Tests

Volkswagen Passat Alltrack

Volkswagen Passat Alltrack

Skiërs, zeilers en globetrotters. Volgens Volkswagen hebben ze één ding gemeen: ze zijn allen op zoek naar een veelzijdige en ruime auto die offroadkwaliteiten combineert met het comfort en de rijeigenschappen van een personenauto. Precies een doelgroep die volgens de Duitsers tussen de conventionele Passat en de Tiguan invalt. De Passat Alltrack moet voor hen uit het juiste hout gesneden zijn.

Geheel toevallig is de locatie waar Volkswagen ons kennis laat maken met de Passat Alltrack dan ook niet gekozen. Midden in het wintersportseizoen presenteren de Duitsers aan de voet van de skipiste in het Oostenrijkse Allmau de Passat Alltrack. Geflankeerd door de nieuwste trends op skigebied schittert de Alltrack tegen de besneeuwde Alpen. De met kunststof geaccentueerde wielkasten, de grof ogende voorbumper en de bodembescherming aan de voor- en achterzijde geven deze Passat onmiskenbaar een ruige look. Details als de mat chromen spiegelkappen, de exclusieve 17 inch Valley-wielen en de extra grote mistlampen vormen de spreekwoordelijke puntjes op de i. Een stoer uiterlijk is het resultaat, maar wel des Volkswagen. Uiterst bescheiden en nimmer opzichtig. Gespoten in Tornado Red komen de extra’s zonder meer het beste tot hun recht. Wie kiest voor een donkere carrosseriekleur zal de verschillen veel minder duidelijk waarnemen. Van binnen moeten de Titan Silver-interieurlijsten en de badge “Alltrack” het verschil maken. Voor de rest overheerst het zakelijke, maar nog altijd keurige dashboard van de Passat.

Heuveltje op, heuveltje af

Met de Cross-modellen in het achterhoofd zou je het wellicht niet verwachten, maar Volkswagen ging met de Passat een stap verder dan met de opgeruigde up!, Polo, Golf en Touran. De afwijkende naam (Alltrack) werd dan ook niet zomaar op de voor- en achterzijde geplakt. Naast een met 30 mm toegenomen bodemvrijheid (165 in plaats van 135 mm) is ook 4Motion-vierwielaandrijving standaard gemonteerd op de sterkste benzine- en dieseluitvoering met respectievelijk de 210 pk TSI en 170 pk TDI. Ook het Offroad driving programme – dat we kennen van de Tiguan en Touareg – is aanwezig, het systeem dat met een druk op de knop de parameters van het ABS, ESP, de DSG-versnellingsbak, de reactie op het gaspedaal en de elektronisch geregelde differentiëlen verandert. Het minder ‘agressieve’ karakter dat hierdoor ontstaat draagt bij aan betere prestaties wanneer de gebaande paden worden verlaten. Gewiekst is ook het feit dat de aan- en afrijhoeken werden verbeterd tot 16 graden aan de voorzijde en 13,6 graden aan de achterzijde. Dat is handig wanneer een flinke heuvel beklommen moet worden of de ondergrond zeer ongelijk is.

Autobahn

Onze testrit startte in München vanwaar we met de 170 pk sterke tweeliter TDI gekoppeld aan de immer snel en alert schakelende DSG-versnellingsbak in alle comfort over de Autobahn richting Oostenrijk reden. De Passat Alltrack ontpopt zich direct als een prettig stille reisgenoot, waarbij de dieselmotor ons moeiteloos richting de 200 km/h weet te duwen. Ondertussen houden moderne veiligheidssystemen als Lane Assist, Side Assist en Front Assist met City Emergency Braking je rijstijl volledig in de gaten om zo veilig en uitgerust mogelijk je route af te leggen. De verhoogde bodemvrijheid heeft geen merkbare negatieve invloed op de koersvastheid en blijft evenzo stabiel op hoge snelheden als de gewone Passat. Als we even later bij Kufstein Oostenrijk binnenrijden en de snelweg verlaten voor bochtige en bergachtige binnenwegen wordt het karakter van de Alltrack des te meer bevestigd. Ook nu is en blijft het een reisauto eerste klas. Een echte allemansvriend. Een vleugje dynamiek is op te wekken door de adaptieve dempers in Sport te zetten, maar overdreven sportief wordt het nooit.

Prijsstelling

De meerwaarde van de Alltrack bewijst zich als we de keurig schoon geschoven wegen – waar een week ervoor nog een meter sneeuw op is gevallen – verlaten voor steile bergweggetjes waar niet wordt, dus is, gestrooid. De winterbanden bijten zich vast in de gladde witte ondergrond en het 4Motion-systeem verdeelt de krachten van de TDI razendsnel over de voor- en achterwielen. Grip verliezen is er niet bij. Als we vervolgens halverwege een skipiste uitkomen lijkt de Alltrack zijn taak wel te hebben volbracht. En toch knaagt er de vraag of we met de meer courante Passat 4Motion niet ook zo ver gekomen zouden zijn. Meteen is dit ook de enige kanttekening die we plaatsen bij de Passat Alltrack. Wie kiest voor de smakelijke 2.0 TDI DSG zoals wij die reden heeft te maken met een prijsverschil van 4.000 euro ten opzichte van een gewone Passat Variant 2.0 TDI 4Motion DSG Highline. Een meerprijs zit dan puur in het stoerdere uiterlijk en de ietwat verhoogde bodemvrijheid. In het geval van het instapmodel, de voorwielaangedreven 1.8 TSI met 160 pk bedraagt het prijsverschil 2.300 euro.

Op elk potje...

Hoe dan ook, met de Passat Alltrack stort Volkswagen zich opnieuw in een niche binnen haar eigen modellengamma. “U vindt een Passat niet veelzijdig genoeg, maar wilt geen SUV of crossover als de Tiguan? Oh, dan hebben we nu de Passat Alltrack”, zal de verkoper met plezier meedelen. En zoals wij in Oostenrijk hebben ervaren combineert die ook daadwerkelijk de sterke eigenschappen van beiden. Hij is comfortabel, chique en ruim als elke andere Passat, maar weet ook buiten de gebaande paden zijn mannetje te staan. En ja, ook daar is vast wel een doelgroep voor.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Redactie
Door Redactie

Zoeken