Tests

Renault Twizy: trendsetter

Renault Twizy: trendsetter

De Renault Twizy is geen auto, dat benadrukt Renault ten zeerste. Het een is een nieuwe vorm van transport. Voor twee personen en elektrisch aangedreven. Bedoeld voor in de stad of in ieder geval stedelijk gebied. En toch geen vervanger voor de auto. Ja, de Twizy is een absolute hersenbreker voor ons autoliefhebbers. Maar ook een karretje dat heel veel fun biedt.

Op de beats van de nummer één DJ van de wereld David Guetta knalt de Renault Twizy flitsend over het scherm. Graffitimuren, trendy bars en stampvolle discotheken met jonge en hippe tieners, Renault heeft de doelgroep maar al te duidelijk voor ogen: de Twizy moet een succesnummer worden voor een piepjong publiek. Plus de stedeling die compleet andere eisen stelt aan mobiliteit dan wij tot dusverre gewend zijn. Noem de Twizy zodoende ook geen auto, want dat is het niet. En op de gemiddelde autokoper richt de Twizy zijn pijlen al helemaal niet. Renault focust zich op bestuurders van (motor)scooters en zelfs brommobielen. Maar hij zou ook zomaar het alternatief kunnen zijn voor een kleine gezinsauto die puur voor een paar boodschapjes of een ritje door de stad wordt gebruikt. Dus toch een heel klein beetje de overlap met de auto(koper)…

Createur d´automobile
Op welk individu Renault zich ook richt, met de revolutionaire Twizy tonen de Fransen lef en zetten ze opnieuw een trend. Precies zoals men dat ook deed met de Espace en Scénic. Die twee groeiden uit tot iconen en trendsetters binnen hun segment waarop de concurrentie pas jaren later inspeelde. En dat is met de Twizy opnieuw het geval. In zekere zin dan, want het concept van deze moderne vorm van (stads)vervoer is immers niet nieuw. Jaar in jaar uit tonen voornamelijk Japanse fabrikanten op de Tokyo Motor Show futuristische studiemodellen die zo van de filmset van Minority Report gereden kunnen zijn. De kleine en vaak onooglijke conceptcars laten de visie van de Japanse auto-industrie op nieuwe vormen van stedelijk transport zien. Het bleef echter vooral bij een visie, want het productiestadium haalde geen van de gepresenteerde concepten. Totdat Renault op de IAA in Frankfurt (september 2009) een soortgelijk model onthulde. Ook een studie, maar wel met de intentie om op korte termijn het productiemodel te lanceren. En zo gebeurt het dat Renault de (Japanse) concurrentie de ogen compleet uitsteekt.

Koopje
In tegenstelling tot die talloze conceptcars gooit de Twizy het wel over een andere boeg. De Fransman beschikt niet over hightech displays, elektrische deuren, camera’s in plaats van spiegels en panoramische daken waarvan de lichtdoorlatendheid met een druk op de knop valt te veranderen. De Twizy is down to earth met handmatig te verstellen spiegels, geen verwarming of airco en zelfs geen radio. Renault was er alles aan gelegen deze vierwieler zo voordelig mogelijk in de markt te zetten. En niet zonder succes. De Twizy 45 is er vanaf € 6.990,- en de 80 km/h-versie kost minimaal € 7.690,-. Daarmee is de Twizy goedkoper dan een brommobiel, motorscooter of auto uit het A-segment. Vergelijk hem eens met elektrische auto’s dan is het verschil helemaal gigantisch. Keerzijde van de medaille is dat de Twizy – mede ook om gewicht te besparen – geheel uit kunststof is opgetrokken, afzonderlijke panelen niet overal even netjes op elkaar aansluiten en je bij het rijden (op een slechte weg) af en toe het nodige kunststof hoort kraken. Het is bij een scooter weliswaar niet anders, maar gewend als wij het zijn om auto’s te beoordelen doet het een stuk minder degelijk aan.

Met handen en voeten
De Twizy vormt dus een geheel andere denkwijze dan wij gewend zijn. En dat blijkt temeer als je in de 2,34 m lange en 1,24 m brede vierwieler stapt. De optionele Switchblade-portieren (meerprijs € 595,-) scharnieren naar boven toe waardoor het feitelijk vleugeldeuren zijn. Behalve dat je ermee de blits maakt zijn ze nog praktisch ook, onder andere in krappe parkeervakken. Neem vervolgens plaats en je zit in het midden van de Twizy. Doordat er geen zijruiten zijn laat je algauw op de relaxte wijze (je kent ‘m vast wel) een armpje buiten het raam hangen. Met aangenaam weer althans, want bij slechte (lees: Nederlands) weeromstandigheden neemt het klimaat de inzittenden in zijn greep. Warm tegen elkaar kruipen dan maar? Volgens Renault moet je je passagier in ieder geval zorgvuldig kiezen want het wordt een knusse rit. En dat klopt. Als bijrijder klautert je naar achteren, en ondanks dat je daar eigenlijk best prima zit moet je de benen om de stoel van de bestuurder heen leggen. Succes vanaf de eerste date is met de Twizy gegarandeerd! Bagageruimte er dan praktisch niet meer is. Het vakje dat zich achter de bijrijder bevindt biedt plaats aan 31 liter maar is zeer smal en diep en daardoor onpraktisch van vorm. De enige bruikbare ruimte vind je in het dashboard waar links en rechts opbergvakjes zitten met een totale inhoud van acht liter. Rijd je alleen, wat ongetwijfeld de meeste keren voorkomt, dan kun je op de plaats van de achterpassagier echter een flinke tas kwijt.

Primitief op alle fronten
We noemden het al, maar de Twizy is echt wars van enige vorm van luxe en gadgets. Voor je tref je een digitaal instrumentarium aan waarop de meest noodzakelijke informatie zoals de tijd, actieradius en snelheid wordt gepresenteerd. Een buitentemperatuurmeter ontbreekt zelfs. Allemaal gewicht- en kostenbesparing. Een radio? Die tref je evenmin aan. Als uitkomst biedt Renault een carkit van Parot met ingebouwde speakers waarmee audio is te streamen vanaf je mobiele telefoon. Het vermelden waard is ook de mogelijkheid tot het verkrijgen van voorruitverwarming om met slecht weer een beslagen ruit te voorkomen. Geen onnodige luxe met ons Hollandse klimaat. Eveneens in tegenstelling tot moderne auto’s is het stuur (mét airbag, dat dan weer wel) niet verstelbaar en de stoel enkel in de lengterichting op de wens van de bestuurder aan te passen. Gezien de beperkte lengte van de rit die je met de Twizy af zult en kunt leggen is het afdoende.

Renault Sport
‘Gut, die Twizy is wel een verhaal apart, zeg?!’ Het is inderdaad een auto van wikken en wegen tussen voor- en nadelen. Maar ben je eenmaal ingestapt en heb je de knop ‘D’ ingeschakeld, dan begint hij te plezieren. Binnen enkele meters tovert de Twizy een glimlach op je gezicht. Hij is met zijn 13 kW (17 pk) en 57 Nm sterke elektromotor niet extreem snel, maar door het open en compacte karakter voelt hij wel gewillig aan. De wegligging is prima, de besturing biedt voldoende respons en een beetje hoge bochtsnelheden schuwt de Twizy niet. Je moet even wennen aan zijn stuur- en rijgedrag, maar eenmaal het gevoel te pakken kun je de Twizy best uitdagen en vooral plezier hebben. ESP ontbreekt, maar toch mis je het stabiliteitssysteem niet aangezien de bestuurder de Twizy het onderstuur in grenssituaties met gemak zelf kan opvangen. Het is allemaal het resultaat van de bemoeienis van Renault Sport dat het onderstel ontwikkelde. Daar komt bij dat het zwaartepunt door de optimale plaatsing van de elektromotor en accu (tussen respectievelijk de achterwielen en onder de bestuurdersstoel) zorgt voor een mooie gewichtsbalans.

Funfactor
En zodoende cruisen we al relativerend over het Spaanse partyeiland Ibiza, een locatie bij uitstek voor de Twizy. Niet alleen vanwege het heerlijke weer en de vele hippies op het eiland, maar vooral ook om de link met David Guetta en het trendy imago dat Renault rond het model wil creëren. Maar we wonen niet allemaal op een zonovergoten eiland of in een ander warm oord. In Nederland zijn de winters vrij koud, is de herfst vaak regenachtig en woon je in de stad dan kan de Twizy, die niet op slot kan, wel heel gemakkelijk het slachtoffer worden van vandalisme. De actieradius is met 70 á 80 km (als je echt flink doorrijdt 50 á 60 km) beperkt, maar dat is met andere elektrische auto’s niet anders. Ja, daar gaan we weer… de Twizy is geen auto. Dat maakt ‘em wellicht nu zo leuk. En bijzonder. En moeilijk te beschrijven voor ons. Probeer het gewoon zelfs eens, of ben je op voorhand al verkocht?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Renault Twizy: trendsetter
Redactie
Door Redactie

Zoeken