Tests

Skoda Citigo

Skoda Citigo

De Skoda Citigo is als huiswerk gemaakt door een grotere, slimmere zus. Met minimale inspanning een maximaal resultaat behalen. Geen haan die ernaar kraait en als de tegenprestatie te behappen is ben je iedereen te slim af. Simply clever noemt Skoda dat.

Met nihil ervaring op het gebied van de kleinste auto´s maakt Skoda dankbaar gebruik van Volkswagen´s brede expertise. Niet iets om je voor te schamen. Seat, dat het ook geen windeieren heeft gelegd, kan erover meepraten. Na de Arosa doen de Spanjaarden het zelfs graag nog eens dunnetjes over; zij met de Mii. Ook de Citigo leunt sterk op de positief ontvangen up! uit Duitsland. Bij voorbaat kan de Skoda Citigo dus eigenlijk niet meer stuk. En dat zal de Tsjechische dochter met het oog op een ambitieuze jaarproductie van anderhalf miljoen auto´s tegen eind 2018 - een verdubbeling - zonder meer goed doen.

Zelfverzekerd
Met de Volkswagen up! als de olijke en de Seat Mii als de schattige, is de Skoda Citigo de meest serieuze van het gezamenlijk ontwikkelde trio. Moderne, ietwat neerbuigend kijkende koplampen geven de Citigo een strenge, maar rechtvaardige blik mee. In de krappe ruimte tussen de lichtunits vonden de ontwerpers net genoeg werkruimte om de familiegrille in te passen. Direct daarboven, half verzonken in een uitsparing communiceert het merk prominent haar nieuwe logo dat voortaan op geen enkele Skoda meer de huisstijl groen bevat. Een grotere gevleugelde pijl dat zichtbaar beter uitkomt op een zwarte achtergrond omringt door een verchroomde rand geeft kennis van een zelfverzekerder en daadkrachtiger Skoda. En nota bene aan de kleine Citigo valt de eer te beurt de eerste Skoda te zijn met dit gemoderniseerde beeldmerk.

Lupo
Ze prijken op het palet, maar wat de Citigo eigenlijk niet nodig heeft is een felle, schreeuwende kleur. Een wat zachtere tint zoals appeltjegroen, Spring Green genaamd, of het doorgaans nogal truttige zilvergrijs doet hem juist beter, serieuzer uit de verf komen. Met zwart zinspeel je op veilig, maar het maakt de Citigo ook prompt anoniem en tamelijk sober. Ook omdat een deel van de carrosseriekleur middels onbekleed plaatwerk terugkomt in het interieur (een knipoog naar de Volkswagen Lupo waarvan de up! en dus ook de Citigo een verre nazaat is).
Een two-tone interieur is pas verkrijgbaar op de duurdere modellen. Het beige op het dashboard, de deurpanelen en het meubilair kleedt naast de donkere gedeelten mooi af en legt meteen de onberispelijke bouwkwaliteit bloot. Het is vooral op dit onderdeel waar de concurrentie het moet afleggen tegen de Citigo. De up! en de Mii die eenzelfde afwerkingraad kennen natuurlijk daargelaten.

8 liter
We stemmen de ietwat smalle, maar voldoende ondersteunende voorstoelen (standaard met geïntegreerde hoofdsteunen) af op een persoon van gemiddeld postuur en nemen plaats op de achterbank. Hoewel de driedeurs Citigo uit de kluiten gewassen portieren en de zogenaamde Easy Entry-functie bevat, doen wij dat toch het liefst via afzonderlijke achterdeuren. Het scheelt doodeenvoudig veel gehannes, of dat nu met passagiers of bagage is. Bovendien bedraagt de meerprijs om en nabij 300 euro, dus daarop behoeft de koper het niet te laten. Hoe dan ook, het is verrassend te noemen dat een auto van drieënhalve meter dermate veel binnenruimte biedt. Skoda schrijft dit op het conto van de wielen die op de uiterste hoeken van de carrosserie zijn geplaatst. Het vervoeren van vier niet al te grote volwassenen is te doen, maar de korte zittingen zullen na verloop van tijd toch hun tol eisen door hun gebrek aan steun. Een klein gezin daarentegen zou in de Skoda Citigo gerust hun eerste auto kunnen zien, mede omdat de dan nog overgebleven 251 liter aan bagageruimte toereikend is voor de meest voorkomende klusjes en de auto allerlei handige opbergvakjes dan wel -netjes bevat. En mocht het echt nodig zijn, dan volstaat het neerklappen van de achterbank om 959 liter aan laadvolume te genereren, vreemd genoeg acht liter meer dan zijn familiegenoten.

Schakelen
Overgestapt naar de eerste zitrij is het even zoeken naar een prettige zithouding, maar vinden die uiteindelijk toch. Dat daarvoor het vergaand in hoogte en diepte verstelbare stuurwiel het bovenste deel van het instrumentarium belemmert – snelheden tussen 80 en 130 km/h kunnen we niet aflezen – is minder aangenaam. Vrees echter niet dat dit je snel duur komt te staan. De Citigo nodigt namelijk niet uit tot haastig rijden, eens te meer omdat de ter beschikking gestelde motoren een bescheidenheid aan kracht leveren. De twee driecilinders, 60 of 75 pk sterk, moeten het hoofdzakelijk hebben van het korte werk. Een sprintje naar ´honderd´, 120 km/h wil ook nog wel, maar daarboven en zeker wanneer de hellingshoek negatief komt te staan zoals in het heuvelachtige Portugal is het aanpoten voor de Skoda. Zoals de toepasselijke modelnaam al zegt is de stad en net daarbuiten hét terrein van de Citigo. Maar houd ook dan rekening met intensief schakelen. Onder de 2.000 tpm geeft de motor niet thuis. Eenmaal op toeren manifesteren de drie cilinders zich gewillig en is het probleemloos meekomen met het overige verkeer.

Rijgedrag
In tegenstelling tot Volkswagen en Seat levert Skoda alle Citigo´s voor Nederland standaard af met hun milieupakket Greentec waartoe start/stop, een 15 mm lager onderstel en banden met een lagere rolweerstand behoren. Skoda reduceerde hiermee het verbruik tot 4,1 l/100 km (bij 96 g/km), wat ook in de praktijk goed te behalen is. Een pre zonder dat dit ten koste is gegaan van het rijgedrag.
Opnieuw vertegenwoordigen de ver naar buiten geplaatste wielen de ´hoekstenen´ van de volgroeiing die de Citigo kenmerkt. Watervlug en onverstoord wurmen we ons door de niet altijd even logische infrastructuur van Lissabon dat tevens gebukt gaat onder talrijke slechte wegen. In situaties als deze zijn we maar wat blij met het snel en uitstekend werkende Move&Fun-navigatiesysteem dat identiek is aan het Maps+more van de Volkswagen up!.
Het onderstel voelt doortimmerd aan en neigt naar het stugge waardoor we zo af en toe een stevige optater krijgen als we weer eens over een verzakte putdeksel rijden. In het vrij keurig onderhouden wegennet van Nederland zul je dit niet snel ondervinden. Hier draagt het solide stuurgedrag juist bij aan een verhoogd rijplezier, met vanaf de hogere uitrustingniveaus in de handpalmen een lekker dik, grijpgraag stuurwiel. De besturing is zoals veelal gewenst bij stadsauto´s aan de lichte kant, maar uitgebalanceerd zodat er, voor zover dat belangrijk wordt gevonden, enige feedback naar de bestuurder aanwezig is. Lijnrecht daartegenover staat de bediening van de handmatige 5-bak. Poken gaat als snijden met een heet mes door boter; niet dat we telkens miszaten, maar enige weerstand en daarmee betrokkenheid, was toch wel gewenst geweest.

Groot vraagteken
Met dezelfde kwaliteiten en verkrijgbare (veiligheid)features als de Volkswagen up! en de Seat Mii kan het niet anders dat de Citigo er goed voorstaat. Misschien zelfs wel beter. We hebben het hier immers over een Skoda dat toch enigermate aan haar stand verplicht is hetzelfde voor een lagere prijs aan te bieden. Maar laat die factor, wat eigenlijk en louter postief bedoeld de Citigo’s grootste vijand is, momenteel nog één groot vraagteken zijn. Niet dat we ons hier druk overmaken, want net als met huiswerk gemaakt door een vreemde geldt: geen nieuws is doorgaans goed nieuws.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Skoda Citigo
Redactie
Door Redactie

Zoeken