassen en een set snowboards. De vlekkeloze start was mede te danken aan het Karakuri-stoelsysteem die voorziet in een in delen neerklapbare achterbank waarmee je in een handomdraai een vlakke laadvloer weet te creëren. Ideaal voor onze winterse uitrusting, maar ook in het dagelijkse leven maar al te handig. Pienter is ook de mogelijkheid om slechts de middelste stoel neer te klappen. Zo blijven de twee buitenste stoelen een riante zit bieden voor volwassenen, terwijl de ski’s, of andere lange voorwerpen, hun plekje kunnen vinden.

Doezelen
Een kleine tien uur rijden bericht de geïntegreerde TomTom navigatie ons. Het 5.8 inch display torent hoog boven het overwegend zakelijke interieur uit en is inventief te dirigeren middels het touchscreen. Doordacht is ook de extra bedieningsmodule á la iDrive in de middenconsole waarmee we het luidsprekervolume richting de voorste stoelen draaien. Niet dat de speakers achterin onder de maat zijn, maar de achterste passagiers beschikken over voldoende been- en hoofdruimte om op dit vroege uur weer langzaam in te dutten. Kritiek op het interieur is er helaas ook. Net zoals we eerder al concludeerden voldoen de materialen, maar de vraag is hoe het interieur over een aantal jaren nog oogt. Behalve her en der gebruikte materialen en knoppen doet vooral de digitale klok en daaronder de weergave van de climate control nu al ouderwets aan. Jammer.

Oog voor detail
Tijdens het ochtendgloren wordt het hoog tijd voor een kop koffie. Meteen een gelegenheid om het uiterlijk van de CX-5 nog eens goed te aanschouwen. Als eerste Mazda ontworpen volgens de Kodo-designfilosofie vormt de CX-5 de benchmark voor wat we de komende jaren van Mazda verwachten kunnen. En dat belooft veel goeds, want de CX-5 ligt smakelijk op het netvlies. De SUV oogt door de vele golvende plooien van het plaatwerk die sierlijk afgewisseld worden met scherpe lijnen krachtig en dynamisch. Alsof hij in de startblokken staat. Terwijl we even later terug lopen naar onze ‘Zeal red’ gelakte CX-5 vallen ons ook diverse kleine details op. Neem bijvoorbeeld de chromen lijn van de grille die subtiel doorloopt in de koplampen. Juist deze minuscule aspecten bewijzen de finesse die ontwerper Ikuo Maeda in de CX-5 heeft verwerkt. Van een emotieloze eenheidsworst in zijn segment valt de auto dan ook niet te beschuldigen.

Baustelle
Fris voor het vervolg van de reis moeten we bij het opdraaien van de Autobahn meteen het volledige potentieel van de gloednieuwe Skyactiv-krachtbron aanspreken. De invoegstrook is door een Baustelle dermate kort dat alle 160 pk’s moeten aanrukken. En dat doen ze met genoegen, zo blijkt niet alleen in de praktijk, maar ook op papier. Van nul naar honderd accelereert onze vierwielaangedreven CX-5 in 9,6 seconden en dat is gezwind genoeg om een plaatsje te veroveren op het asfalt. Als we even later ruim baan hebben merken we dat de atmosferische 2.0 liter viercilinder benzinemotor prima mee kan komen tussen de Duitsers. Pas bij 170 km/h lijkt de motorische spirit eruit te zijn, maar dat valt de CX-5 eigenlijk niet aan te rekenen.

Verbruik
Opdoemende alarmlichten maken korte metten met de zojuist behaalde tijdwinst. De snelheid schiet naar beneden en de automatische transmissie met zes verzetten mag, net als het standaard i-stop, overuren draaien. Hierbij valt direct op dat de aandrijflijn zijn werk onmerkbaar en comfortabel doet. Het pakket met ‘SkyActiv’-techniek zorgt daarnaast voor een schappelijk verbruik, zo blijkt bij terugkomst. Over de gehele reis van 2.200 kilometer noteren we een verbruik van 8,2 l / 100 km. Wellicht fors hoger dan de fabrieksopgave van 6,6 l/100 km, maar gezien de vele Autobahn kilometers en de zware bepakking een prima prestatie. Uit een plausibel testtraject in Nederland blijkt later een verbruik van 7,2 l /100 km. Keurig voor een auto van dit formaat.

De bergen doemen op
Ondertussen lost lost de drukte rond de Beierse hoofdstad langzaam op en rijden we het Alpengebied binnen. De laatste anderhalf uur van de reis leidt ons via tientallen dorpen en slingerende wegen richting Zell am See, ons eindstation. Een mooie afsluiting van de route waarbij we de rijdynamiek goed aan de tand kunnen voelen. Mazda pretendeert een hoog ‘fun to drive’-gevoel en daar is weinig aan gelogen. Natuurlijk heeft de SUV last van zijn hoge zwaartepunt, maar door het relatief lage wagengewicht en de stevige demping zorgt de Japanner voor meer beleving dan haast elk van zijn concurrenten. De besturing is daarbij scherp en precies, al had het stuurwiel iets meer weerstand mogen geven.

Zoom-zoom
Klimmen en dalen, hoge Autobahn-snelheden, flinke bepakking en sportief bochtenwerk; de ideale mix voor een uitgebreide test met de CX-5. Een test die de veelbelovende toekomst van de Japanner enkel versterkt heeft. Het pakket van de Mazda is simpelweg weloverwogen en met veel passie samengesteld. Dat is niet alleen aan de nieuwe designfilosofie te danken, maar komt ook duidelijk naar voren in de rij-eigenschappen. Kers op de taart is echter het bijkomend voordeel van de gebruikte SkyActiv-techniek. Vooral de voorwielaangedreven variant profiteert hier volop van. Dit model is namelijk niet alleen ietwat sneller en lichter dan de door ons geteste AWD, maar valt door een gering gunstiger verbruik en uitstoot tot juli in de 20% bijtellingscategorie. Dit fiscale voordeel moet samen met de relatief lage instapprijs van € 25.990,- veel geïnteresseerden richting de dealers trekken. Het nieuwe hoofdstuk van Mazda begint zodoende flitsend met een tweede jeugd voor de ‘Zoom-zoom’-filosofie. Het woord is weer aan de consument.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Mazda CX-5
Redactie
Door Redactie

Zoeken