Tests

Peugeot 208

Peugeot 208

Na een matig jaar kan Peugeot wel een succesnummer gebruiken. En in de 208 denken ze over een dergelijke pinchhitter te beschikken. De verwachtingen van het nieuwe model zijn zelfs zo hoog dat deze de omvang hebben van diens illustere voorganger, de 206. Oef!

Sinds het ontstaan is de 200-serie een goed belegde boterham voor Peugeot. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Zowel de 205 als de 206 behoren met respectievelijk 5,3 en 7,8 miljoen exemplaren tot de best verkochte auto’s ooit. Vervolgens werden de Fransen overmoedig. Met een ietwat gewaagde 207 (dat front) dachten ze het persoonlijk record van de 206 wel eventjes te breken. Maar als zo vaak kwam hoogmoed voor de val. Verder dan 2,4 miljoen stuks kwam het model in zes jaar niet. Voor menig andere autoproducent alsnog een omzet om van te dromen, maar voor Peugeot een bittere pil, naar het schijnt. Wie verwend is neemt immers niet gauw genoegen met minder. Ook dat is een feit. En zodoende werden alle zeilen bijgezet om een nieuwe 206 te ontwikkelen: de 208. 

5... 6... 8
Zelf is Peugeot er ook heel open en eerlijk over. "De nieuwe 208 grijpt inderdaad niet zonder reden terug naar de 206. We geloven in het fenomeen ´never change a winning team´, maar aan de andere kant willen we ook niet wanhopig overkomen door opnieuw met een 206 te komen. Toch valt voor de buitenstaander niet aan de indruk te ontkomen dat Peugeot doet alsof de 207 nooit heeft bestaan. De 208 deelt op de grote lijnen na vrijwel geen enkel stijlkenmerk meer met dat model. Niet alleen druist de 208 geheel tegen het gedachtegoed van fabrikanten in door (van buiten) kleiner te zijn dan z´n voorganger, ook het profiel van dit nieuwe nummer is als één grote verwijzing naar de 206.

Oog voor (toekomstige) details
De koets van de 208 is geboetseerd naar dat van de 508, dat op zijn beurt is ontsprongen uit de SR1 Concept. Grote, gladde, glanzende oppervlakken die bij een overdaad aan strijklicht zich van hun beste kant laten zien maken het exterieur erg clean en laten de 208 duurder overkomen dat hij daadwerkelijk is. Aan details is al evenveel aandacht besteed en daarvan is de in de C-stijl doorlopende verchroomde raamlijst annex sierstrip bij de driedeurs carrosserievariant zonder meer de meest opvallende. Peugeot bevestigt noch ontkent, maar kondigt in zekere mate hiermee de komst van een hete 208 aan. In het breed uitlopende laatste gedeelte zal straks ongetwijfeld “1.6 GTi" een plekje krijgen, verwijzend naar de gewaardeerde 205 GTi.

Virtuele cirkel
Het interieur van de Peugeot 208 doet al evenzo modieus aan als het exterieur. De gebruikte materialen maken een verzorgde indruk met onder andere accenten in pianolak. In het geval van de duurdere modellen overstijgt de 208 zelfs het B-segment door te schermen met een laagje (kunst)leer over de breedte van het interieur. En Peugeot bekeek op meerdere fronten de zaken geheel op eigen wijze. Zo is de lay-out op een onderscheidende manier eigentijds met hoog in het driedimensionale dashboard een niet te missen en optisch vrijstaand scherm waarachter het multimedia- en navigatiesysteem schuilgaat. De menubediening vergt enige gewenning, maar ontbreekt het niet aan een ‘jeugdige’ weergave met submenu’s die worden getoond in een virtuele cirkel.

Vindingrijk 
De 208 is met een lengte van 3,39 meter acht centimeter korter dan de 207, maar heeft door een slim ontwerp en een efficiëntere indeling niet voelbaar ingeleverd op binnenruimte. De ‘hap’ links uit het dashboard creëert een aangename been- en knieruimte – mét behoud van een praktisch handschoenvakje – waarvan ook de passagier daarachter profiteert omdat de voorstoel verder dan gebruikelijk naar voren geschoven kan worden. Achterin is de 208 dan weer niet bovengemiddeld ruim. Het vervoeren van vier niet al te grote volwassen (tot 1,80 meter) is te doen, maar twee volwassen en een stel kinderen is realistischer, ook omdat de hoofdruimte achterin beperkt is. Voorin is het beter voor elkaar. Daar neem je plaats op uitnodigende stoelen maar wel met tamelijk korte zittingen die niet iedereen evenveel ondersteuning bieden. Ze staan ook net even wat hoger dan we gewend zijn. Een blik op het instrumentarium en je begrijpt waarom. Dat is namelijk ook relatief hoog gepositioneerd, een ontwerpgedachte die voortkomt aan het niet kunnen verkrijgen van een head-up display – dat zou de 208 naar eigen zeggen onnodig duur maken – maar het wel graag willen presenteren van dezelfde gemakken zoals afleesbaarheid. Het slagen van Peugeot’s goede bedoeling valt of staat echter met de lichaamslengte van de bestuurder, hoe klein mogelijk het stuurwiel ook is gehouden.

1.6 e-HDi
Een ander effect dat het ongewoon gevormde stuurtje wel teweegbrengt is het uitnodigen om de ene na de andere bocht met overgave in te sturen. En laat het rijgedrag daar nu ook net op afgestemd zijn; de 208 laat zich namelijk uiterst vermakelijk rijden. De elektronische besturing voelt verassend vol en gebalanceerd aan en al is het onderstel stevig en soms wat stoterig, door de meer vriendelijke vering manifesteert de Fransoos zich alsnog als een comfortabele auto.
Een aan te bevelen aanjager in deze is de 1.6 e-HDi 115-motor. De 115 pk sterke topdiesel zit vanwege zijn brede toerenbereik en hoge trekkracht van 270 Nm nooit verlegen om vermogen en kan zodoende ook op tempo ontspannen worden gereden zonder meteen te verdrinken in een stokkend verbruik. Echt een motor voor de (zakelijke) veelrijder die het vlotte uiterlijk van de 208 graag ook terugziet komen in het rijplezier.

1.2 VTi
Dat Peugeot een beetje rekent op interesse vanuit de zakelijke markt is tevens op te maken uit het feit dat er speciaal een nieuwe driecilinder werd ontwikkeld. Die van de 107 bleek dus niet goed genoeg. Afijn, het nieuwe compacte blok, 1.0 of 1.2 liter groot, zal pas in de loop van 2012 verkrijgbaar zijn en kent een dermate gunstig verbruik en dito uitstoot dat deze in aanmerking komt voor 14% bijtelling en de vrijstelling van wegenbelasting en BPM.
Een korte rit met de sterkste variant, goed voor 82 pk, wijst uit dat het met de driecilinder – uiteraard – minder snel gaat dan met de viercilinders, maar behelpen is het evenmin. Eenmaal op snelheid is de (turboloze) driecilinder best meegaand en verdwijnt ook de kenmerkende roffel naar de achtergrond. Aan het schakelkarakter dat in de bediening overigens niet altijd even vlekkeloos verloopt merk je pas echt dat deze motor duidelijk is toegespitst op het zo spaarzaam mogelijk zijn; de ratio´s zijn lang. De 1.6 e-HDi 115 kent deze ook, hetzij in mindere mate.

Conclusie
De Peugeot 207 was geen onaardige auto, maar kennelijk niet opgewassen tegen de alternatieven. Die rol dichten we de 208 wel toe. Het verleiden start meteen al vanaf de buitenzijde, om vervolgens de aandacht vast te houden in het interieur. Eens gelokt blijken de rijeigenschappen en het rijplezier ook nog eens op niveau te staan. Fijne, schone motoren als letterlijke drijvende krachten completeren het plaatje. Daarmee kunnen we ook niet anders concluderen dat de 208 daadwerkelijk een Franse pinchhitter is geworden. Nu het beoogde succes nog waarmaken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Peugeot 208
Redactie
Door Redactie

Zoeken