Seat Ibiza

Seat ziet het ondanks de nog altijd dieprode jaarcijfers rooskleurig in. De voorbereidingen zijn getroffen om in 2013 weer winstgevend te zijn. Maar voordat de Mii, de Toledo en de nieuwe Leon hun taak vervullen bijt de vernieuwde Ibiza de spits af. Met een opgewaardeerd front en lading aan traktaties verwacht hij de eerste slag te maken.

Dat de Seat Ibiza blaakt van zelfvertrouwen is te zien aan de nieuwe neus. Met voortaan een nogal strenge blik steekt hij niet onder stoelen of banken dat het vol overtuiging de tweede ronde ingaat. Onderdeel van de facelift zijn nieuw gevormde koplampen, strakkere bumpers met grotere luchtinlaten en een net wat andere grille. Houd dit front in gedachten, want in de nabije toekomst zul je het op meerdere Seat’s tegenkomen met als eerstvolgende de nieuwe Toledo.

Twee keer kijken
Ook het interieur ontving enkele updates, hetzij ze pas opgemerkt worden nadat je erop gewezen wordt. Zo is de overkapping van het herontworpen instrumentarium verlengd om hinderlijke reflecties meer tegen te gaan en is de lay-out van de klimaatregeling aangepast. Verder is het handschoenvakje vergroot naar 10,7 liter, maar ten volste te benutten is het nog altijd niet vanwege de onpraktische vorm. Gelieve hadden we gemerkt dat Seat aandacht had besteed aan de materialen. Het B-segment is hierin in rap tempo volwassen geworden, maar de Seat Ibiza is op dit vlak helaas niet meegegroeid. Een zaak voor de volgende generatie Ibiza.

Seat trakteert
Onder dat stoere uiterlijk blijkt in werkelijkheid een auto te schuilen die het beste voor heeft met mens en natuur. Want naast de optische vernieuwingen zijn namelijk diverse motoren binnen het brede leveringsprogramma verfijnd. Positief gevolg hiervan is dat alle motoriseringen nu der mate zuinig en schoon zijn dat ze in de bijtellingklasse van 14 of 20% vallen, tevens na 1 juli 2012. Ook de particulier is niet vergeten. Ongeacht het model betaalt Seat bij aanschaf van een Ibiza met benzinemotor de wegenbelasting tot 2014. En Seat biedt nog meer om uit die rode cijfers te kunnen komen. Zo is tijdelijk het rijk gevulde Business-pakket (voor de vijfdeurs Ibiza en Ibiza ST) sterk in prijs verlaagd en geeft het niet langer twee, maar vier jaar garantie op iedere Ibiza.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gemengde gevoelens
Waar Seat vooral meer zieltjes verwacht te winnen is het bereikbaarder maken van de FR-uitvoering. Net als bij de Leon is deze sportuitvoering niet langer voorbehouden aan de topmotorisering. In het vervolg kun je dus ook in een afgetrainde Ibiza FR rondrijden met onder de kap de 105 pk sterke 1.2 TSI of 1.6 TDI met 105 of 143 pk. Uit financieel oogpunt begrijpen we dit besluit volledig, maar kritiek is er ook: het FR-label is zijn speciale glans kwijt. Alleen de Cupra blijft nu nog als sportief buitenbeentje over, en die komt pas later in het jaar.

Nieuwkomer
Een lichtpuntje in het voor de liefhebber minder aansprekende FR-verhaal is er echter ook. Vanaf heden - en voor het eerst - is de Ibiza ST namelijk te leveren met de 150 pk sterke 1.4 TSI, de oorspronkelijke FR-motor. De combinatie is ook meteen de enige nieuwkomer binnen het vernieuwde modelprogramma van de Ibiza. Met als enige rivaal de Skoda Fabia Combi RS (180 pk) een unieke auto dat de temperamentvolle merkwaarden van Seat extra luister bijzet. Echter, hoe uitdagend de FR’s er van buiten ook uitzien, eenmaal achter het stuur komt het opwindende gevoel je niet aanwaaien. Als bestuurder moet je er wel wat voor doen. De besturing is voldoende precies, maar had voor een sportieveling als de FR wat meer weerstand mogen bieden. Ook de standaard DSG-transmissie is in ‘D’ nogal tam. Racy schakelflippers ontbreken bovendien, al kan er manueel geschakeld worden door de pook een tikje te geven. Maar dat is toch minder spannend. Pas in de Sport-stand lijkt de FR de bedoeling van zichzelf te begrijpen. In deze modus is ook de respectabele tijd van 7,6 seconden op de sprint naar 100 km/h te realiseren. De topsnelheid van de snelste Ibiza ST bedraagt 212 km/h.

Weggedrag
Eenmaal de smaak te pakken is de ST niet vies van het snellere bochtenwerk. Het bandengekerm dat dan hoorbaar is blijft binnen de perken en dat is bij het gros van de concurrenten wel anders. Het resultaat van beter schoeisel misschien? Mogelijk, maar het getuigt vooral het solide weggedrag van de Ibiza. Het onderstel is excellent en laat zich niet eenvoudig van de wijs brengen. Ook met hoge bochtsnelheden blijft de auto strak de ingezette koers volgen, en mocht het rijplezier vervallen in een te groot enthousiasme van de bestuurder, dan glijdt de auto over zijn voorwielen weg. Wel zo veilig. Even kort het gas lossen en tegelijkertijd naar de juiste richting sturen en de kust is weer veilig. En ondanks dat de ophanging nadrukkelijk is afgestemd op een bovengemiddelde dynamiek - dus stevig - valt de Ibiza niet door de mand zodra hij het te verduren krijgt op slecht wegdek. Aan elkaar geregen oneffenheden worden keurig weggewerkt. 

1.2 TSI
Onze mening over de ingeslagen richting van het FR-label blijft onveranderd. Maar hoe bevalt dan zo´n FR met minder vermogen? Om dat te achterhalen stapten we over op de Ibiza 1.2 TSI Ecomotive, steevast een populair model onder zakelijke rijders, maar zeker ook voor de particulier interessant. En wat blijkt: het is verassend leuk rijden en opschieten met deze 105 pk sterke motor. Prettig daarin is de handbak die meer dan de automaat aanzwengelt tot een sportieve rijstijl. De bak schakelt namelijk bijzonder lekker weg en de twee seconden die dit model meer nodig heeft om 100 km/h te bereiken voelen niet als zodanig. Met name in de tussensprints lijkt de kleinere turbomotor niet eens zoveel langzamer.
Motorisch klopt dit blok gewoon. De viercilinder is alert, ook vanaf lage toerentallen, en klinkt naarmate het rode gebied nadert bijzonder aangenaam. Op vermogen hoeft je vanaf 5.000 tpm niet meer te rekenen, maar leuk is dat ver doortrekken zodoende wel. Eigenlijk het eerste dat wij zou verwisselen zijn de af fabriek gemonteerde Pirelli-banden. We zijn bewust van hun milieubeluste functie, maar wat een schreeuwerds zijn het bij de minste of geringste scherpe bocht.

Sterker uit de strijd
De stemming bij Pon Car, de Nederlandse importeur van Seat, is top. Zij draaiden met 13.000 verkochte Ibiza´s een voortreffelijk jaar in 2011. Maar hoe anders is dat op het hoofdkwartier in Spanje waar iedere dag wordt gevochten tegen de kosten. Volgend jaar wil Seat weer winstgevend zijn, maar om daar te komen moet het nu enigszins op de centen zitten en roeien met de riemen die het heeft. Dat zou nadelig zijn als je daar extern iets van merkt, maar bij de vernieuwde Ibiza krijgt de consument daar nauwelijks iets van mee. Het knappe is juist dat Seat guller is dan ooit tevoren met een sterkere uit de strijd gekomen Ibiza. Uiteraard is de reden hierachter ook winstbejag, maar daar kraait niemand naar. Meer voor minder, wie wil dat nu niet.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties